UPDATE: Petrolul a urcat peste 49 dolari/baril, pe fondul speculațiilor privind un acord pentru înghețarea producției

UPDATE: Petrolul a urcat peste 49 dolari/baril, pe fondul speculațiilor privind un acord pentru înghețarea producției
scris 5 sep 2016

Cotațiile petrolului au început săptămâna “pe verde“, extinzând câștigurile din ședința precedentă, optimismul din piețe fiind generat de comentariile președintelui Rusiei pe marginea unui potențial acord între OPEC și marii exportatori de petrol din afara organizației pentru înghețarea producției.

Potrivit unor surse din piață, citate de Reuters, oficiali ai Arabiei Saudite și Rusiei urmează să facă o declarație comună la summit-ul G20 din China în cursul zilei, ocazie cu care vor cere sprijinul celorlalți producători pentru stabilizarea prețurilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Petrolul Brent a atins un maxim intraday de 49,40 dolari/baril în urma informațiilor, reprezentând o creștere de 5,5% raportat la închiderea de vineri, de 46,83 dolari/baril. Avansul s-a temperat ulterior, iar în jurul orei 13:00, barilul de Brent se tranzacționa la 48,56 dolari, în urcare cu aproape 3,7% față de referință.

Pe bursa de la New York, contractele futures pentru petrolul WTI cu livrare în noiembrie erau cotate la 45,91 dolari/baril, în creștere cu 3,3%, după ce au atins un maxim de 46,53 dolari/baril, arată datele MarketWatch.

Complexul Energetic Hunedoara intră progresiv \ CITEȘTE ȘI Complexul Energetic Hunedoara intră progresiv "la apă". Compania și-a redus pierderile, dar s-au umflat arieratele

Atât Brent-ul, cât și petrolul WTI, au interupt o serie de patru zile de scăderi și s-au apreciat cu câte 3% în ședința bursieră de vineri, după ce președintele rus, Vladimir Putin, i-a îndemnat pe petroliști să încheie un acord pentru plafonarea producției globale la reuniunea informală a membrilor OPEC din această lună.

La nivelul săptămânii trecute, însă, Brent-ul s-a ieftinit cu 5,3%, iar petrolul WTI cu circa 6,7%, cea mai mare scădere săptămânală începând cu luna iulie.

“Întrebarea zilei este ce poate face OPEC (…). Sunt multe zvonuri potrivit cărora înghețarea producției rămâne cea mai bună soluție, însă mulți se îndoiesc că acest lucru este posibil“, spune Naeem Aslam, analist șef al Think Markets, într-o notă pentru investitori.

Discuțiile dintre OPEC și marii exportatori mondiali din afara organizației au ajuns la un punct mort în iunie, când Iranul a refuzat să se alăture inițiativei de a plafona producția globală la nivelul de la începutul anului, de circa 31 milioane barili/zi.

Membrii OPEC vor avea o întâlnire informală la finele lunii septembrie, în Algeria. O lună mai târziu, OPEC va organiza o reuniune la Viena, la care ar putea participa și Rusia.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
brent
wti
cotatii
evolutii