Comisia Europeană va contribui cu 400 de milioane de euro la inițiativa OMS de achiziție a vaccinurilor pentru Covid-19

Comisia Europeană va contribui cu 400 de milioane de euro la inițiativa OMS de achiziție a vaccinurilor pentru Covid-19
scris 1 sep 2020

Comisia Europeană a anunțat luni că va contribui cu 400 de milioane de euro, sub formă de garanții, la inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de achiziție a vaccinurilor pentru Covid-19, în timp ce OMS a anunțat că Germania s-a alăturat pactului și că agenția încă negociază cu blocul european, transmite Reuters.

Executivul UE nu a clarificat dacă statele eurpene vor achiziționa vaccinuri prin intermediul programului OMS, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Părinții nu vor mai da declarație pe propria răspundere când își vor trimite copiii la școală CITEȘTE ȘI Părinții nu vor mai da declarație pe propria răspundere când își vor trimite copiii la școală

“Germania s-a alăturat facilității COVAX”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Gheybreyesus, îbtr-o conferință de presă susținută la Geneva, fără să detalize termenii.

”Negociem totodată cu restul statelor membre ale UE. O posibilitate pe care o analizăm este ca statele UE să se alăture în bloc. Cred că cea mai bună cale pentru a opri pandemia este prin solidaritate, cooperare și untiate”, a spus acesta.

Inițiativa COVAX are rolul să cumpere pentru toate țările din lume 2 miliarde de doze de la mai mulți producători de vaccinuri, până la sfâritul anului 2021.

Sprijinul financiar al UE va avea loc prin intermediul garnțiilor, potrivit Comisiei. Un purtător de cuvânt al Executivului UE nu a clarificat cum vor fi oferite garanțiile i de ce au fost preferate în locul finanțării directe, în numerar.

Cel puțin 172 de țări și-au exprimat interesul pentru COVAX, înclusiv 92 de state cu venituri mici i medii, eligibile să obțină vaccinuri prin intermediul alianței GAVO, cre acoperă majoritatea costurilor.

Aproximativ 80 de state care se finanțează singure și-au exprimat la rândul lor interesul i trebuie să facă angajamente ferme până pe 18 septembrie.

Statele Unite, Japonia, Marea Britanie și UE au încheiat acorduri proprii pentru milioane de vaccinuri pentru Covid-19 pentru cetățenii lor, ignorând avertismentele OMS că ”naționalismul în cazul vaccinurilor” va reduce oferta.

viewscnt
Afla mai multe despre
comisia europeana
covid-19
vaccin