Grupul medical suedez Diaverum, cel mai mare jucător independent din serviciile de dializă la nivel global, controlat de fondul de investiții Bridgepoint, intrat în România în 2011 prin achiziția centrelor de dializă Dialmed de la Polisano, a preluat afacerile din România ale producătorului de dispozitive medicale și farmaceutice Rontis, controlat de o corporație multinațională cu sediul central în Elveția. Tranzacția, anunțată de Profit.ro la finele anului trecut, a fost finalizată acum.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
La începutul anului 2016, Diaverum a preluat și compania Inter Health Systems, concurentul din România care operează centrele de dializă și nefrologie IHS, urcând atunci pe locul doi pe piața de românească.
Anterior, în 2014, cumpărase centrul de dializă Arnaldo din Brașov.
Rontis România, parte a grupului Rontis înregistrat în Elveția, producător și distribuitor de dispozitive medicale și produse farmaceutice, înființat în 1986, a importat pe piața locală mai multe branduri, precum Novalou Baby. Manager al companiei pentru România este grecul Georgios Diamantopoulos, Chief Financial Officer.
CITEȘTE ȘI Tranzacție surpriză: Grupul italian Marcegaglia, unul dintre cei mai mari producători de țeavă din Europa, și-a vândut o parte din afacerea din România concurenților polonezi, cu peste 5 milioane euroRontis Corporation livrează produse proprii în aproape 70 de țări, având circa 650 de angajați și 5 divizii: dispozitive medicale, farmaceutice, sugari nutriție, asistență medicală și servicii medicale.
În România, cu 36 de angajați, a avut în 2016 afaceri de 6,3 milioane lei și o pierdere de 102.849 lei, redusă la jumătate față de minusul de 240.232 lei din 2015. Anul trecut, afacerile au urcat la 8,5 milioane lei, iar compania a intrat pe profit.
Diaverum a intrat pe piață în 1991 și operează astăzi în circa 20 de țări cu aproximativ 10.000 de angajați, tratând peste 29.000 de clienți. Grupul are afaceri anuale de circa 12 milioane euro.
Cu aproape 900 de angajați, suedezii au avut în 2016 în România afaceri de 145,2 milioane lei, dar cu o pierdere declarată de 23,2 milioane lei. De altfel, Diaverum România a raportat pierderi în ultimii ani. Anul trecut, afacerile au totalizat 256,3 milioane lei, dar compania a rămas pe pierdere cu un minus de 17,2 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Tranzacție: Fabrica din Brașov a germanilor de la REGE Automotive a fost cumpărată de americaniDiaverum România își desfășoară activitatea prin 13 centre de dializă aflate în Bistrița, Brașov, Roman, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Mediaș, Oradea, Târgu Jiu, două centre în Sibiu și trei centre în București. Compania Diaverum, înființată în Suedia, și-a făcut intrarea pe piața românească în 2011, prin preluarea celor 9 centre de dializă Dialmed de la grupul Polisano, și a continuat să se extindă prin achiziții, ajungând la 13 unități pe piața locală.
După preluarea IHS, în 2016, Diaverum urcase pe locul doi pe piața de profil, cu 28 de centre de dializă, afaceri duble, de circa 45 milioane euro, și peste 3.000 de pacienți.