Sanofi, obligată de justiția franceză la plata unor compensații unei familii pentru cauzarea unui caz de autism.
Un tribunal francez a ordonat Sanofi să plătească despăgubiri de peste 400.000 de euro unei familii al cărei copil suferă de o formă de autism cauzată de medicamentul său pentru epilepsie Valproate, afirmând că producătorul francez de medicamente nu a informat despre efectele secundare cunoscute ale tratamentului, transmite Reuters, preluată de News.ro.
Această legătură, alături de o malformație fizică, a fost, de asemenea, recunoscută în ianuarie, într-o hotărâre de referință luată în cadrul unei acțiuni colective, care ar putea duce la plata unor despăgubiri de sute de milioane de euro, deși Sanofi a declarat că va depune recurs.
CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadăCea mai recentă hotărâre a tribunalului, luată săptămâna trecută și văzută de Reuters sâmbătă, precizează că Sanofi trebuie să fi știut riscul ca medicamentul, dacă este luat de femeile însărcinate, să provoace malformații și ”tulburări neuro-comportamentale” la copii, ceea ce ar fi trebuit menționat în prospectul atașat.
Sanofi a declarat într-un comunicat că va contesta decizia, adăugând că raportul general risc-beneficiu al medicamentului este pozitiv. Instanța din Nanterre a ordonat joi companiei să despăgubească părinții fetei pentru diferitele prejudicii fizice și psihologice suferite și costurile rezultate, cum ar fi îngrijirea specială și nevoile de școlarizare.
Verdictul este primul din Franța care stabilește o legătură între Valproate, vândut în Franța sub numele Depakine, și tulburări denumite în mod obișnuit autism, într-un caz individual, a declarat Marine Martin, care conduce asociația de victime APESAC. ”Sper ca Sanofi să-și schimbe poziția și să înceapă să despăgubească victimele acum, când tot mai multe hotărâri judecătorești sunt pronunțate”, a declarat sâmbătă Martin, ea însăși mama unui copil care suferă de reacții adverse la Depakine.
Autoritățile sanitare franceze au estimat că medicamentul este responsabil pentru maloformații la 2.150 până la 4.100 de copii și de defecte de dezvoltare neurologică la până la 30.400. Sanofi a fost pusă sub investigație oficială în 2020, sub acuzația de ucidere din culpă, dar a respins acele acuzații la momentul respectiv și a spus că va contesta fundamentele anchetei.