Fostul vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Eugen Georgescu a scăpat de condamnarea la 3 ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, ucidere, vătămare și distrugere din culpă și instigare la fals, precum și de obligația de plată, în solidar cu instituția, a unor despăgubiri în valoare de circa 8 milioane de euro victimelor exploziilor survenite în 2012 într-o discotecă din Sighetu Marmației, pedepse dictate în iunie 2017 de Tribunalul Maramureș.
Curtea de Apel Cluj a admis apelurile declarate de Georgescu și ANRE, iar decizia este definitivă.
Astfel, Georgescu a fost achitat pentru acuzațiile de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, ucidere din culpă, vătămare corporală gravă din culpă și distrugere din culpă cu consecințe deosebit de grave. În privința acuzației de instigare la fals în înscrisuri oficiale, instanța a dispus încetarea procesului penal, ca urmare a prescrierii faptei.
CITEȘTE ȘI Boeing preia o participație majoritară în divizia de aeronave comerciale a Embraer, tranzacție de 4,75 miliarde dolariÎn plus, Curtea de Apel Cluj a decis înlăturarea obligației dictate de instanța de fond, de obligare a lui Eugen Georgescu la plata de despăgubiri civile de circa 8 milioane de euro părților civile din proces, în solidar cu ANRE. Suma ar fi reprezentat peste 40% din veniturile totale prevăzute de bugetul Autorității pe 2017.
Pe 19 februarie 2012, o persoană a murit și alte 20 au fost rănite în urma a două explozii produse în subsolul unui imobil din Sighetu Marmației, din cauza unor scurgeri de gaze. Imobilul, care avea la subsol o discotecă, clubul Euphobia, a fost distrus în urma deflagrațiilor.
Prima explozie s-a produs în jurul orei 1 noaptea, iar anchetatorii au stabilit că deflagrația s-a declanșat în toaleta localului, unde se aflau șapte persoane. Acestea au aprins o brichetă, iar atunci a avut loc prima explozie, care le-a provocat arsuri, toate fiind transportate de urgență la București. La câteva ore, respectiv la 10 dimineața, a avut loc cea de-a doua explozie. În clădire se aflau atunci polițiști și pompieri, dar și reprezentanți ai fimei Berg Sistem Gaz, care încercau să afle cauzele primei deflagrații. Au fost rănite atunci 14 persoane, printre care și Silviu Comănici, directorul general al Berg Gaz Sistem, care ulterior a decedat la Spitalul de Arsi din București. Firma era cea care ar fi trebuit să instaleze detector de gaze în clădire.
CITEȘTE ȘI Teodorovici: ANAF a lansat deja procedura de recuperare a banilor încasați din chirii de către președintele IohannisFostul vicepreședinte ANRE Eugen Georgescu a fost acuzat de procurori că, în perioada 2007 - 2009, pe când îndeplinea calitatea de director general al ANRE, respectiv șef al Departamentului control și protecția consumatorilor, având atribuții de serviciu constând în organizarea, coordonarea și verificarea rapoartelor privind controalele efectuate de către agenții ANRE din teritoriu, și-ar fi îndeplinit în mod necorespunzător atribuțiile de serviciu, respectiv nu ar fi luat măsurile prevăzute de lege și propuse de agenții constatatori referitoare la suspendarea licențelor și autorizațiilor eliberate SC Berg Sistem Gaz SA, cu toate că, atât în cursul lunii noiembrie 2007, cât și în cursul anului 2008, ar fi fost sesizat de către subordonații săi cu privire la nereguli grave în activitatea acestei firme.
Firma respectivă este cea care ar fi trebuit să instaleze detector de gaze de interior la imobilul unde s-au produs exploziile, dar nu ar fi făcut-o pentru că acesta prezenta semnale care presupuneau faptul că există gaz natural în acea încăpere. În cele din urmă, angajatul firmei care s-a deplasat la imobil în februarie 2012, cu câteva zile înainte de explozii, a recomandat proprietarului să scoată din priză detectorul, întrucât, în caz contrar, acesta ar fi închis automat alimentarea cu gaz, potrivit procurorilor care au instrumentat cazul.
"Cu toate acestea, în cursul lunii iunie 2008, Georgescu Eugen a cerut subordonatului său, agentul constatator P. A., să modifice raportul de inspecție, în sensul eliminării măsurilor referitoare la suspendarea licențelor și autorizațiilor eliberate pentru SC BERG SISTEM GAZ SA. Îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu trecute în fișa postului numitului GEORGESCU EUGEN, a creat condițiile favorizante pentru continuarea activității de proiectare, execuție și distribuție a gazului metan de către inculpata SC BERG SISTEM GAZ SA, în municipiul Sighetu-Marmației, cu toate că această firmă nu îndeplinea mai multe condiții minime necesare derulării acestui tip de activitate, având drept efect mediat producerea celor două explozii", se arăta într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție din aprilie 2012.
CITEȘTE ȘI Piața locală de pește crește cu circa 10% în 2018, până la aproape 380 milioane de euroFostul vicepreședinte ANRE a fost reținut și arestat preventiv în urma tragediei, în perioada 25-30 aprilie 2012.
Curtea de Apel Cluj a dictat în cauză trei condamnări la închisoare cu suspendare, pentru administratorul și directorul executiv de la acea vreme ai firmei Berg Sistem Gaz SA, precum și pentru un sudor angajat la companie. Pedepsele pentru șefi au fost dispuse pentru infracțiunea de verificare și realizare a unei construcții fără respectarea reglementărilor tehnice privind stabilitatea și rezistența. În privința sudorului, s-a menținut condamnarea dictată de Tribunalul Maramureș pentru ucidere, vătămare și distrugere din culpă și fals în înscrisuri, dar s-a dispus totodată suspendarea executării acesteia.
Cei trei vor fi nevoiți însă să plătească familiei persoanei decedate, răniților în incident și spitalelor unde au fost tratați aceștia despăgubirile civile de milioane de euro, în solidar cu firma.