ULTIMA ORĂ Plafonare și compensare în facturile de energie și pentru consumatorii racordați la rețelele altor distribuitori decât Enel, Electrica, fostul CEZ sau E.ON. Uitați de autorități

ULTIMA ORĂ Plafonare și compensare în facturile de energie și pentru consumatorii racordați la rețelele altor distribuitori decât Enel, Electrica, fostul CEZ sau E.ON. Uitați de autorități
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 21 feb 2022

Consumatorii finali (casnici și industriali) de energie electrică ale căror locuri de consum sunt racordate la rețele private de distribuție de electricitate, adică altele decât cele publice operate de marii distribuitori concesionari (E-Distribuție din grupul Enel, Distribuție Energie Electrică din grupul Electrica SA, Distribuție Energie Oltenia care a aparținut CEZ și Delgaz Grid din grupul E.ON), uitați de autorități, vor beneficia și ei de plafonarea prețului prevăzută de legislația de profil în vigoare până la 30 martie 2022, iar cei casnici aflați în această situație – și de compensarea facturilor, prevede un proiect de lege adoptat de Senat, pentru care cameră decizională este cea a Deputaților.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri
Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Profit.ro a atras anterior atenția asupra situației consumatorilor casnici, în special din blocuri noi, care nu au contracte proprii individuale cu furnizorii de energie și gaze. Cei mai mulți dintre consumatorii noncasnici aflați în aceste situații omise de legislația inițială privind plafonarea și compensarea sunt companii cu activități în parcuri industriale și de birouri ai căror proprietari operează rețele de distribuție private ce alimentează cu energie parcurile respective. În aceeași situație sunt și mulți dintre subcontractorii unor mari producători din industrie, cum ar fi Automobile Dacia sau Liberty Galați, care activează pe platformele industriale ale clienților lor, aceștia operand rețele de distribuție proprii pe platforme.

De asemenea important: Și unii dezvoltatori imobiliari operează rețele de distribuție de energie proprii care îi alimentează cu curent pe locatarii ansamblurilor lor rezidențiale, motiv pentru care Senatul a votat ca și acești consumatori casnici să beneficieze de plafonare și compensare.

În decizia de acum este vorba de situația în care operatorul de rețea privată de distribuție este cel care încheie contract de furnizare ca titular, pentru toate locurile de consum racordate la rețeaua sa, iar apoi le revinde clienților finali racordați o parte din energia astfel cumpărată, restul folosind pentru consumul său propriu.

PROFIT NEWS TV Legea interceptărilor - Bogdan Manolea, ApTI, avertizează: Această variantă este și mai complicată și mai periculoasă pentru furnizori decât ce am avut inițial. Este o poziție de forță de care nu avem nevoie CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Legea interceptărilor - Bogdan Manolea, ApTI, avertizează: Această variantă este și mai complicată și mai periculoasă pentru furnizori decât ce am avut inițial. Este o poziție de forță de care nu avem nevoie

"Schema de sprijin (compensarea pe facturi la energie – n.r.) (…) se aplică și în cazul în care operatorul de distribuție asigură revânzarea energiei electrice către clienții finali racordați la rețelele electrice aparținând acestor operatori. Schema de sprijin se aplică în facturile emise de furnizor operatorului de distribuție pentru energia electrică consumată de clienții finali. Pentru calculul compensației (…), consumul zilnic de referință se determină ca produs între consumul zilnic de referință prevăzut în anexă și numărul clienților casnici. Plafonarea (…) se aplică și în cazul operatorilor de distribuție care asigură revânzarea energiei electrice către clienții finali racordați la rețelele electrice aparținând acestor operatori. În cazul clienților finali care au asigurată energia electrică prin revânzare de către operatorul de distribuție, plafonarea (…) se aplică în facturile emise operatorului de distribuție pentru energia electrică consumată de clienții finali respectivi", prevede draftul de act normativ de aprobare a OUG nr. 3/2022, prin care a fost modificată schema de plafonare a prețurilor și compensare a facturilor la energie și gaze, plafonându-se prețurile și pentru noncasnici de la 1 februarie.

În plus, potrivit sursei citate, agenții economici (clienți noncasnici) care activează în locuri de consum de energie și gaze închiriate și nu sunt titulari ai contractelor de furnizare aferente respectivelor spații vor beneficia și ei de plafonarea prețurilor la electricitate și gaze naturale, proprietarii respectivelor spații, în calitate de titulari de contracte de furnizare, fiind obligați să le aplice plafonarea atunci când le refacturează consumurile.

BNR este ”foarte preocupată” de creșterea inflației la două cifre pentru prima dată când a trecut la țintirea directă. Riscuri ridicate la adresa cursului CITEȘTE ȘI BNR este ”foarte preocupată” de creșterea inflației la două cifre pentru prima dată când a trecut la țintirea directă. Riscuri ridicate la adresa cursului

Astfel, măsura de plafonare a prețurilor la energie și gaze "se aplică și clienților noncasnici ce au calitate de chiriași în spații comerciale sau spații cu altă destinație, iar titularul contractului de furnizare pentru aceste spații, beneficiar direct al măsurii (…), are obligația asigurării aplicării măsurii de plafonare și către chiriașii beneficiari", stipulează proiectul adoptat de Senat.

"Această completare vine în vederea întăririi intenției legiuitorului de a aplica măsura plafonării tuturor clienților noncasnici eligibili, inclusiv în situația în care aceștia nu sunt titularii contractului și subcontractează aceste servicii de la titularii contractelor de furnizare aferente spațiilor în care aceștia își desfășoară activitatea comercială și instituie obligația titularului de contract/deținătorului spațiului de a transpune în mod corespunzător beneficiile instituite prin schema de ajutor", este justificarea amendamentului.

VIDEO Drumul Expres Craiova - Pitești: Cum arată acum cel mai spectaculos pod de pe tronson CITEȘTE ȘI VIDEO Drumul Expres Craiova - Pitești: Cum arată acum cel mai spectaculos pod de pe tronson

Potrivit datelor ANRE, în afara operatorilor concesionari regionali, circa 40 de companii dețin licențe de distribuție de energie, cele mai multe fiind administratori de parcuri industriale sau mari producători industriali.

Renault a schimbat directorul financiar chiar în ziua în care erau anunțate rezultatele pentru 2021 CITEȘTE ȘI Renault a schimbat directorul financiar chiar în ziua în care erau anunțate rezultatele pentru 2021

Regulamentul ANRE de furnizare a energiei electrice către clienții finali prevede că alimentarea cu energie electrică a locului de consum racordat la instalația de utilizare a unui operator de distribuție, altul decât cel concesionar, se poate face și prin revânzare, caz în care atât operatorul de distribuție, altul decât cel concesionar, cât și clientul final racordat la rețeaua acestuia au optat pentru piața concurențială.

Potrivit regulamentului, operatorul de distribuție, altul decât cel concesionar, încheie contract de rețea pentru întreaga cantitate de energie electrică necesară atât pentru consumul propriu, cât și pentru consumul clienților finali racordați la rețeaua sa. În plus, în cazul în care revinde energia consumatorilor finali, operatorul de distribuție, altul decât cel concesionar, are și calitatea de furnizor și trebuie să respecte toate obligațiile legale ale furnizorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze
decontare plafonare compensare furnizori energie gaze