Nici măcar prețurile mari de pe piețele europene nu au determinat Rusia să își majoreze livrările de gaze naturale către Europa, Kremlinul continuând în acest fel să șantajeze Uniunea Europeană pentru ca aceasta să accepte punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2, care aduce gaze rusești în Germania ocolind Ucraina, cu încălcarea legislației comunitare, a declarat Serghei Makogon, CEO-ul operatorului național de transport de gaze al Ucrainei, omologul Transgazului românesc.
"De la începutul lunii ianuarie, Gazprom nu a utilizat, în medie, mai mult de 50% din capacitatea de tranzit de gaze prin Ucraina către Occident pe care a rezervat-o și a plătit-o. În prezent, tranzitează cam 50 milioane mc pe zi, în timp ce acordul de tranzit prevede o capacitate de 109 milioane mc pe zi. Nici măcar prețurile mari din Europa nu stimulează Rusia să-și majoreze livrările către Europa. Șantajul gazier continuă, cu scopul de a pune în funcțiune Nord Stream 2 fără aplicarea standardelor legislației UE în energie", a spus Makogon.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
El a adăugat că Europa a început să înțeleagă cât de puțin se poate baza pe livrările din Federația Rusă, precum și riscurile mari ale unei astfel de dependențe, și caută surse alternative de aprovizionare cu gaze.
"Gazele naturale lichefiate (LNG) devin o astfel de alternativă. În ianuarie și februarie, livrările de LNG către UE le-au depășit deja pe cele de gaze rusești prin conducte", a conchis CEO-ul ucrainean.
CITEȘTE ȘI VIDEO Canada: Poliția a intervenit în forță împotriva celor care se opun vaccinării obligatorii
Săptămâna trecută, pentru prima dată în istorie, la toate cele șapte terminale de export de gaze naturale lichefiate din SUA se aflau nave cargo care încărcau LNG, un moment de referință care permite stabilirea unui nou record pentru exporturile SUA, pe fondul prețurilor ridicate și tensiunilor din Europa.
Tot săptămâna trecută, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a confirmat că UE a luat măsuri de precauție extinse în cazul unei întreruperi bruște a aprovizionării cu gaze din Rusia. În ultimele luni, Comisia Europeană a discutat cu exportatori importanți de gaze naturale lichefiate, cum ar fi Statele Unite, Qatar și Egipt, pentru ca aceștia să își sporească livrările către Uniune, a spus von der Leyen.