ULTIMA ORĂ Furnizorilor de energie și gaze cu prețuri sub plafoane le va fi interzis să scumpească

ULTIMA ORĂ Furnizorilor de energie și gaze cu prețuri sub plafoane le va fi interzis să scumpească
scris 21 iun 2022

Camera Deputaților a adoptat marți, în calitate de cameră decizională, un proiect de lege prin care, în esență, furnizorilor de energie electrică și gaze naturale ai celor mai multe tipuri de clienți, care au prevăzute în contractele cu acești clienții prețuri finale mai mici decât limitele maxime prevăzute de legislația în vigoare în intervalul 1 aprilie 2022 – 30 martie 2023, le este interzis să majoreze prețurile contractuale în perioada respectivă, pentru a profita de plafoane. 

Astfel, furnizorii de gaze naturale ai populației, ai clienților noncasnici cu consum anual în 2021 de sub 50.000 MWh și ai CET-urilor, care au contracte cu aceste tipuri de clienți ce prevăd prețuri finale situate sub plafoanele maxime impuse de Guvern de la 1 aprilie, de 0,31 lei/kWh în cazul casnicilor și de 0,37 lei/kWh pentru noncasnici cu consum mic și producători de energie termică, sunt obligați să mențină aceste prețuri mai mici decât plafoanele pe toată perioada 1 aprilie 2022 – 30 martie 2023, în care sunt în vigoare plafoanele menționate.

Urmărește-ne și pe Google News
Workspace Studio estimează o creștere de 10% a afacerilor în acest an, după extinderea portofoliului în urma fuziunii Knoll cu Herman Miller CITEȘTE ȘI Workspace Studio estimează o creștere de 10% a afacerilor în acest an, după extinderea portofoliului în urma fuziunii Knoll cu Herman Miller

"Pentru clienții prevăzuți la art. 1 alin. (2), prețul final facturat de către fiecare furnizor de gaze naturale este valoarea minimă dintre: a) prețul final maxim prevăzut la art. 1 alin. (2) (plafoanele de 0,31 și 0,37 lei/kWh – n.r.); b) prețul contractual; c) prețul final calculat conform prevederilor art. 5 și 6 (prețurile finale cu componente reglementate de achiziție și furnizare – n.r.)", este textul unuia dintre amendamentele introduse de deputați la proiectul legii de aprobare a OUG nr. 27/2022.

Proiectul va merge acum pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.

DECIZIE Pragurile pentru achizițiile publice directe, dublate la inițiativa PSD-PNL-UDMR CITEȘTE ȘI DECIZIE Pragurile pentru achizițiile publice directe, dublate la inițiativa PSD-PNL-UDMR

De asemenea, furnizorii clienților casnici de energie electrică cărora nu li se aplică plafonarea prețurilor, întrucât au consumat în medie în 2021 mai mult de 300 kWh pe lună, și ai marilor consumatori industriali de energie electrică și gaze naturale, categorii de clienți care beneficiază toate doar de reglementarea componentei de achiziție și a celei de furnizare din prețul final, sunt obligați să mențină prețurile din contractele de furnizare, dacă acestea sunt mai mici decât prețurile stabilite conform ordonanței.

"În cazul în care prețul din contractul de furnizare în vigoare încheiat cu clienții finali prevăzuți la alin. (1) este mai mic decât prețul final rezultat prin aplicarea prezentei ordonanțe de urgență, se aplică prețul contractual", prevede proiectul adoptat de Camera Deputaților.

FOTO Controale ANPC în centrul comercial Promenada: alimente expirate, spații murdare și diferență între prețul la raft și cel de la casa de marcat CITEȘTE ȘI FOTO Controale ANPC în centrul comercial Promenada: alimente expirate, spații murdare și diferență între prețul la raft și cel de la casa de marcat

Deputații au mai introdus un amendament, care poate viza Hidroelectrica, furnizorul de energie cu prețul final concurențial cel mai mic din piață, situat în prezent sub plafoane: "(…) în cazul producătorilor care transferă energie electrică/ gaze naturale din portofoliul de producție către portofoliul de furnizare, prețul facturat clienților finali este: a) prețul contractual, în cazul în care acesta asigură încadrarea în plafoanele de la art.1 alin.(1) și (2); b) prețul stabilit potrivit dispozițiilor de la art.1 alin.(1) și (2), în cazul în care prețul contractual este mai mare decât valoarea plafoanelor".

Camera decizională a menținut amendamentul introdus de Senat, care scutește producătorii de energie termică ce alimentează sistemele centralizate locale de încălzire pentru populație și produc, în cogenerare, și energie electrică, de supraimpozitul de 80% pe veniturile suplimentare obținute din vânzarea angro a curentului electric produs la prețuri de peste 450 lei/MWh.

Statul, principalul beneficiar al scumpirii carburanților. La cât ar urma să ajungă prețul la pompă. PSD vrea plafonare la 7 lei CITEȘTE ȘI Statul, principalul beneficiar al scumpirii carburanților. La cât ar urma să ajungă prețul la pompă. PSD vrea plafonare la 7 lei

În schimb, nu a fost menținut în textul final adoptat amendamentul care stipula ca și consumatorii casnici de energie electrică care au avut în 2021 un consum mediu lunar de peste 300 kWh să beneficieze de preț plafonat, de 1 leu/kWh cu TVA inclusă.

Aceeași soartă a avut și amendamentul prin care se voia ca marii producători de gaze Romgaz și OMV Petrom să fie obligați să își încalce la nevoie contractele de livrare în vigoare încheiate "la liber" cu consumatorii industriali pentru a putea asigura integral consumul de gaze al clienților casnici și al producătorilor de energie termică din perioada aprilie 2022 – martie 2023, la prețurile reglementate stabilite de Guvern, de 150 și 250 lei/MWh.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie gaze
plafonare preturi energie gaze
compensare facturi energie gaze