Farmaciile vor păstra încă un an comprimatele de iodură de potasiu comandate de stat la începutul războiului din Ucraina

Farmaciile vor păstra încă un an comprimatele de iodură de potasiu comandate de stat la începutul războiului din Ucraina
Profit.ro
Profit.ro
scris ieri, 17:31

Ministerul Sănătății a prelungit cu încă un an, până la sfârșitul lui 2025, termenul până la care farmaciile trebuie să păstreze comprimatele de iodură de potasiu comandate de stat în urmă cu peste doi ani, la începutul războiului din Ucraina, când au fost achiziționate 30 de milioane de comprimate de iodură de potasiu pentru protejarea populației în cazul unui eventual incident la una dintre centralele nucleare din țara vecină. Comprimatele au fost produse de compania Antibiotice Iași, controlată de Ministerul Sănătății, în luna martie 2022, fiind ulterior distribuite către farmacii prin intermediul direcțiilor de sănătate publică (DSP). Cu toate acestea, doar puțin peste 900.000 de comprimate au fost eliberate către populație, potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătății la solicitarea News.ro. În ianuarie, Ministerul Sănătății a stabilit că farmaciile vor păstra comprimatele de iodură de potasiu 65 mg nedistribuite către populație până la 31 decembrie 2024.

Astfel, un ordin al ministrului Sănătății (nr. 5.116/2024), publicat joi în Monitorul Oficial, prevede păstrarea comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg nedistribuite către populație în farmaciile comunitare până la 31 decembrie 2025, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

“La finalul perioadei, farmaciile (…) predau, prin intermediul companiilor de distribuție de medicamente, către direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București, cantitățile rămase în stoc, acordurile pacienților, respectiv ale aparținătorilor, pentru cazurile în care eliberarea medicamentului s-a realizat către aceștia din urmă, privind administrarea tratamentului și prescripțiile pe baza cărora au eliberat medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, pe bază de proces-verbal de predare-primire”, prevede ordinul.

Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Noul act normativ modifică ordinul ministrului sănătății nr. 1.648/2022 (privind modalitatea de distribuire a medicamentului iodură de potasiu 65 mg comprimate către populație).

Acesta prevedea, în forma inițială, că farmaciile urmau să păstreze comprimatele de iodură de potasiu 65 mg cel mult 6 luni de la data recepției.

Decizia de a comanda 30 de milioane de comprimate a fost luată după ce în țară s-a semnalat un interes ridicat de cumpărare a iodurii de potasiu, din cauza războiului din Ucraina, țară în care se află 5 centrale nucleare active și situl centralei de la Cernobîl, unde a avut loc accidentul grav din 1986.

Conform datelor furnizate de Ministerul Sănătății la solicitarea News.ro, până la data de 11 septembrie 2024, au fost distribuite la nivel național 914.899 comprimate de iodură de potasiu 65 mg. Ministrul Sănătății Alexandru Rafila estima la 7-8 milioane numărul celor eligibili pentru administrarea iodurii de potasiu.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
iodura potasiu
farmacii