Cumpărătorul activelor CEZ din România a strâns 6 miliarde euro de la investitori în mai puțin de un an de la înființare. Ce a mai cumpărat

Cumpărătorul activelor CEZ din România a strâns 6 miliarde euro de la investitori în mai puțin de un an de la înființare. Ce a mai cumpărat

Aeroportul Farnborough din Marea Britanie cumpărat anul trecut de Macquarie, filmat într-o scenă din filmul Inception (2010). Sursă foto: captură YouTube

scris 26 oct 2020

Fondul de investiții Macquarie European Infrastructure Fund 6 (MEIF6), liderul consorțiului prin care australienii de la asset-managerul Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) urmează să preia activele energetice românești scoase la vânzare de grupul ceh CEZ, a fost înființat în august 2018 și, în mai puțin de un an, a reușit să atragă fonduri de 6 miliarde de euro de la investitori instituționali, depășindu-și semnificativ planul inițial de subscrieri, cifrat la 5 miliarde de euro.

Investitorii care și-au plasat banii în MEIF6 sunt fonduri de pensii, asigurători sau fonduri suverane naționale, provenind în special din Europa, dar și din zona Asia-Pacific.

Urmărește-ne și pe Google News

"În concordanță cu strategia celor 5 fonduri de investiții în infrastructura europeană anterioare ale MIRA, MEIF6 va căuta să investească capital într-un portofoliu pe termen lung de active de infrastructură diversificate, cu scopul de a genera fluxuri de numerar sustenabile, predictibile și indexate cu rata inflației. Fondul va ținti active europene de infrastructură cu avantaje competitive strategice în sectoarele lor de activitate, din domeniile utilităților, transporturilor, comunicațiilor, infrastructurii și energiei regenerabile", au anunțat cei de la Macquarie în iunie anul trecut, la finalizarea perioadei de subscripție a noului fond de investiții.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
ANAF a lansat noul site, la care lucrează de mai multe luni CITEȘTE ȘI ANAF a lansat noul site, la care lucrează de mai multe luni

După mai puțin de o lună, MEIF6 a și realizat primul plasament notabil. Astfel, în iulie 2019, o subsidiară a sa, MEIF6 Fibre Limited, a preluat operatorul telecom britanic listat la bursă KCOM Group, contra sumei de 627 milioane lire sterline.

KCOM a fost înființat în 1899, ca departament de telefonie al municipalității orașului-port Hull, unde furnizează în continuare servicii telecom integrate (telefon, cablu, internet). Principalul activ al companiei este rețeaua sa de fibră, iar printre serviciile oferite se numără și cele de cloud.

Ulterior, la finalul lunii septembrie 2019, Macquarie European Infrastructure Fund 6 a cumpărat aeroportul privat britanic Farnborough de la TAG Group, deținut de familia saudită Ojjeh. Valoarea tranzacției nu a fost dezvăluită.

România a fost condamnată la CEDO în trei cauze cu foști proprietari și trebuie să le plătească despăgubiri de aproape 10 milioane de euro CITEȘTE ȘI România a fost condamnată la CEDO în trei cauze cu foști proprietari și trebuie să le plătească despăgubiri de aproape 10 milioane de euro

Istoria Farnborough, utilizat în prezent în special pentru zboruri de aeronave private de business, începe în 1908, odată cu primul zbor motorizat oficial recunoscut în Marea Britanie. Anterior, încă din secolul al XIX-lea, la Farnborough funcționase o fabrică și un centru de lansare de baloane de observație. Aeroportul apare filmat în scene din filmele James Bond – Quantum Solace (2008) și Inception (2010).

Cu doar 3 zile înainte de anunțul privind acordul de preluare a activelor CEZ din România, Macquarie a transmis că MEIF6 a cumpărat furnizorul privat spaniol de servicii medicale Viamed Salud contra sumei de 152 milioane euro, la care s-ar putea adăuga un supliment de 20 milioane euro, în funcție de evoluția businessului. Viamed activează în 9 orașe din Spania și deține 9 spitale, 3 centre de convalescență, 15 clinici și un centru de îngrijiri pentru persoane în vârstă. 

Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA) este unul dintre principalii manageri de active alternative din lume, cu o vechime de peste 25 de ani. La 31 martie 2020, MIRA gestiona active în valoare de aproximativ 120 de miliarde de euro, incluzând 151 de companii de portofoliu, circa 500 de proprietăți imobiliare și 4,8 milioane de hectare de terenuri agricole. MIRA face parte din Macquarie Asset Management, brațul de administrare a activelor al Macquarie Group, un grup financiar diversificat care oferă clienților soluții de administrare și finanțare a activelor, servicii bancare, de consultanță și risc și soluții de capital pentru datorii, capitaluri proprii și mărfuri. Fondat în 1969, grupul Macquarie are peste 15.800 de angajați și este listat la bursa australiană.

viewscnt
Afla mai multe despre
macquarie european infrastructure fund 6
macquarie infrastructure and real assets
cez vanzare active romania
macquarie cez romania