AbbVie, în Top 10 pe piața farmaceutică din România, are undă verde pentru a cumpăra producătorul Botox

AbbVie, în Top 10 pe piața farmaceutică din România, are undă verde pentru a cumpăra producătorul Botox
scris 7 mai 2020

Tranzacția de 63 de miliarde de dolari prin care AbbVie, jucător din industria farmaceutică prezent și pe piața românească, preia Allergan, producătorul Botox, are undă verde după ce cele două companii au agreat o serie de condiții cu autoritățile amercane.

Vânzarea primise deja acordul autorităților din UE, China și Brazilia.

Urmărește-ne și pe Google News

Tranzacția AbbVie-Allergan a fost vizată de o investigație aprofundată din partea autorităților americane.

Nou country lead al Sanofi Romania și Moldova CITEȘTE ȘI Nou country lead al Sanofi Romania și Moldova

Comisia americană pentru Comerț a aprobat tranzacția după ce companiile au agreat unele măsuri pentru protejarea concurenței: vânzarea a două produse către Nestle și transferarea către AstraZeneca a drepturilorf aferente unui tratament în curs de dezvoltare pentru boala Crohn.

Deși nu vine cu o "conductă" de tratamente cu potențial ieșit din comun, tranzacția oferă AbbVie timp de dezvoltare. Produsele Allergan sunt suficient de importante pentru a ajuta AbbVie să își diversifice veniturile, dependente de Humira, un tratament pentru artrita reumatoidă, lider pe piața farmaceutică globală, cu vânzări de 10 de miliarde de dolari.

Pe piața din România, AbbVie a ocupat anul trecut poziția a noua în funcție de cifra de afaceri.

Allergan, ale cărei venituri se bazeză puternic pe Botox, se confruntă de câțiva ani cu un declin al acțiunilor.

În 2018, Allergan a anunțat că va desființa peste 1.000 de locuri de muncă, respectiv 5% din numărul total al acestora, urmând să elimine și alte 400 de posturi vacante, pentru reducerea costurilor, în condițiile apariției unor noi concurenți pentru cel mai important medicament al companiei, Restasis, care tratează uscăciunea ochilor.

În 2016, Allergan a renunțat la un plan de fuziune cu compania farmaceutică americană Pfizer.

Fuziunea dintre Pfizer și Allergan era structurată astfel încât Allergan, companie înregistrată în Dublin, Irlanda, ar fi preluat activitățile Pfizer, iar producătorul american și-ar fi mutat sediul în Irlanda pentru a benefica de un regim de taxare mult mai ospitalier decât cel din SUA. Pfizer, care a plătit Allergan un comision de retragere de 150 milioane de dolari, estima că ar fi economisit aproximativ 1 miliard de dolari pe an în urma relocării sediului.

viewscnt
Afla mai multe despre
abbvie
allergan
tranzactie farma
vanzare allergan
tranzactie abbvie
botox