Pe cine a trimis statul să supravegheze investițiile Fondului Kazah-Român al KMG International și SAPE, cu promisiuni de plasamente în energie de 1 miliard de dolari

Pe cine a trimis statul să supravegheze investițiile Fondului Kazah-Român al KMG International și SAPE, cu promisiuni de plasamente în energie de 1 miliard de dolari
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 25 ian 2019

Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută integral de Ministerul Energiei și acționar minoritar, cu 20% din capital, la Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, controlat de KMG International cu 80% din acțiuni, va fi reprezentată în comitetele de conducere ale Fondului de către directorul general al unei companii imobiliare a patronului distribuitorului de carburanți Oscar Downstream, fost șef al Serviciului Coordonare Instituții de la Guvern, și de directorul comercial al unei firme de retail alimentar din Râmnicu Vâlcea, totodată membru ALDE în Consiliul Local al municipiului și președinte al organizației județene de tineret a partidului.

Fondul a fost înființat în noiembrie anul trecut, ca parte a soluției, convenite în urmă cu 6 ani, de reglare a datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român, și promite investiții de 1 miliard de dolari în proiecte energetice. Cele două părți s-au înțeles ca statul român, prin SAPE, să fie reprezentat la nivelul tuturor organelor de conducere ale Fondului. În aceste condiții, în conformitate cu structura acționariatului, s-a convenit că SAPE va desemna un membru în componența Consiliului de Administrație, părțile agreând desemnarea câte unui membru SAPE și la nivelul Consiliului Director și al Comitetului de Inițiere a Investițiilor.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, în Comitetul Director al Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român, SAPE este reprezentată de luna trecută, pe unul din posturile de directori, de Florin Dimitrescu (39 de ani), cu studii de drept, administrație publică și afaceri, inclusiv cu MBA, plus un master la un centru de studii NATO. Acesta este, din februarie 2018, director general al companiei imobiliare Akcent Development, deținută de Alin Niculae, patronul Oscar Downstream, cel mai mare distribuitor independent de carburanți din România. Membrii Comitetului Director au mandat de 4 ani și sunt remunerați cu echivalentul în lei al sumei nete de 1.500 dolari pe lună.

VIDEO Rusia își prezintă, într-un gest fără precedent, racheta de tip 9M729, incriminată de SUA și NATO ca încălcând Tratatul INF CITEȘTE ȘI VIDEO Rusia își prezintă, într-un gest fără precedent, racheta de tip 9M729, incriminată de SUA și NATO ca încălcând Tratatul INF

Anterior, între octombrie 2016 (în mandatul Guvernului Cioloș) și februarie 2018, Florin Dimitrescu a lucrat la Guvern. Inițial a fost consilier la Cancelaria premierului, iar în iunie 2017 a fost numit șeful Serviciului Coordonare Instituții din cadrul Secretariatului General al Guvernului, poziție în care s-a ocupat de "asigurarea dispozițiilor prim-ministrului privitoare la coordonarea activității instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale", potrivit CV-ului său.   

Dimitrescu a mai fost director general al companiei de construcții Romstrade a lui Nelu Iordache (2013-2014), director de dezvoltare la grupul UTI al lui Tiberiu Urdăreanu (2010-2013), director general la firma de servicii aeroportuare J.A.A. Airport Service SRL (2004-2009) și consilier la SGG (2002-2004). El este nepotul lui Gheorghe Dimitrescu, din ianuarie anul trecut consulul României la Bonn, fost consilier parlamentar la cabinetul vicepreședintelui Camerei Deputaților Florin Iordache și fost consul la Strasbourg și New York. Soția lui Florin Dimitrescu, Anne-Marie, a fost consilier la asigurătorul de stat Exim Asig, controlat de EximBank. 

