Pentru prima dată în istorie, în 2018 sursele regenerabile au devansat cărbunele din poziția de principala sursă de energie a Germaniei, energia verde fiind responsabilă pentru peste 40% din producția de electricitate, potrivit unui raport publicat joi, informează Reuters.
Această evoluție este o veste bună pentru cea mai mare economie a Europei, care și-a propus ca în 2030 energia din surse regenerabile să fie responsabilă pentru 65% din producția de electricitate. Însă tranziția la energia verde se anunță una costisitoare, în condițiile în care Germania va renunța la energia nucleară până în 2022 și pune la punct o renunțare graduală pe termen lung la cărbune, scrie Agerpres.
Raportul realizat de institutul de cercetare Fraunhofer arată că producția de electricitate realizată de instalațiile fotovoltaice, eoliene, hidroelectrice și cele care funcționează pe bază de biomasă a crescut anul trecut cu 4,3%, până la 219 Terawați oră (TWh). Aceasta în condițiile în care producția totală de energie electrică a Germaniei a fost de 542 TWh, din care 38% a fost asigurată prin arderea de cărbune.
Conform acestor cifre, ponderea regenerabilelor în producția de electricitate a Germaniei a crescut de la 19,1% în 2010 la 38,2% în 2017 și a depășit 40% în 2018.