Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a decis luna trecută scumpirea energiei termice livrate de RADET consumatorilor noncasnici din Capitală, firme și instituții, începând cu data de 12 decembrie 2018, iar de la 1 februarie 2019 urmează o nouă scumpire. Prețul local de facturare pentru populație rămâne neschimbat, la nivelul valabil încă din 2011.
Astfel, prețul local de facturare, cu TVA inclusă, al căldurii pentru firmele și instituțiile din București alimentate din puncte termice urbane și centrale termice a crescut din 12 decembrie anul trecut cu 10,25%, de la 443,56 la 489,03 lei/Gcal, iar cel pentru clienții noncasnici alimentați prin puncte termice proprii – cu 6,6%, de la 373,87 la 398,55 lei/Gcal.
Scumpirea a fost discretă, proiectul de hotărâre CGMB nefigurând pe ordinea de zi publicată pe pagina de internet a Primăriei Capitalei a ședinței de Consiliu din 12 decembrie 2018. Modificarea prețurilor de facturare pentru consumatorii noncasnici apare însă pe site-ul RADET, precum și în Monitorul Oficial al Municipiului București. În prima parte a lunii ianuarie 2019, zeci de blocuri din București au rămas, de mai multe ori, zile la rând fără apă caldă și căldură din cauza avariilor în rețeaua RADET.
Acum, însă, pe ordinea de zi a următoarei ședințe CGMB, programată pentru 31 ianuarie 2019, figurează un proiect de hotărâre similar, care prevede că prețul local de facturare, cu TVA inclusă, al căldurii pentru firmele și instituțiile din București alimentate din puncte termice urbane și centrale termice va crește de la 1 februarie cu 1,32%, de la 489,03 la 495,48 lei/Gcal, iar cel pentru clienții noncasnici alimentați prin puncte termice proprii – cu 1%, de la 398,55 la 402,50 lei/Gcal. Asta după ce, de la 1 octombrie 2017, căldura livrată de RADET clienților noncasnici din București s-a scumpit cu aproape 50%.
Proiectul de hotărâre CGMB precizează că noile prețuri, valabile de la 1 februarie 2019, vor fi menținute până pe 28 septembrie 2021, după care, "dacă nu vor apărea alte influențe", vor reveni în apropierea nivelului de dinainte de scumpirea din 12 decembrie anul trecut. Proiectul de lege care interzice debranșările de la SACET în zone declarate de primării ca fiind zone unitare de încălzire, dar reduce și TVA-ul pe căldura și apa caldă livrate populației de la 19% la 5% nu a mai prins votul final în Camera Deputaților înainte de vacanța parlamentară.
RADET a solicitat majorarea tarifelor după ce ANRE a aprobat pe 21 noiembrie 2018 creșterea cu peste 6% a prețurilor cu care producătorii de energie termică ELCEN, Vest Energo și CET Grivița vând agent termic către RADET. Scumpirea vine într-un moment în care procedurile de insolvență ale ELCEN și RADET, care ar trebui să ducă la unificarea sistemului centralizat de încălzire bucureștean sub "umbrela" Companiei Municipale Energetica București SA a Primăriei Capitalei, par blocate din cauza unor complicații de natură juridică, în condițiile în care sistemul în integralitatea sa are nevoie de investiții masive pentru a putea să continue să funcționeze.
CITEȘTE ȘI Lovitură de teatru la Nissan: CEO-ul Hiroto Saikawa, cel care a concertat sfârșitul profesional al lui Ghosn, va demisiona
Profit.ro a scris pe 6 decembrie, citând un document oficial, că CGMB ar putea supune la vot în curând o propunere a RADET de majorare a prețului la energie termică pe care consumatorii bucureșteni îl plătesc efectiv pe facturile lor lunare de căldură și apă caldă. Sursa citată releva că, încă din octombrie, RADET a propus Primăriei "ajustarea urgentă a tarifelor finale (la consumator) astfel încât veniturile totale obținute din prestarea serviciului public de termoficare să acopere toate cheltuielile de producție, transport și distribuție a agentului termic", fără să se precizeze dacă este vorba de consumatorii noncasnici, adică de firme și instituții, sau/și de cei casnici.
RADET înregistrează un număr total de aproape 3.500 de contracte de furnizare de energie termică în derulare semnate cu consumatori noncasnici, din care 323 cu clienți noncasnici bugetari. Potrivit datelor proprii, RADET livrează căldură unui număr de circa 565.000 de apartamente, reprezentand peste 8.500 de blocuri și imobile, în care trăiesc peste 1,25 milioane locuitori din București, precum și pentru aproximativ 5.400 de instituții, obiective sociale și agenți economici.
Pe 22 noiembrie 2018, CGMB a aprobat de principiu majorarea cu 14,79% a tarifului RADET de transport și distribuție a energiei termice pentru clienți alimentați din puncte termice urbane, la 162,05 lei/Gcal fără TVA, cu 21% a tarifului de transport al energiei termice pentru clienții cu puncte termice proprii, la 97,27 lei/Gcal fără TVA, cu 38,39% a tarifului de producere și distribuție a energiei termice în centrale termice de cvartal, la 462,28 lei/Gcal fără TVA, și cu 57,49% a celui de producere a energiei termice la Centrala Casa Presei Libere, la 277,54 lei/Gcal fără TVA.
CITEȘTE ȘI Leo Varadkar, premierul Irlandei, avertizează că ar putea fi nevoie de armată la graniță în cazul unui Brexit fără acordPentru punctele termice, majorarea tarifelor a fost solicitată de RADET ca urmare a reevaluării în creștere a valorii pierderilor de căldură din rețele de anul trecut, iar la centralele termice de cvartal și la cea de la Casa Presei Libere, din cauza scumpirii gazelor achiziționate ca materie primă, cu 48,4% (la 175,13 lei/MWh), respectiv 58,21% (la 161,47 lei/MWh).
Simpla majorare a acestor tarife nu a însemnat creșterea prețurilor plătite efectiv de consumatori, ci majorarea subvenției anuale acordate de Primărie către RADET din bugetul local. Acum, RADET a cerut majorarea cu circa 5 lei/Gcal a tarifului de transport și cu circa 3 lei/Gcal a tarifului de distribuție, majorări care se vor reflecta în scumpirea căldurii pentru consumatorii noncasnici.
În pofida nivelului veniturilor mult mai ridicat decât cel din provincie, locuitorii Capitalei și cei din Otopeni, consumatori casnici, se află, conform datelor analizate de Profit.ro, printre cei mai subvenționați în ceea ce privește facturarea energiei termice în sistem centralizat. Aproximativ 60% din prețul gigacaloriei din București și 77% din cel al gigacaloriei din Otopeni sunt subvenționate de la bugetele locale.
OUG nr. 114/2018 a introdus mai multe măsuri avantajoase pentru actorii sistemelor centralizate municipale de încălzire, respectiv plafonarea la 68 lei/MWh a prețului de vânzare a gazelor de către producători, scutirea veniturilor din producția de energie termică de la majorarea de 20 de ori, de la 0,1 la 2%, a taxei ANRE pe cifra de afaceri sau stabilirea pentru centralele în cogenerare a unui preț reglementat avantajos de vânzare a energiei electrice produse.