VIDEO Am întâlnit și patroni români fericiți. Ioan Niculae: OUG Vâlcov-Teodorovici este una dintre cele mai bune măsuri economice din ultimele 3 decenii

VIDEO Am întâlnit și patroni români fericiți. Ioan Niculae: OUG Vâlcov-Teodorovici este una dintre cele mai bune măsuri economice din ultimele 3 decenii
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 4 ian 2019

Ordonanța de urgență care plafonează prețul la gaze și introduce controlul prețurilor la energie este una dintre cele mai bune măsuri economice din perioada post-revoluționară, susține Ioan Niculae, proprietarul mai multor combinate petrochimice. Potrivit analiștilor, combinatele petrochimice vor fi principalele beneficiare ale introducerii plafonării prețului la gaze, într-o formă mai atenuată, inclusiv în cazul consumatorilor industriali.

“Ordonanța este una dintre cele mai bune măsuri economice pe care eu le-am văzut, ca om de afaceri, în ultimii 27-28 de ani. Dacă această ordonanță se va aplica corect, în sensul ca accesul la resursele de gaze ale României să fie dat și în funcție de gradul de valorificare a acestor resurse – care sunt ale poporului român – România își va reveni chiar peste (nivelul de dezvoltare industrială din 2011- n.r.)”, a afirmat Niculae într-o intervenție telefonică la RTV.

Urmărește-ne și pe Google News

Ordonanța, aprobată de Guvern la finele anului trecut și prezentată de ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, și consilierul economic al premierului, Darius Vâlcov, printre altele obligă ANRE să stabilească “o structură specifică de amestec import/intern pentru cantitatea de gaze naturale destinată asigurării consumului clienților finali noncasnici“.

Cu tot optimismul afișat, proprietarul Interagro este încă sceptic cu privire la implementarea controversatei ordonanțe.

“Mie îmi e teamă că va fi tot o treabă românească, să nu cumva să fie aplicată împotriva românilor. Mă rog să-mi dea și mie gaze să pornesc măcar două combinate chimice. Nu cu condiții speciale, ba din contră, mi-au dat la cel mai mare preț, nu cu condiții speciale de plată – ba chiar cu plata în avans… Stau combinatele chimice pentru că (producătorii de gaz, Romgaz și OMV Petrom, probabil - n.r.) nu vor nici măcar să dea gaz, nu răspund la cererile de ofertă la firmele românești. Sunt zeci de mii de oameni care pot recăpăta locurile de muncă. În 2012 – care a fost cel mai bun an al nostru - aveam aproape 12.500 de oameni”, spune Niculae.

FOTO Statul nu reușește să execute silit activele sechestrate ale Rompetrol. Prima țintă, fostul sediu cu 10 etaje al companiei de pe Calea Victoriei, ofertat din nou la vânzare, dar la preț mai mic UPDATE Precizări ale Serinus CITEȘTE ȘI FOTO Statul nu reușește să execute silit activele sechestrate ale Rompetrol. Prima țintă, fostul sediu cu 10 etaje al companiei de pe Calea Victoriei, ofertat din nou la vânzare, dar la preț mai mic UPDATE Precizări ale Serinus

În vara anului trecut, din tot grupul Interagro, doar combinatul Viromet Victoria mai funcționa, Chem Gaz Slobozia și Donau Chem Turnu Măgurele fiind în observație, iar celelalte trei combinate fiind declarate în faliment.

Ioan Niculae a fost condamnat pe 1 noiembrie 2018 de Tribunalul București la trei ani și șase luni de închisoare în dosarul în care este acuzat, între altele, că ”a corupt” oameni de afaceri, funcționari publici și înalți demnitari să promoveze o Hotărâre de Guvern prin care să fie acordate facilități fiscale privind subvenționarea achiziției de îngrășăminte chimice, acest lucru aducând Interagro un beneficiu de 600 de milioane de euro. Decizia magistraților nu este definitivă. Condamnarea a mai fost pronunțată pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și instigare la spălare de bani.

Niculae, la un moment dat cel mai bogat român, a fost condamnat definitiv, în aprilie 2015, la doi ani și șase luni de închisoare în dosarul "Mită pentru PSD", pentru finanțarea ilegală a campaniei electorale din 2009 a candidatului social democrat Mircea Geoană. El a fost eliberat condiționat din penitenciar în iulie 2016.

EXCLUSIV FOTO Primăria Capitalei negociază cu Popoviciu și Dimofte achiziția unui teren de 1,5 hectare lângă aeroportul Băneasa, pentru construcția unui nou CET. UPDATE Precizările Primăriei Capitalei CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Primăria Capitalei negociază cu Popoviciu și Dimofte achiziția unui teren de 1,5 hectare lângă aeroportul Băneasa, pentru construcția unui nou CET. UPDATE Precizările Primăriei Capitalei

Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că rechizitoriul DIICOT în dosarul Romgaz, în care au fost trimiși în judecată, printre alții, fostul ministru Adriean Videanu și omul de afaceri Ioan Nicolae, are mai multe nereguli din punct de vedere legal, considerând nule numeroase convorbiri telefonice și excluzând din materialul probator raportul de expertiză financiar-contabilă judiciară, precum și declarațiile experților contabili. Instanța supremă a solicitat DIICOT să remedieze neregulile constatate și să comunice dacă menține dispoziția de trimitere în judecată sau solicită restituirea cauzei. Nicolae și Videanu au fost trimiși în judecată de către procurorii DIICOT în 9 iunie 2017, în dosarul "Romgaz-Interagro", pentru constituirea unui grup infracțional organizat, delapidare cu consecințe deosebit de grave în formă continuată și complicitate la delapidare.

Potrivit procurorilor, în vederea realizării scopului grupului infracțional s-a urmărit și realizat delapidarea SNGN ROMGAZ SA (ce s-a constituit parte civilă în cauză), în sensul obținerii de gaze naturale la prețuri inferioare celor practicate în mod normal de partea civilă, prin obținerea în mod ilicit de discounturi comerciale la care SC INTERAGRO SA nu era îndrituită a le obține.

viewscnt
Afla mai multe despre
ioan niculae
oug
plafonare
gaze
vâlcov
teodorovici