Acțiunile europene au închis cu un avans modest. Companiile farmaceutice au scăzut pe burse din cauza criticilor lui Trump

Acțiunile europene au închis cu un avans modest. Companiile farmaceutice au scăzut pe burse din cauza criticilor lui Trump
scris 11 ian 2017

Acțiunile europene au încheiat ședința de miercuri cu un avans modest, în contextul în care criticile lui Donald Trump au afectat cotațiile companiilor din industria farmaceutică, informează MarketWatch.

Stoxx Europe 600 a încheiat ședința în creștere cu 0,2% după ce, înainte de afirmațiile dure ale lui Trump la adresa companiilor farmaceutice, urcase cu până la 0,6% față de închiderea de marți. Marți, indicele pan-european a crescut cu 0,1%.

Urmărește-ne și pe Google News

Indicele Stoxx Europe 600 Health Care, care surprinde evoluția pe bursele europene a companiilor farmaceutice, a închis în coborâre cu 0,7%.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Donald Trump a susținut miercuri  prima conferință de presă în calitate de președinte ales al SUA, iar discursul său a fost presărat cu critici dure la adresa companiilor farmaceutice. Trump vrea ca guvernul SUA să negocieze cu companiile din industria farmaceutică în numele pacienților pentru a obține oferte mai bune la medicamentele oferite gratuit persoanelor în vârstă, ceea ce ar putea afecta profitabilitatea producătorilor de medicamente.

Programul federal în domeniul sănătății Medicare, adresat persoanelor în vârstă, nu permite momentan acest lucru.

Teva plătește 510 milioane dolari pentru dare de mită. Compania a lansat și o investigație privind mituirea medicilor români CITEȘTE ȘI Teva plătește 510 milioane dolari pentru dare de mită. Compania a lansat și o investigație privind mituirea medicilor români

“Suntem cel mai mare cumpărător de medicamente din lume dar nu negociem cum trebuie, vom economisi miliarde de dolari”, a afirmat Trump, citat de Bloomberg.

Anterior, și Barack Obama, care își va încheia mandatul de președinte, a propus ca programul Medicare să fie modificat astfel încât să permit negocieri în cazul tratamentelor costisitoare.

Acțiunile producătorului francez de medicamente Sanofi au pierdut 1,3%, declin similar cu cel înregistrat de compania elvețiană Novartis.

Pe bursa de la New York, acțiunile Pfizer erau în scădere cu aproapre 3%.

Pe lângă prețuri, Trump a criticat și faptul că producătorii americani de mediacmente aleg să producă în altă parte pentru a reduce costurile.

Este de remarcat faptul că, după anunțarea victoriei lui Trump în cursa pentru Casa Albă, companiile din industria farmaceutică au urcat pe burse.

 Pe parcursul campaniei electorale, democrata Hillary Clinton a afișat o atitudine mult mai critică la adresa industriei farmaceutice și a prețurilor mari la medicamente față de contracandidatul ei.

Trump nu a făcut, în campanile, prea multe comentarii în legătură cu prețurile medicamentelor și companiile farma, însă a adus în discuție ideea de a sprijini importarea unor medicamente mai ieftine și a pledat pentru verificarea mai atentă a majorării prețurilor pe piața farmaceutică.

Spre deosebire de industria farma, companiile din petrol și gaze au urcat cu 0,7% pe bursele europene, susținute de creșterea cotațiilor petrolului cu peste 3%.

Acțiunile Volkswagen au crescut cu aproape 3% pe bursa de la Frankfurt după ce producătorul auto german a anunțat că a negociat un acord de 4,3 miliarde de dolari cu autoritățile americane și își va recunoaște vinovăția în scandalul manipulării testelor de poluare. Acordul este un pas important în eforturile companiei de a  depășii scandalul emisiilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
farmaceutice
trump
burse
actiuni
pfizer
novartis
sanofi
medicamente
discurs
conferinta presa
sua
petrol