Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale (SNT), Transgaz, a finalizat lucrările de construcție aferente fazei 2 a proiectului de interconectare a SNT cu una dintre conductele de tranzit ce traversează România venind din Ucraina și prin care gigantul rus de stat Gazprom livra gaze în Bulgaria, iar de acolo în Turcia, Grecia și Macedonia.
Astfel,au fost finalizate lucrările la stația de comprimare (STC) gaze naturale de la Siliștea, obiectiv inclus în etapa 2 a proiectului "Interconectarea Sistemului Național de Transport cu conducta de transport internațional gaze naturale T1 și reverse flow Isaccea", proiect de investiții în valoare totală de 74 milioane euro.
Proiectul a fost necesar și în contextul preluării în sistemul românesc de transport de gaze naturale a zăcămintelor descoperite în Marea Neagră, pentru valorificarea acestora pe piața românească și pe piețele regionale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Prin implementarea proiectului, alimentarea Bulgariei poate fi asigurată din Sistemul Național de Transport pe culoarul SNT - Onești - Șendreni - Isaccea - Tranzit 1 - Negru Vodă. De asemenea, în cazul preluării gazelor din platoul continental al Mării Negre în conducta Tranzit 1, se pot asigura simultan alimentarea Bulgariei, alimentarea zonelor deficitare din SNT, precum și dirijarea unei cantități de gaze spre Podișor - Moșu sau exportul unei cantități de gaze naturale către Republica Moldova", afirma Transgaz la finalul anului 2018.
Acum, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, spune că lucrările de modernizare a stațiilor de turbocompresoare de la Siliștea și Onești constituie o parte importantă a proiectului de conectare a SNT cu conducta de transport internațional de gaze naturale T1, dar nu numai cu T1, ci și cu alte surse de aprovizionare cu gaz natural, asigurându-se diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze naturale, pentru că pe aici pot să fie transportate și gazele din Coridorul Vertical, și gazele naturale către Republica Moldova.
CITEȘTE ȘI ANAF a lansat noul site, la care lucrează de mai multe luni"Acest proiect a fost realizat de Transgaz cu prioritate ca urmare a negocierilor purtate cu Comisia Europeană în scopul înlăturării îngrijorărilor legate de capacitatea de transport a gazelor naturale de pe teritoriul României în spațiul european și a fost asumat de către Transgaz prin angajamentele prezentate în acest sens și aprobate de către Comisia Europeană. Transgaz își îndeplinește misiunea de a crește capacitatea de interconectare, în mod strategic, a Sistemului Național de Transport Gaze Naturale. Anul 2020 reprezintă anul în care capacitatea României de interconectare se va majora semnificativ, atât prin lucrările pe care le finalizăm astăzi, cât și prin finalizarea proiectului BRUA faza 1, investiție care este aproape gata la finele acestei luni", a menționat Sterian.
Potrivit Transgaz, stația de comprimare Siliștea poate realiza următoarele scenarii de comprimare:
1. Aspirație Dn 800 Siliștea-București sau Dn 500 Siliștea-București și comprimare pe Dn 600 Șendreni – Siliștea, iar după aceea pe Dn1000 Șendreni -Isaccea (Reverse Flow), iar din Isaccea spre Ucraina sau Bulgaria sau din Șendreni spre Moldova pe conducta Dn800 Șendreni-Onești;
2. Aspirație pe Dn800 dinspre Șendreni din conductele Dn1000/Dn700 Isaccea-Șendreni și să comprime spre București pe conductele Dn 800/Dn500 Siliștea-București; 3. Aspirație din Dn600 Pecineaga-Siliștea după reparație și să comprime spre București sau Onești sau Isaccea.
În prima parte a lunii, directorul Departamentului Accesare Fonduri Europene al Transgaz, Bogdan Andronic, declara la videoconferința Profit Energy.forum - Energia post-Coronavirus că, în urma investițiilor efectuate în acest an, Transgaz va putea oferi la finalul lui 2020 o capacitate fermă de export gaze de 2,2 miliarde de metri cubi pe an la Negru Vodă, pe granița cu Bulgaria, și de 1,75 miliarde de metri cubi pe an pe cea cu Ungaria.