Mai multe amendamente propuse de PSD, PNL și UDMR la legislația de organizare și funcționare a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), votate luni de plenul Senatului în calitate de cameră decizională, fac în așa fel încât liderii instituției să poată rămâne la vârful acesteia și 20 de ani la rând.
Până acum, OUG nr. 33/2007 privind organizarea și funcționarea ANRE prevedea o regulă unitară de reînvestire pentru toți membrii Comitetului de Reglementare al ANRE, respectiv aceeași pentru cei 4 membri simpli ai Comitetului, pentru președintele Autorității și pentru cei 2 vicepreședinți ai acesteia: "Durata mandatului membrilor Comitetului de reglementare este de 5 ani, aceștia putând fi reînvestiți cel mult o dată".
Cu alte cuvinte, nimeni nu putea rămâne în Comitetul de Reglementare al ANRE mai mult de 10 ani la rând, adică mai mult de 2 mandate, indiferent de poziția ocupată, de membru simplu în Comitet, președinte sau vicepreședinte ANRE.
Amendamentele senatorilor din coaliția de guvernare au instituit însă acum o diferență între membrii simpli ai Comitetului de Reglementare (redenumiți "membri neexecutivi") și conducerea propriu-zisă a ANRE, formată din președinte și doi vicepreședinți.
"Durata mandatului de membru în Comitetul de Reglementare, după caz, de președinte sau de vicepreședinte (al ANRE – n.r.) este de 5 ani, și poate fi reînnoit o singură dată. O persoană nu poate avea mai mult de două mandate de membru în Comitetul de Reglementare sau, după caz, de membru în conducerea ANRE", prevede proiectul adoptat luni de Senat și care va merge acum pentru promulgare la președintele Klaus Iohannis.
Asta înseamnă că, de acum, o aceeași persoană poate avea două mandate de câte 5 ani de membru simplu al Comitetului de Reglementare și două de membru în conducerea ANRE (două de președinte, două de vicepreședinte sau unul din președinte plus unul de vicepreședinte sau invers), adică poate petrece în total douăzeci de ani la rând în structurile de top ale instituției.
CITEȘTE ȘI VIDEO Chile vine cu mâncare creată la printere 3DAnul acesta, în toamnă, urmează să expire mandatele a patru șefi ai ANRE, inclusiv cele ale președintelui Dumitru Chiriță, sprijinit de PSD, și vicepreședintelui Zoltan Nagy-Bege (UDMR). Chiriță a fost numit în 2017 și ar mai fi putut primi un mandat chiar și pe legea veche.
Nu la fel stau lucrurile cu vicele Nagy-Bege, acesta fiind deja la al doilea mandat în Comitetul de Reglementare al ANRE. Astfel, el a fost membru simplu în Comitet în perioada octombrie 2012 – octombrie 2017, după care a fost numit vicepreședinte al ANRE, mandat care îi va expira în octombrie 2022. Pe vechea legislație, deci, Nagy-Bege nu ar mai fi avut dreptul din toamnă să dețină nicio funcție la vârful ANRE.
CITEȘTE ȘI Grevă a sindicatelor în Belgia din cauza costului ridicat al vieții: Aeroportul din Bruxelles a anulat toate zborurile de plecare și mai multe servicii de transport public din țară au fost opritePe cea nouă, proaspăt votată, el mai poate un primi un mandat de 5 ani de vicepreședinte al Autorității (sau unul de președinte, sau unul de membru simplu în Comitet).
Un alt amendament propus de PSD-PNL-UDMR și votat de plenul Senatului elimină obligația ANRE de a recupera de la angajații instituției cheltuielile de judecată ocazionate de procedurile judiciare inițiate împotriva acestora și suportate de Autoritate. A fost introdus și un articol nou, care stipulează că "Măsurile reparatorii pentru prejudiciile cauzate prin acte de reglementare, prevăzute prin hotărâri judecătorești rămase definitive, se acordă prin acte de același nivel emise de ANRE".