TVA pe energia termică destinată populației a fost redusă de la nivelul actual de 19% la doar 5%, cu aplicare de anul viitor, iar debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate, potrivit unui proiect de modificare a Legii serviciului public de alimentare cu energie termică adoptat astăzi de Camera Deputaților, în calitate de cameră decizională.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
Schimbările au fost anunțate de Profit.ro de la finele lunii iunie ca fiind pregătite. Astfel de interdicții de instalare a centralelor termice de apartament au fost gândite încă din perioada Guvernului Năstase, în 2002-2003, pe fondul unei creșteri spectaculoase a debranșărilor de la RADET, dar nu au fost aplicate până astăzi.
De ce este important: Primăria Capitalei a recepționat recent un studiu comandat anterior care recomandă ca, în cele mai multe zone compacte de blocuri "comuniste" din București, debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire și instalarea de centrale termice individuale să fie interzisă, prin declararea lor ca fiind zone unitare de încălzire. Aceste zone unitare cu monopol RADET ar urma însă să ocolească în general cartierele unde predomină casele, vilele și blocurile mai vechi, unele cu centrale de clădire, dar și multe din ansamblurile rezidențiale mai noi.
Mai este interesant: Vara trecută, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o Strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, în care era menționată și intenția stabilirii de zone unitare de încălzire în București, în care să existe un singur sistem de termoficare, respectiv cel centralizat, ceea ce înseamnă interzicerea deconectărilor și debranșărilor de la RADET și a instalărilor de centrale termice individuale.
Ca orice lege, nici aceasta nu are caracter retroactiv, astfel că actualii posesori de centrale termice de apartament nu sunt vizați de noile interdicții.
În plus, potrivit actului normativ citat, în toate blocurile racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea, până la 31 decembrie 2020, de sisteme de măsurare pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit. În cazul în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punctul de vedere al costurilor, este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.
Astfel, căldura și apa caldă livrate populației au fost incluse pe lista livrărilor de bunuri și prestărilor de servicii pentru care este aplicată cea mai redusă cotă de TVA prevăzută de Codul Fiscal, de 5%. În acest fel, pentru același nivel al tarifelor și al consumului, facturile de căldură și apă caldă livrate în sisteme centralizate se vor reduce cu 11,7% față de situația din momentul de față.
Alte state din UE în care se practică cote reduse de TVA la căldură și apă caldă, față de cele standard, sunt Ungaria (cotă generală TVA de 27%, 5% la energia termică), Franța (cotă generală TVA de 20%, 5,5% la energia termică), Grecia (23% și 13%) Irlanda (23% și 13,5%), Letonia (21% și 12%), Lituania (21% și 9%) sau Luxemburg (15% și 12%).
CITEȘTE ȘI EY: Începe numărătoarea inversă pentru declarația unicăProiectul de lege adoptat de Camera Deputaților prevede că debranșările de blocuri și deconectările de apartamente de la sistemele centralizate municipale de termoficare (SACET) nu vor mai fi permise decât în afara arealelor din localități decretate de primării ca fiind zone unitare de încălzire prin astfel de sisteme centralizate.
În acest sens, acesta schimbă definiția zonei unitare de încălzire, "din areal geografic aparținând unei unități administrativ-teritoriale, în interiorul căruia se poate promova o singură soluție tehnică de încălzire", în "areal geografic aparținând unei unități administrativ-teritoriale, în interiorul căruia se adoptă în condițiile prezentei legi o singură soluție tehnică de încălzire în condiții de eficiență economică și protecția mediului".
De asemenea, au fost modificate prevederile cu privire la condițiile în care blocurile și apartamentele individuale se pot debranșa, respectiv deconecta de la SACET-uri, precizându-se că aceste operațiuni se pot efectua doar în cazul condominiilor care nu se află in zona unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică.
CITEȘTE ȘI Directorul Synevo România preia conducerea operațiunilor din Europa de Sud-Est. România devine centru regional pentru companie
Într-o primă variantă a proiectului de lege, debranșarea și deconectarea în zone unitare de încălzire erau în mod explicit interzise, cu formularea "deconectarea unui consumator de energie termică dintr-un condominiu și debranșarea totală a instalațiilor interioare de încălzire și/sau pentru apă caldă menajeră ale unui utilizator tip condominiu sunt interzise în cazul în care condominiul se află într-o zonă unitară de încălzire prin sistem centralizat de alimentare cu energie termică".
Vara trecută, Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a adoptat o Strategie de alimentare cu energie termică în sistem centralizat a consumatorilor din municipiul București, în care era menționată și intenția stabilirii de zone unitare de încălzire în București, în care să existe un singur sistem de termoficare, respectiv cel centralizat, ceea ce înseamnă interzicerea deconectărilor și debranșărilor de la RADET și a instalărilor de centrale termice individuale.