Comisia Europeană a aprobat, cu unele condiții, preluarea de către grupul german de utilități E.ON, cu operațiuni și în România, a Innogy, divizia de energie regenerabilă a grupului german RWE. Pentru a primi acordul Bruxelles-ului în vederea finalizării tranzacției, E.ON a acceptat să vândă mai multe operațiuni din Germania, Ungaria și Cehia.
"Este important ca toți europenii și toate firmele să poată cumpăra electricitate și gaze la prețuri competitive. Astăzi, putem aproba achiziția Innogy de către E.ON, deoarece angajamentele oferite de E.ON sunt o asigurare că fuziunea nu va conduce la diminuarea opțiunilor și prețuri mai mari în țări în care aceste companii operează", a afirmat comisarul pentru Concurență Margrethe Vestager.
Innogy a agreat, în vara anului trecut, integrarea în grupul german de utilități E.ON, după ce începând din primăvară manifestase opoziție față de această operațiune în condițiile în care E.ON anunțase că va desființa aproximativ 5.000 de locuri de muncă în timpul integrării.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pentru a primi undă verde din partea autorităților europene antitrust, E.ON a venit cu o serie de angajamente: vânzarea integrală a diviziei Innogy de furnizare de electricitate și gaz către clienții retail în Cehia (inclusiv active și personal), vânzarea afacerilor E.ON de furnizare de electricitate pe piața retail din Ungaria (inclusiv active și personal), renunțarea la 34 de stații de încărcare electrică din Germania și renunțarea la cea mai mare mare parte a portofoliului E.ON de furnizare de electricitate pentru încălzire în Germania.
Tranzacția, care evaluează Innogy la 22 de miliarde de euro, va fi efectuată printr-un schimb de active cu grupul RWE și transformă industria energetică germană, în tranziția acesteia spre energia regenerabilă.
În cadrul acordului cu RWE, E.ON cumpără întreaga participație de 76,8% a companiei la Innogy.