UPDATE 19.00 Comisiile reunite de Industrii, Buget și Administrație din Camera Deputaților au adoptat prin vot raportul asupra Legii offshore, cu amendamentele propuse de PSD, prezentate pe larg de Profit.ro aici, care majorează semnificativ povara fiscală a companiilor petroliere care vor să extragă gaze naturale din Marea Neagră. Raportul a fost adoptat cu 31 de voturi pentru, 10 împotrivă și 4 abțineri și, demn de remarcat, fără voturile membrilor ALDE din comisii, partenerii de guvernare ai PSD și, totodată, deținători ai portofoliului Energiei. Plenul Camerei Deputaților, cameră decizională, ar putea să se pronunțe mâine asupra formei modificate a Legii offshore.
UPDATE 18.10 Șeful ANAF, Ionuț Mișa, a venit la ședința comună a comisiilor ca urmare a criticilor din partea ALDE și a Opoziției cu privire la lipsa estimării de către Guvern a impactului bugetar al noii variante a Legii offshore propuse de PSD și a corectat cu pixul o formulă de calcul din anexa legii, pentru ca aceasta să aibă ca rezultat juridic amendamentul vizat de PSD, potrivit căruia limita maximă a deductibilității investițiilor petroliștilor în segmentul upstream nu va mai fi de 60% din veniturile suplimentare care se supun supraimpozitării, ci de 30% din impozitul pe veniturile suplimentare datorat. El s-a întreținut ulterior cu senatorul PNL Florin Cîțu, cu care a discutat inclusiv despre situația actuală a încasărilor la bugetul de stat, precum și cu vicepreședintele Camerei Deputaților, social democratul Florin Iordache.
Foto Profit.ro Foto Profit.ro Foto Profit.ro
Foto Profit.ro
Liderul grupului ALDE din Camera Deputaților, Varujan Vosganian, a arătat, în comisiile de specialitate, că partidul pe care îl reprezintă, aflat în coaliția de guvernământ, nu susține propunerile PSD de modificare a Legii offshore. Vosganian a reclamat că modificările aduse acum de PSD, prezentate anterior în exclusivitate de Profit.ro, sunt decise fără a avea niciun fel de impact bugetar calculat, fără respectarea normelor de tehnică legislativă, iar Guvernul și autoritățile nu au transmis niciun punct de vedere cu privire la proiect. Opoziția a părăsit la rândul său ședința comisiilor de specialitate, reclamând că PSD nu a solicitat lucrări în paralel cu plenul Camerei Deputaților.
Liderul ALDE de la Camera Deputaților, Varujan Vosganian, a arătat că parlamentarii ALDE nu votează amendamentele propuse de PSD pentru că Guvernul nu a transmis impacul fiscal-bugetar pentru aceste modificări la Legea offshore, deși orice modificare de lege trebuie să aibă acest impact, iar ANRM nu a transmis valoarea rezervelor de gaze. Mai mult, Vosganian a arătat că modificările sunt adoptate de PSD fără a aduce nicio motivație la acestea, calificând întreaga dezbatere drept o ”improvizație”.
Vosganian s-a contrazis cu deputatul PSD Iulian Iancu, șeful comisiei de Industrii, pe tema prevederilor proiectului și a precizat că ALDE va cere în plen retrimiterea proiectului la comisii, iar apoi a părăsit cu colegii de la ALDE lucrările comisiilor de specialitate.
Opoziția a reclamat, la rândul său, că nu există o evaluare de impact bugetar și nici punctele de vedere ale ministerelor referitoare la modificări.
O parte din membrii partidelor de opoziție, respectiv PNL și PMP, s-au retras și de la lucrările comisiilor reunite, arătând că nu există o decizie scrisă a Biroului Permanent al Camerei Deputaților ca ședința comisiilor să poată avea loc în paralel cu plenul Camerei.
Membrii opoziției din Biroul Permanent au reclamat că nu s-a discutat o astfel de solicitare în ședinta biroului. Președintele comisie de industrii, deputatul PSD Iulian Iancu, a arătat in schimb că există o astfel de aprobare.
Conform solicitării adresate Biroului Permanent, după cum se poate vedea în fotografie, Iancu a solicitat doar desfășurarea ședinței comune a comisiilor, fără a menționa ”în paralel cu lucrările plenului”.
PSD și-a recunoscut implicit greșeala, iar în plenul Camerei Deputaților, desfășurat în paralel cu comisiile de specialitate, a votat ca reuniunea comisiilor să poată avea loc, cu argumentul că plenul Camerei Deputaților este organul suveran.
Ca urmare, după votul din plen, o parte din parlamentarii opoziției au revenit la lucrările comisiilor, care au continuat dezbaterea proiectului.