După cum a scris Profit.ro, Gheorghe Dimitrescu a purtat discuții în primăvara lui 2017 cu firma americană de lobby Madison & Company LLC pentru ca aceasta să-i aranjeze liderului PSD Liviu Dragnea întâlniri cu vicepreședintele SUA Mike Pence și cu președintele Camerei Reprezentanților din Congresul Statelor Unite, Paul Ryan, PSD plătind în acest scop suma de 100.000 de dolari.

ULTIMA ORĂ Ordin semnat de noul șef ANAF: De la 1 februarie, codul de TVA va fi acordat în aceeași zi cu depunerea cererii CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ordin semnat de noul șef ANAF: De la 1 februarie, codul de TVA va fi acordat în aceeași zi cu depunerea cererii

În Comitetul de Inițiere a Investițiilor (CII) al Fondului Kazah-Român, SAPE este reprezentată de Ionuț Eduard Nuică (36 de ani), cu studii de business și management hotelier în Cipru, director comercial al firmei de retail alimentar Noil SRL din Râmnicu Vâlcea din 2006. Acesta este membru ALDE în Consiliul Local al municipiului, unde activează în Comisia de Buget Finanțe, și președinte al organizaței de tineret din Vâlcea a aceluiași partid ALDE, din care face parte și ministrul Energiei, Anton Anton. Soția lui Nuică lucrează la Direcția Generală Anticorupție (DGA) din MAI.

Membrii CII sunt remunerați cu echivalentul în lei al sumei nete de 1.000 dolari pe lună.

Ionuț Eduard Nuică este și membru în Consiliul de Administrație al companiei de stat Societatea Națională Închideri Mine Valea Jiului SA, care administrează minele neviabile de huilă din bazinul Petroșani.

Firma Noil SRL, cu rulaj anual de peste 8 milioane lei, la care Ionuț Eduard Nuică este director comercial, aparține tatălui acestuia, Ion Nuică. Potrivit informațiilor din presa locală, Ion Nuică, fost consilier local și candidat la Senat, a fost timp de mulți ani șeful organizației Vâlcea a PRM, partidul fondat de Corneliu Vadim Tudor. În 2015, Nuică a înființat, alături de fostul lider PRM Corneliu Ciontu, formațiunea Frontul Demnității și Identității Naționale, iar în toamna lui 2017 a fost desemnat președinte interimar la Vâlcea al unui comitet de inițiativă care își propusese reconstrucția PRM.  

Airbus Helicopters a înregistrat o creștere cu 18% a comenzilor în 2018, până la 413 unități CITEȘTE ȘI Airbus Helicopters a înregistrat o creștere cu 18% a comenzilor în 2018, până la 413 unități

Din Comitetele Director și de Inițiere a Investițiilor ale Fondului Kazah-Român mai fac parte executivi de top kazahi din cadrul KMG International și al subsidiarelor grupului, precum și românii Sorin Neculae, directorul Corporate Finance al KMG Rompetrol, Vladislav Rusnac (născut în Republica Moldova), directorul general al Rompetrol Downstream, Vasile Gabriel Manole, directorul economic al Rompetrol Rafinare, și Florentina Sandu, manager de proiect la Rompetrol. 

Compania Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român SA, parte a soluției, convenite în urmă cu 6 ani, de reglare a datoriilor istorice ale Rompetrol față de statul român, a fost înregistrată la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC) pe 8 noiembrie 2018, după ce înființarea acesteia a fost anunțată public pe 26 octombrie, în cadrul unui eveniment oficial.  Fondul, cu cod CAEN principal "Activități ale holdingurilor", își are sediul social în aceeași clădire cu mai multe firme din grupul Rompetrol, respectiv în Piața Presei Libere nr. 3-5, Turnul de Nord, etajul 4, Sectorul 1.

