Listarea la Bursa din Londra printr-o emisiune de certificate de depozit va permite OMV Petrom accesul la investitori străini care fie nu sunt în măsură, fie nu sunt autorizați să dețină acțiuni ale producătorului român de hidrocarburi, facilitând, totodată, tranzacționarea în monedă americană a titlurilor de valoare ale companiei.
Urmărește-ne și pe Google News
"Este de așteptat ca listarea secundară pe Bursa de Valori din Londra prin certificate de depozit să (...) să crească vizibilitatea și accesul la o bază mai largă și preponderent internațională de investitori, deoarece certificatele de depozit au tendința de a crește interesul investitorilor în societate, fie făcând valorile mobiliare ale societății mai atractive pentru investitori, fie permițând societății să acceseze noi grupuri de investitori, cum ar fi cei care nu sunt în măsură să (sau nu sunt autorizați, în conformitate cu politicile interne, să) dețină acțiuni suport", se arată într-un document al OMV Petrom întocmit în vederea AGA din 22 septembrie și semnat de directorul financiar al companiei, Andreas Matje.
În documentul citat se mai afirmă că listarea secundară la Londra prin certificate de depozit va îmbunătăți lichiditatea totală a societății și va facilita tranzacționarea în dolari. Totodată, se va diversifica baza de acționari a companiei și se va extinde acoperirea OMV Petrom de către analiștii brokerilor internaționali, mai notează CFO-ul Andreas Matje.
Pe 19 august, OMV Petrom și Fondul Proprietatea au făcut concomitent anunțuri la Bursa de Valori București (BVB) în legătură cu listarea OMV Petrom la bursa londoneză, prin certificate de depozit.
Cei de la OMV Petrom au convocat o AGA în 22 septembrie, având pe ordinea de zi listarea secundară a companiei pe Bursa de Valori de la Londra, printr-o emisiune de certificate de depozit. La rândul său, administratorul Fondului Proprietatea, Franklin Templeton, a anunțat că FP continuă să analizeze opțiuni strategice pentru o potențială reducere a participațiilor deținute în OMV Petrom SA, inclusiv prin intermediul unei oferte publice privind atât acțiuni, cât și de certificate de depozit având drept suport acțiuni, acestea urmând să fie listate pe London Stock Exchange.
Fondul Proprietatea și-a anunțat încă de acum un an intenția de a-și vinde participația de 18,99% din OMV Petrom, însă nu a găsit cumpărători pe piața internă.
În septembrie 2014, când Fondul Proprietatea, prin administratorul Franklin Templeton, și-a anutat intenția de a renunța la acțiunile Petrom, acestea erau cotate la peste 5,1 miliarde de lei. În prezent, participația de 18,99% a Fondului Proprietatea (10.758.648.186 acțiuni) mai valorează, la prețul actual al unei acțiuni OMV Petrom de pe BVB, doar 4,077 miliarde de lei.
Cotațiile OMV Petrom, precum cele ale altor companii cu activitate de explorare și producție de hidrocarburi, au suferit de urma evoluției nefavorabile a cotațiilor internaționale ale țițeiului, care s-au depreciat începând cu a doua jumătate a anului trecut cu peste 60%.
În mai 2013, FP a mai scos la vânzare un pachet de 1,77% din titlurile OMV Petrom, din care a reușit să vândă pe piața internă doar 1,1%, cu un discount de 6% sub prețul pieței, în urma acestei tranzacții Fondul încasând peste 246 de milioane lei (56,8 mil. euro). Cu discount-uri de 6, respectiv 9,7%, Fondul Proprietatea a mai vândut în 2014 și 4,99% din acțiunile Romgaz (SNG) deținute, respectiv 13,5% din acțiunile Transelectrica (TEL). Un alt pachet, de 14,99% din acțiunile Transgaz a fost vândut în decembrie 2013 la un discount de 3,4% față de cotația pieței de capital.
Cu banii obținuți în urma acestor tranzacții, Fondul Proprietatea își răscumpără propriile acțiuni, pentru a-și putea remunera suplimentar acționarii.