Energia electrică a ajuns la 600 lei/MWh. Recordul anului trecut - bătut încă din primele trei zile ale acestui an

Energia electrică a ajuns la 600 lei/MWh. Recordul anului trecut - bătut încă din primele trei zile ale acestui an
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 3 ian 2019

Prețul orar record al anului trecut la electricitate pe piața spot, de 583 lei/MWh, a fost bătut astăzi, încă din cea de-a treia zi a acestui an, pentru energia livrată vineri în intervalul orar 17-18, fiind negociat un preț de 600 de lei/MWh.

Recordul pe intervale orare pentru 2018 a fost stabilit miercuri 21 noiembrie, la 583 lei pentru curentul furnizat a doua zi în intervalul orar 17-18. Recordul absolut într-un interval orar pentru energia electrică a fost de 680 de lei pe MWh, înregistrat pe 1 februarie 2017.

Urmărește-ne și pe Google News

Interesant este că vechile recorduri erau stabilite la un nivel al comsumului de peste 9.000 MW, ceea ce nu a fost cazul astăzi, când consumul se situa, potrivit datelor Transelectrica, la 8.000 MW.

Cu toate acestea, producția (aproximativ 7.000 MW) nu făcea față nivelului de consum de 8.000 MW, în întreaga dimineață a zilei de joi, România importând și peste 1.000 de MW.

Energia produsă din cărbune (cea mai afectată de ordonanța de urgență care introduce o nouă politică de control al prețurilor), care a dus greul în luna decembrie, când înregistra niveluri de 2.500 MW, nu se ridica astăzi decât la 1.600-1700 MW, iar producția de energie eoliană se situa doar la 170 MW.

Guvernul schimbă legislația cogenerării, energia termică livrată de CET-urile care produc pentru populație se poate scumpi cu 10% CITEȘTE ȘI Guvernul schimbă legislația cogenerării, energia termică livrată de CET-urile care produc pentru populație se poate scumpi cu 10%

Iar aceasta este doar prima zi a unei perioade mai friguroase, temperaturile putând coborî noaptea și sub 10 grade Celsius în următoarea săptămână.

În ceea ce privește media zilnică a prețului pentru energia cu livrare în ziua de vineri, aceasta a fost de 76,15 euro/MWh (sau 355,14 lei/MWh), mai redusă decât cea maximă de anul trecut, înregistrată pe 2 decembrie, de 87,29 euro/Mwh (sau 406,43 lei/MWh).

Tendința de majorare a prețurilor a început încă de miercuri, când prețul energiei electrice s-a majorat cu peste 50% într-o singură zi, energia cu livrare în ziua de joi tranzacționându-se deja la cele mai înalte nivelului ale ultimelor luni ale anului trecut, de peste 73,42 euro/MWh.

Prețurile de astăzi din România s-au situat sub cele de pe piața maghiară, de 79,44 euro/MWh, însă peste prețurile de pe celelalte piețe cu care este interconectată, Cehia și Slovacia, unde un MWh se tranzacționa cu 53, respectiv 59 euro.

Actuala situație ar trebui să pună pe gânduri guvernanții, care, prin Ordonanța de urgență 114/2018, obligă Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) să aplice o politică de control al prețurilor la energia electrică furnizată consumatorilor casnici. Orice plafonare a prețului, după exemplul celui la gaze, va scoate de pe piață unii producători, cu costuri de producție mai mari, iar din exportator net de energie, România se va transforma în importator net.

Spre deosebire de prețurile interne, ANRE nu are nicio putere în ceea ce privește prețurile de import, ceea ce va face ca Autoritatea fie să recunoască costurile furnizorilor cu achiziționarea energiei din import, fie să îi oblige să nu importe la prețuri mai mari decât cele interne. Ceea ce ar pune în pericol alimentarea cu energie a consumatorilor finali, niciun operator nefiind dispus să vândă energie la un preț mai mic decât cel de achiziție. Cu atât mai mult cu cât mai este obligat să achite și noul impozit de 2% pe cifra de afaceri!

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
electricitate
energie
opcom
pzu
spot
record