Conglomeratul farmaceutic Polisano, care în perioada sa de glorie rula afaceri anuale de 400 milioane de euro și avea 2.000 de salariați, a fost vândut bucată cu bucată din cauza datoriilor. Familia Vonica a rămas la final cu câteva zeci de milioane de euro, bani cash, iar investitori precum Medlife, Sensiblu și Grampet au împărțit diviziile valoroase ale afacerii dezvoltate de medicul ginecolog Ilie Vonica.
Condus cu mână de fier de antreprenorul Ilie Vonica, imperiul Polisano s-a dovedit extrem de fragil în absența sa. Decesul medicului sibian, survenit pe fondul arestării soției sale într-un dosar de evaziune fiscală, a lăsat în urmă un deficit de finanțare de 50 milioane de euro.
„Partea de distribuție era singura care producea bani, dar greșeala de management în grup a fost că în loc să finanțeze celelalte linii de afaceri cu banii băncilor, Ilie s-a folosit de banii distribuitorului. După decesul său, toți furnizorii și-au cerut banii și s-a constatat o gaură mare. Distribuitorul este acum în procedură de faliment“, spune pentru Profit.ro avocatul Remus Borza, consilier și prieten al familie Vonica, cel care a preluat frâiele afacerii imediat după decesul antreprenorului.
Borza a fost cel care le-a sfătuit pe Daniela și Loredana Vonica, soția și fiica omului de afaceri, să vândă business-ul, altfel greu de gestionat.
„Familia Vonica s-a ales cu suficient după vânzarea afacerilor Polisano. Sunt foarte mulțumiți raportat la contextul de piață și la problemele interne ale grupului. După vânzarea afacerilor Polisano, familia Vonica s-a ales cu câteva zeci de milioane de euro“, spune avocatul.
S-a început prin vânzarea către Sensiblu a 78 din cele circa 100 de farmacii Rețeta ale grupului Polisano, pe care au obținut sub 20 milioane de euro, bani care au fost direcționați către distribuitorul de medicamente. Medlife a cumpărat divizia de servicii medicale formată din patru clinici cu laboratoare proprii situate în București și Sibiu, un spital privat în Sibiu, un centru de fertilizare in vitro și cea mai mare maternitate privată din Transilvania. Recent, a fost vândut și laboratorul de analize medicale Cuza Vodă din București către Provita.
În 2017, un investitor sibian a cumpărat reprezentanța Toyota din Sibiu și agentul autorizat pentru service și vânzări Citroën, aflate în grupul Polisano. Anterior, antreprenorul Jürgen Andreas Faff a preluat un proiect pentru un teren de golf cu o suprafață de 8,2 hectare din Cisnădie, pe care Ilie Vonica intenționa să îl construiască. De asemenea, anul trecut, Loredana Vonica a ieșit complet din acționariatul fabricii de medicamente oncologice Polisano Pharmaceuticals, singura de acest fel din țară.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Surpriză: Ovidiu Buluc, care și-a vândut afacerea Farmexim și Help Net, intră pe piața imobiliară printr-o tranzacție de peste 5 milioane euroFabrica pregătită de vânzare
Fabrica din Sibiu a fost cumpărată de grupul feroviar Grampet, deținut de oamenii de afaceri Gruia Stoica și Vasile Didilă, care deține 54% din participații, de Remus Borza și foștii săi asociați din Euroinsol, Nicoleta Munteanu și Adrian Munteanu, care au împreună 26% din părțile sociale ale firmei, și de un fond de investiții din Texas, care are restul de 20% din companie.
Până acum, în fabrica Polisano s-au investit în jur de 70 de milioane de euro. Doar în ultimii doi ani, de la intrarea în companie a noilor acționari, s-au investit circa 18 milioane de euro în capitalul de lucru și în acoperirea datoriilor istorice către bănci, ANAF și furnizori, potrivit lui Remus Borza.
În acest moment, Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a început auditul pentru eliberarea certificatului de Good Manufacturing Practice (GMP) pentru fabrică.
„Noi am finalizat investiția în prima secție de oncologice solide orale și sperăm să obținem acest document în ianuarie, pentru a demara producția. Am schimbat toată echipa de management. I-am recrutat pe fostul director general al Biofarm, Dan Vasile, și fosta parteneră a Deloitte, Oana Petrescu, în Consiliul de Administrație. Noul director general este Roxana Manole, care a recrutat de la Novartis directorul de dezvoltare și de export, iar un alt director este adus de la Zentiva. În căutare continuăm oameni“, a explicat avocatul.
Planul investitorulor este ca, până în aprilie 2019, să finalizeze și investiția în secția de oncologice injectabile. După acest pas, fabrica va avea toate cele cinci secții funcționale și va fi cea mai mare capacitate de producție de medicamente din România. În final, Polisano Pharmaceuticals va acoperi toată plaja de producție: de la suplimente alimentare, OTC-uri (medicamente ce pot fi eliberate fără prescripție medicală), RX-uri (care se eliberează doar cu prescripție medicală) și până la antibiotice și oncologice solide și injectabile. În 2-3 ani de funcționare a tuturor secțiilor, valoarea de piață a fabricii va fi de minim 500 milioane de euro, potrivit calculelor noilor acționari. Atunci business-ul ar putea fi considerat de vânzare.
„Totul e de vânzare la prețul corect, dar întâi trebuie să punem fabrica pe picioare pentru a avea ce vinde. Niciunul dintre noii acționari nu este investitor speculativ. Dacă fabrica va produce randamentele scontate, de ce să vinzi, pentru că este o sursă anuală de venit? Totuși, dacă vom avea o ofertă de nerefuzat în orice stadiu, o să analizăm. Astăzi, fabrica nu este de vânzare“, mai spune Remus Borza.
CITEȘTE ȘI Acord semnat: Producătorul Marlboro intră pe piața de canabis, tranzacție de 1,8 miliarde de dolariCe mai are familia
Pe lângă banii încasați din vânzarea principalelor linii de business ale Polisano, familia Vonica a mai rămas cu întregul lanț de 20 de farmacii Polisano Pharma din Sibiu. Loredana Vonica este farmacistă și ea va coordona această afacere. În plus, au mai rămas niște active imobiliare care erau ipotecate pentru susținerea lanțului de farmacii, a spitalului și a fabricii și care au fost eliberate după vânzarea acestora din urmă. Printre acestea nu se numără și scheletul hotelului proiectat în fața gării CFR din Sibiu, care a fost preluat de EximBank în contul datoriei și scos la licitație.
„Eu i-am sfătuit să investească banii, dar până ce Daniela Vonica nu obține o achitare în justiție, la care speră în 2019, țin banii la bancă“, conchide avocatul familiei.
Soția lui Ilie Vonica a fost implicată în dosarul rețetelor false, în care au fost urmărite penal mai multe persoane suspectate de evaziune fiscală, spălare de bani, înșelăciune, fals intelectual și uz de fals. Procurorii au acuzat că, în baza a circa 1.100 de rețete false pentru medicamente oncologice și hematologice emise de trei medici de specialitate pe numele unor pacienți care nu au beneficiat de medicamentele astfel prescrise, reprezentanții lanțului de farmacii Rețeta au decontat fraudulos la CASMB suma de circa 8,3 milioane de lei.