Vânzarea activelor CEZ din România prinde viteză: cehii vor s-o finalizeze anul acesta

Vânzarea activelor CEZ din România prinde viteză: cehii vor s-o finalizeze anul acesta
scris 18 mar 2020

Grupul ceh de energie și utilități CEZ se așteaptă ca atribuirea contractului de vânzare-cumpărare a activelor sale din România, precum și plata prețului stabilit pentru acestea, să se facă în cursul celui de-al doilea semestru al anului în curs, după ce, inițial, cehii aveau în vedere ca tranzacția să fie finalizată doar în prima jumătate a anului viitor.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Informația apare la scurt timp după ce compania românească de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, controlat de stat prin Ministerul Economiei cu 80% din acțiuni, a convocat AGA pe 14 aprilie, pentru a solicita aprobarea acționarilor săi în vederea întocmirii și depunerii unei oferte angajante, "singură în perimetrul tranzacției sau în consorțiu", la termenul solicitat de CEZ, în cadrul procesului de vânzare a grupului CEZ România.

Urmărește-ne și pe Google News

Pe ordinea de zi a ședinței AGA se mai află și "aprobarea contractării unui credit pentru achiziții de participații în vederea diversificării portofoliului Hidroelectrica, credit care va putea fi utilizat în lei și/sau în valută".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ULTIMA ORĂ Guvernul oprește pașapoartele. Vor fi eliberate doar celor care dovedesc că trebuie obligatoriu să plece în cel mult 30 de zile CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Guvernul oprește pașapoartele. Vor fi eliberate doar celor care dovedesc că trebuie obligatoriu să plece în cel mult 30 de zile

"Pe 9 septembrie 2019, grupul CEZ a început oficial procesul vânzării activelor sale românești. Activele scoase la vânzare includ, fără să fie limitate la, companiile de distribuție și furnizare a energiei, precum și parcurile eoliene Fântânele și Cogealac. Prima etapă a procesului de vânzare a fost finalizată prin acceptarea a 19 oferte neangajante. Depunerea și evaluarea ofertelor angajante este așteptată în T2 2020. Atribuirea contractului de vânzare-cumpărare câștigătorului licitației și efectuarea plății aferente tranzacției sunt așteptate în S2 2020", relevă un document oficial.

Potrivit sursei citate, operațiunile de distribuție a energiei ale CEZ din România au înregistrat anul trecut un profit operațional EBITDA de 1,5 miliarde coroane (peste 58 milioane euro), în scădere cu 7% față de 2018 (1,7 miliarde coroane). Pe segmentul producției de energie regenerabilă, cehii au scos în 2019 EBITDA de 1,6 miliarde coroane (peste 62 milioane euro), cu 19% mai mare față de anul anterior (1,4 miliarde coroane).

După cum a relatat Profit.ro, anul trecut, grupul CEZ a redus aproape la jumătate capitalul social a două dintre firmele prin care operează parcul eolian dobrogean de la Cogealac și Fântânele, cea mai mare facilitate onshore de acest tip din Europa, respectiv cu suma cumulată de peste 1,8 miliarde lei, de la aproape 4 miliarde lei la 2,19 miliarde lei. Și capitalul social al Distribuție Oltenia, operatorul concesionar de profil al CEZ din România, a fost diminuat, cu peste 82 milioane lei.

ULTIMA ORĂ Banca Transilvania reduce ratele cu până la 100% pentru clienții companii pentru următoarele 6 luni CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Banca Transilvania reduce ratele cu până la 100% pentru clienții companii pentru următoarele 6 luni

Lista scurtă de companii aflate în frunte pentru a prelua activele din România ale grupului ceh de energie și utilități CEZ s-a redus de la peste 30 la 5, printre care și Hidroelectrica, SAPE și Electrica, a relatat în ianuarie presa cehă.

Hidroelectrica, este interesată de activele de producție de energie regenerabilă ale CEZ, respectiv parcul eolian Cogealac și unitățile hidro deținute de cehi. Ulterior, și Electrica și SAPE și-au arătat interesul.

În septembrie 2019, grupul CEZ a lansat oficial procesul de vânzare a activelor pe care le deține în România, publicând și un anunț detaliat dedicat potențialilor investitori interesați, în Financial Times. CEZ vizează vânzarea a șapte companii și păstrarea celor cu activități din domeniul serviciilor moderne de energie (ESCO) și de trading.

Astfel, CEZ a inclus șapte companii românești în testarea de piață, respectiv Distribuție Energie Oltenia, Ovidiu Development, Tomis Team, MW Team Invest, CEZ Vânzare, TMK Hydroenergy Power și CEZ România. Vânzarea subsidiarelor din România și Bulgaria face parte din noua strategie aprobată recent de CEZ, care prevede renunțarea graduală la activele din cele două țări, precum și la cele din Turcia și, parțial, din Polonia.

viewscnt
Afla mai multe despre
vanzare active cez romania
hidroelectrica active cez romania
distributie energie oltenia
parcuri eoliene cogealac fantanele