Optimism vienez. OMV estimează că va extrage primele gaze din Neptun Deep la finalul anului 2024 deși a amânat adoptarea decizie de investiție pentru 2021

Optimism vienez. OMV estimează că va extrage primele gaze din Neptun Deep la finalul anului 2024 deși a amânat adoptarea decizie de investiție pentru 2021
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 mar 2020

OMV se așteaptă să extragă primul metru cub de gaz din Neptun Deep la finalul anului 2024, în pofida amânării adoptării deciziei finale de investiție pentru cel mai devreme în 2021, au declarat oficialii companiei.

Cel puțin acesta a fost răspunsul CEO-ul companiei, Rainer Seele, la întrebarea unui analist care s-a declarat surprins că OMV se așteaptă în 2025 la o producție de 70 mii de barili echivalent petrol (bep) aferentă perimetrului Neptun Deep în condițiile în care partenerii de la Exxon au anunțat că vor să se retragă din proiect.

Urmărește-ne și pe Google News

Pentru a asigura finanțarea achiziționării participației de 4,68 miliarde de dolari a Borealis în proiectul Mubadala OMV a decis declanșarea unei operațiuni de înstrăinare de active, ca și amânarea pentru 2022 a finalizării achiției a 24,98% din proiectul Achimov, dar și a adoptării deciziei finale de investiție în Neptun Deep pentru, “cel mai devreme”, 2021.

GRAFICE Efectul OUG 114. OMV Petrom și-a majorat cu 12 procente cota pe piața concurențială a gazelor, în detrimentul Romgaz și al micilor furnizori CITEȘTE ȘI GRAFICE Efectul OUG 114. OMV Petrom și-a majorat cu 12 procente cota pe piața concurențială a gazelor, în detrimentul Romgaz și al micilor furnizori

Amânarea deciziei de investiție în Neptun Deep face ca “majoritatea cheltuielilor de capital (în acest proiect - n.r.) să fie efectuate după 2021”, ceea ce eliberează o parte din resursele financiare necesare achiziției paricipației Borealis în proiectul Mubadala.

OMV intenționează să vândă o parte din activele sale, majoritatea din segmentul downstream, ca urmare a faptului că contextul de piață, și anume prețurile la gaz și țiței extrem de reduse, face neatractive activele din upstream. Cu toate acestea, oficialii OMV nu au exclus nici înstrăinarea unor participații la perimetre din upstream.

Presați de analiști să explice cum își mențin în aceste condiții ținta de producție de 600 mii barili echivalent petrol (bep) pentru 2025, oficialii OMV au precizat că până în acel an vor începe producția în Achimov (80 mii bep) și Neptun Deep (70 mii bep).

Declarațiile făcute de șefii OMV de la Viena par a contrazice afirmațiile CEO-ului OMV Petrom, Christina Verchere, care a afirmat că primul metru cub de gaz din Neptun Deep ar putea fi extras la 5 ani de la o eventuală modificare a legii offshore.

"Adoptarea unei decizii finale de investiție implică un acord între titularii proiectului (OMV Petrom și Exxon sau compania/companiile care vor cumpăra participația americanilor în Neptun Deep - n.r.). După ce vom vedea legea offshore (conținutul său, modificările propuse - n.r.) , și pe aceasta adoptată (de către Parlament - n.r.), probabil că vor trece între 9 și 12 luni (până la adoptarea unei decizii finale de investiție). … În ceea ce privește primul metru cub de gaz în cazul unui proiect de asemenea dimensiuni și complexitate, estimăm că acesta va fi extras în aproximativ 4 ani de la luarea deciziei finale de investiție”, a declarat Verchere, răspunzând unei întrebări adresate de un analist al Erste Bank în cadrul conferinței cu analiștii de la începutul lunii februarie.

Potrivit declarațiilor CEO-ului OMV Petrom, pentru ca primul metru cub de gaz din Neptun Deep să fie extras la finalul lui 2024, Parlamentul României ar fi trebuit să modifice Legea offshore în ultima parte a anului 2019.

Nu este prima dată când șefii de la Viena sunt mai optimiști decât cei de la București. La începutul lunii noiembrie, CEO-ul Rainer Seele făcea o declarație surprinzătoare, potrivit căreia decizia de finală de investiție ar fi trebuit să fie luată în 2020. Totuși, la acea dată, așa cum observa Profit.ro, Seele părea a nu cunoaște precis nici modificările la Legea offshore propuse de fostul guvern Dăncilă și nici adevăratul declin al producției de gaze a OMV Petrom.

FOTO Boeing a efectuat zborul inaugural al noii aeronave 777X, cel mai mare avion comercial cu două motoare din lume CITEȘTE ȘI FOTO Boeing a efectuat zborul inaugural al noii aeronave 777X, cel mai mare avion comercial cu două motoare din lume

Însă cel mai îngrijorătoare afirmație făcută de oficialii de la Viena este cea referitoare la contextul de piață care face dificilă înstrăinarea de active din upstream, ca urmare a prețurilor extrem de reduse la gaz și petrol.

Chiar dacă ei se refereau la activele din propriul portofoliu, extinzând observația lor la planul partenerilor de la Exxon de a-și vinde participația în Neptun Deep, adoptarea unei decizii de investiții în Neptun Deep se îndepărtează considerabil.

Asta pentru că Exxon a anunțat că nu-și va vinde activele, inclusiv participația la Neptun Deep, cu discount, iar decizia finală de investiție nu poate fi luată unilateral de OMV Petrom, fără o decizie similară a partenerului (Exxon sau eventualul cumpărător/i), care mai are și statutul de operator.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrom
omv
neptun deep
exxon
decizie de investitie
producție