Unitatea 1 de la Cernavodă - “oprită controlat” ca urmare a unor “scurgeri de apa grea din sistemul primar de răcire reactor”

Unitatea 1 de la Cernavodă - “oprită controlat” ca urmare a unor “scurgeri de apa grea din sistemul primar de răcire reactor”
scris 18 sep 2019

Unitatea 1 de la Cernavodă a fost “oprită controlat” în dimineața zilei de miercuri, în urma unei avarii înregistrate în noaptea precedentă. Interesant este că, în comunicatul transmis pe BVB, SN Nuclearelectrica SA susține că este vorba de “lucrări de remediere la un parametru de proces”, în timp ce pe site-ul Transelectrica, la categoria opriri accidentale, nu programate, cauza opririi este prezentată ca fiind “scurgeri de apa grea din sistemul primar de răcire reactor”.

Potrivit datelor Transelectrica, Unitatea 1 a fost oprită la ora 4 dimineață și ar urma să fie indisponibilă până vineri, 20 septembrie, la aceeași oră.

Urmărește-ne și pe Google News

“Conform normelor și procedurilor CNE Cernavodă, efectuarea lucrărilor de remediere se poate realiza numai cu unitatea în stare oprită. SNN va transmite un comunicat de presă după finalizarea acestor lucrări de remediere, acestea desfașurându-se în conformitate cu planurile și procedurile centralei, fără niciun impact asupra personalului, mediului și populației.”, precizează comunicatul transmis de conducerea companiei pe BVB.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Gaspeco L&D, controlată de mama lui Cristi Borcea, preia Panebo CITEȘTE ȘI Gaspeco L&D, controlată de mama lui Cristi Borcea, preia Panebo

În prezent, Nuclearelectrica produce aproximativ o medie orară de 700 MW (față de capacitatea maximă de 1.400 MW), deficitul de energie nucleară în sistem fiind acoperit de cea hidro, care s-a majorat în această dimineață de 1.400 la 2.100 MW.

Avaria de la Cernavodă vine într-un moment extrem de nefericit, cotațiile medii din România pe piața pentru ziua de miercuri fiind cele mai mari din Europa, de 66,94 euro/MWh, mai mari cu 7,6 euro peste cele din Grecia, cu 8,4 euro peste cele din Bulgaria, cu 14 euro peste cele din Serbia și cu 17 euro peste cele din Ungaria.

Motivul: decalajul mediu orar dintre producția internă și consum era miercuri de aproximativ 1.000 MW, marți (înaintea avariei de la Cernavodă) existând un interval orar (20-21) în care România a fost nevoită să importe și 1.441 MW pentru a acoperi consumul de 7.800 MW (la o producție de 6.400 MW).

Compania a realizat în primul semestru al anului un profit net de 290,66 milioane lei, mai mare cu 59,4% față de perioada similară a anului trecut.

Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării. Acționarul majoritar al companiei este Ministerul Energiei, care are o participație de 82,49%.

viewscnt
Afla mai multe despre
unitatea 1 cne cernavodă
reactor