Serinus Energy, controlată de un fond de investiții al miliardarului polonez Sebastian Kulczyk, reclamă fosta Rompetrol SA la Curtea de Arbitraj din Paris

Serinus Energy, controlată de un fond de investiții al miliardarului polonez Sebastian Kulczyk, reclamă fosta Rompetrol SA la Curtea de Arbitraj din Paris
scris 23 oct 2020

Compania poloneză de petrol și gaze Serinus Energy, controlată de un fond de investiții al miliardarului polonez Sebastian Kulczyk, a reclamat Oilfield Exploration Business Solutions SA, fosta Rompetrol SA, la Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională (ICC) din Paris și vrea să obțină un ordin care să îl oblige pe fostul său partener să facă "toate demersurile necesare" pentru a îi transfera legal participația deținută la concesiunea de gaze naturale Satu Mare.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Serinus vrea recunoașterea dreptului de a prelua participația de 40% a fostul său partener în proiectul aferent concesiunii de gaze naturale Satu Mare, motivul invocat de polonezi fiind neîndeplinirea obligațiilor contractuale.

Urmărește-ne și pe Google News

Oilfield Exploration Business Solutions SA (OEBS), fosta Rompetrol SA, este divizia de explorare și producție hidrocarburi a KMG International, parte a concernului energetic kazah de stat KazMunayGas, care a preluat Rompetrol în 2007 de la omul de afaceri Dinu Patriciu.

Investiție Green Deal: Romgaz vrea o fabrică de metanol care să capteze și reutilizeze CO2-ul emis CITEȘTE ȘI Investiție Green Deal: Romgaz vrea o fabrică de metanol care să capteze și reutilizeze CO2-ul emis

OEBS deține 40% din drepturile aferente concesiunii de gaze naturale Satu Mare, restul de 60% fiind deținute de Serinus. Compania poloneză susține că, din 2017, OEBS și-a pierdut drepturile aferente concesiunii Satu Mare pe fondul încălcării obligațiilor asumate.

Potrivit polonezilor, din aprilie 2015 până în 2016, OEBS nu și-ar fi îndeplnit obligațiile de finanțare aferente operațiunilor de la Satu Mare, asumate prin Acordul de Operare în Comun (JOA). În acest context, Serinus a emis, în decembrie 2016, o notificare de punere în întârziere (default notice) a partenerului său, OEBS având, la acel moment, 10 zile la dispoziție pentru remedierea încălcării prevederilor contractuale. Având în vedere depășirea acestei perioade, punerea în întârziere a devenit definitivă, iar JOA obligă compania să transfere participația sa către Serinus, susține compania poloneză.

Suma pe care Serinus afirmă că nu ar fi primit-o de la fosta Rompetrol este de aproape 1 milion de dolari,

În august 2017, Serinus a trimis către OEBS o înștiințare privind transferul iminent al participației sale către Serinus în conformitate cu JOA și obligația de a lua, fără întârziere, toate măsurile necesare efectuării acestui transfer, inclusiv obținerea acordului din partea autorităților. Serinus a revendicat, totodată, 100% din concesiunea de gaze din punct de vedere comercial.

Serinus a informat Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) în legătură cu neîndeplinirea obligațiilor de către OEBS și a prezentat garanțiile cerute pentru angajamentele de lucru aferente înregii concesiuni. Totodată, compania poloneze a informat ANAF cu privire la situația și poziția sa.

Până în prezent, OEBS nu și-ar fi îndeplinit obligația de a tarnsfera participația de 40% către Serinus, afirmă compania poloneză. Ca urmare, ANRM nu a înregistrat această participație pe numele Serinus argumentând că solicitarea de transfer nu a fost semnată de OEBS. În acest context, Serinus a decis să solicite începerea procedurii de arbitraj.

Serinus a lansat producția comercială la Moftinu în aprilie anul trecut. Polonezii au semnat un contract pe un an cu Vitol Gas, cel mai mare trader independent de energie din lume, în vederea vânzării gazelor extrase în România. De asemenea, compania a încheiat un acord cu operatorul sistemului național de transport al țițeiului și condensatului, Conpet, pentru transportul la rafinăria Petrobrazi a OMV Petrom a condensatului extras odată cu gazele naturale de la Moftinu.

Compania exploatează, prin intermediul subsidiarei Serinus Energy România (fosta Winstar Satu Mare), perimetrul de hidrocarburi Satu Mare, unde a identificat rezerve recuperabile de aproximativ 510 milioane metri cubi de gaze naturale, echivalentul a circa 4% din consumul anual al României.

Serinus Energy este controlată de Kulczyk Investments, fond de investiții înființat de fostul miliardarul polonez Jan Kulczyk, care a decedat în 2015. Kulczyk Investments este condus în prezent de fiul lui Jan Kulczyk, Sebastian, creditat de Forbes cu o avere de 1,5 miliarde de dolari.

Recent, Serinus a obținut aprobarea autorităților române pentru prelungirea lucrărilor de explorare la concesiunea din Satu Mare, întrerupte pe fondul pandemiei de Covid-19. ANRM a aprobat extinderea cu 12 luni a licenței pentru cea de a treia fază a lucrărilor de explorare în perimetru, până pe 27 octombrie 2021. De asemenea, ANRM a fost de acord să modifice angajamentul de lucru asumat de Serinus, în vederea forării a două noi sonde de explorare în apropierea centralei de la Moftinu.

viewscnt
Afla mai multe despre
serinus
satu mare
rompetrol
arbitraj serinus
arbitraj icc
rompetrol arbitraj
oilfield exploration business solutions
gaze naturale
serinus satu mare