Cabinetele medicale de familie vor fi scutite de la plata oricăror impozite sau taxe pe clădiri, conform unui proiect adoptat prin vot final Parlament, în contextul pandemiei de coronavirus. Impactul la bugetele veniturilor locale ar fi de aproximativ 14,5 milioane lei, conform unor calcule de la data inițierii proiectului.
Nu se datorează impozit/taxă pe clădiri pentru: ”clădirile unităților sanitare publice, precum și pentru clădirile în care funcționează cabinete de medicină de familie, cu excepția încăperilor folosite pentru activități economice”, prevede proiectul, care reformulează astfel lit. h, alin. (1), a art. 456 din Codul Fiscal.
Autorii proiectului sunt deputații liberali Florin Roman și Bogdan Huțucă, iar acesta a fost inițiat încă din mai 2018, după cum a relatat atunci Profit.ro.
Proiectul fusese respins de Senat în octombrie 2018, iar de atunci a zăcut la Camera Deputaților, unde comisia de buget în întocmise inițial, în noiembrie 2018, un raport de respingere cu argumentul că proiectul ”instituie un regim de impozitare favorabil cabinetelor medicale de familie raportat la celelalte tipuri de cabinete medicale”.
Deputații preluau astfel argumentele Guvernului Dăncilă, care nu a fost de acord cu propunerea, susținând că ar fi o măsură discriminatorie față de alte tipuri de cabinte și ar diminua veniturile bugetelor locale cu 14,5 milioane lei, după cum a relatat, de asemenea, Profit.ro.
Mai mult, nici Guvernul Orban nu a fost de acord cu propunerea propriilor săi deputați, transmițând în februarie Parlamentului că nu susține proiectul.
CITEȘTE ȘI VIDEO Cum sunt produse măștile FFP2 în RomâniaÎntre timp însă, pandemia de coronavirus a lovit și România, iar părerea aleșilor cu privire la proiect s-a schimbat radical, astfel încât proiectul a fost retrimis în aprilie, pentru un raport suplimentar, comisiei de buget, care i-a întocmit marți raport favorabil.
Astăzi, proiectul a fost adoptat prin vot final de Camera Deputaților, în calitate de for decizional al Parlamentului, și va fi transmis pentru promulgare președintelui României.
Argumentul cu care inițiatorii își susțin scutirea de impozit este că în noul Cod Fiscal sunt scutite de impozit ”clădirile unităților sanitare publice”, sintagma care, în practică, nu include și cabinetele de medicină de familie.
”Trebuie spus că, în baza Legii 571/2003 privind vechiul Cod fiscal, cabinetele de medicină de familie erau scutite de impozitul/ taxa pe clădire, facilitate anulată prin adoptarea noului Cod fiscal, legiuitorul considerând că sintagma «clădirile unităților sanitare publice» cuprinde și cabinetele de medicină de familie, ceea ce de fapt nu se întâmplă. În practică, sarcina fiscală suplimentară impietează asupra bugetelor și așa mici ale cabinetelor de familie, care, în același timp, se confruntă și cu alte probleme de ordin financiar, precum sarcini financiare și birocratice impuse de minister și casele teritoriale de sănătate”, arată inițiatorii.
Ei adaugă că propunerea legislativă corectează o nedreptate, iar impactul financiar al acestei măsuri este nesemnificativ, având în vedere faptul că la nivelul unităților administrativ teritoriale acționează foarte puține cabinete de medicină de familie, iar spațiul clădirilor nu este unul extins, care să genereze obligații fiscale importante.
CITEȘTE ȘI Parlamentul a adoptat majorarea coeficienților de salarizare pentru speclialiștii în fizioterapiePornind de la data statistice care indicau existența a 11.274 de cabinete de medicină de familie la nivelul anului 2016, dintre care doar jumătate aveau personalitate juridică, și de la o suprafață mediea cabinetului de 50 metri pătrați, Guvernul Dăncilă a calculat, în 2018, că dacă s-ar aplica reducerea de impozit, bugetele locale ar pierde venituri de circa 14,5 milioane lei.
Medicii de familie au protestat în ultimii ani ca urmare a subfinanțării a acestei ramuri a sistemului de sănătate, dar și a birocrației din domeniu.