O radiografie a momentului arată că economia încetinește la nivel global, inflația este la vârfuri istorice și există din ce în ce mai multe preocupări pentru o posibilă recesiune, fie și tehnică.
„Pentru noi, scenariul care inițial era unul rezonabil, de creștere cu 2,1% pentru PIB-ul României, acum este în revizuire în jos și vedem de la o zi la alta că apar schimbări. Pe de-o parte avem date în SUA care ne arată o piață a muncii solidă, cu 428.000 de noi locuri de muncă create, pe de altă parte o scădere a participării la forța de muncă”, a spus, la PROFIT NEWS TV, Claudiu Cazacu, Consulting Strategist XTB România.
El adaugă că, cel mai probabil, banca centrală a Americii va continua să înăsprească politica monetară pentru a tempera inflația.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
„A fost o fericire totală acum câteva zile, când a crescut cu doar 0,5% și Jerome Powell a spus că cel mai probabil nu va majora cu 0,75% atât de repede. A dat speranțe și bursa a explodat. Piețele uită că acum ceva vreme erau speriate de 0,5%, acum se bucură că nu e 0,75%. Datele de vineri au oprit acea speranță a unei politici monetare ușor mai blânde. Vedem asta și în probabilitățile de la finalul anului față de acum câteva zile arată diferit. Acea fereastră de oportunitate în care se spera că dobânzile nu vor crește atât de repede iarăși s-a cam închis”, mai spune Claudiu Cazacu.
Potrivit acestuia, toată lumea în momentul de față „trage cu ochiul” la ceea ce se întâmplă în energie.
„Dacă ne uităm la inflația la nivelul producătorilor din România, 51,7% este componenta de energie. Indicele respectiv este de 255 în luna martie 2022 față de perioada similară a anului trecut. Deja suntem sub presiune și dacă vorbim de un nou risc de creștere a energiei, atunci lucrurile s-ar putea să nu arate extrem de roz”, continuă Cazacu, adăugând că totul ține până la urmă de variabilele macro și de abilitatea agenților economici de a se adapta.
„Trebuie să continuăm să investim în produse cu valoare adăugată mare. Există o șansă pe lanțul industrial în ceea ce privește mutarea producției mai aproape de locurile de consum. Da, există foarte multe potențiale probleme, dar există și oportunități”, precizează Cazacu.
CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Șeful Poștei Române - Nu dăm afară oameni, dar probabil vor fi unii angajați care nu vor dori să își schimbe activitatea și vor fi concediațiPentru investitori, el recomandă un portofoliu diversificat și atrage atenția că cei care își vor ține banii în cash vor fi penalizați.
„Față de perspectiva de a sta cu banii cash, poate chiar și la bancă e mai bine, dar asta nu acoperă inflația. Titlurile de stat sunt iarăși o variantă, materiile prime la fel. Având în vedere volatilitatea uriașă, este nevoie de a dispersa în timp fluxurile de capital, trebuie diminuate pozițiile riscante”, mai spune acesta.
Dacă investitorii aleg acțiuni individuale, Cazacu îi avertizează să nu meargă după „high”.
„Alegerea unui titlu individual este destul de delicată. Cu cât mai distribuit portofoliul, cu atât mai bune sunt șansele să navigăm mai bine. Cei care pândesc efectiv minimul și maximul, este foarte dificil să ai rezultate susținute și consolidate prin această manieră”, mai spune Claudiu Cazacu.