Reprezentant al statului în Consiliul de Administrație al companiei este Mihai Liviu Mihalache (40 de ani), de profesie avocat, director general în Ministerul Energiei, șef al Direcției Generale Privatizare și Administrare a Participațiilor Statului în Energie. El este membru al CA-ului Rompetrol Rafinare din iulie 2015, când l-a înlocuit în funcție chiar pe Gabriel Dumitrașcu, fostul șef al privatizărilor din Ministerul Energiei, cel care semnase în 2013 Memorandumul de înțelegere cu Rompetrol Group (în prezent KMG International) în baza căruia, anul acesta, a fost înființat Fondul de Investiții în Energie Kazah-Român. La acel moment, în 2015, Mihalache era director de cabinet de secretar de stat în ministerul condus și atunci de un reprezentant al ALDE, Andrei Gerea.

Tranzacție: Apollo Global preia producătorul britanic de ambalaje RPC, prezent cu 2 unități de producție în România, pentru 3,8 miliarde euro CITEȘTE ȘI Tranzacție: Apollo Global preia producătorul britanic de ambalaje RPC, prezent cu 2 unități de producție în România, pentru 3,8 miliarde euro

Ceilalți membri ai CA-ului Fondului sunt Daniyar Berlibayev, președinte al Consiliului, fost vicepreședinte al board-ului companiei petroliere de stat a Kazahstanului, KazMunayGas, compania-mamă a KMG International, Almas Lepesbayev, vicepreședinte pentru activități operaționale al KMG International, Azamat Zhangulov, prim vicepreședinte vânzări și marketing la KazMunayGas, și Alexey Golovin, vicepreședinte KMG International.

Capitalul social al Fondului este de 5 milioane dolari, compania fiind controlată de KMGI, cu 80% din acțiuni, restul fiind în posesia Societății de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), deținută integral de Ministerului Energiei.

Prin acest fond sunt promise investiții de aproximativ 1 miliard de dolari, pe o durată de 7 ani. ”Contribuția KMGI la capitalul fondului este de 150 milioane de dolari, iar o parte din aceasta, contribuția statului român în valoare de 30 milioane de dolari, va fi achitată de către KMGI”, se arăta în comunicatul de lansare a Fondului. Principala prioritate a Fondului vizează dezvoltarea proiectelor energetice și diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol, potrivit părțile implicate. KMGI a anunțat că a identificat cel puțin două proiecte majore, cu o valoare a investițiilor care depășește 200 de milioane de dolari, ce pot fi dezvoltate în cadrul Fondului Kazah–Român și care ar putea crea direct aproximativ două mii de locuri de muncă.

Bucureștiul calcă în urma Clujului. Au fost publicate primele prețuri reale de vânzare a locuințelor dintr-un sector CITEȘTE ȘI Bucureștiul calcă în urma Clujului. Au fost publicate primele prețuri reale de vânzare a locuințelor dintr-un sector

”Unul dintre proiectele vizate de Fondul mixt de investiții se referă la construcția unei centrale de cogenerare (de producere combinată de energie electrică și termică) pe platforma Petromidia, în parteneriat cu Uzina Termoelectrică Midia. Centrala de cogenerare va avea capacitatea de a alimenta cu energie atât orașul Năvodari, cât și rafinăria Petromidia. Valoarea investiției se ridică la 120 de milioane de dolari și se estimează că proiectul va fi finalizat în 4 ani din momentul demarării”, se spunea în comunicat.

Un alt proiect se referă la extinderea cu aproximativ 80 de stații a rețelei de benzinării Rompetrol pe piața locală. Noile stații vor fi dezvoltate prin investiții de tip greenfield, suma totală estimată ridicându-se la 100 de milioane de dolari, potrivit companiei.

Pe lângă înființarea Fondului, Memorandumul de înțelegere din 2013 dintre statul român și KMG International prevede angajamentul părții kazahe de a plăti cel puțin 200 milioane dolari în schimbul unei participații de 26,7% la Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 44,69%.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul de investiții în energie kazah-român
societatea de administrare a participațiilor în energie
sape
ministerul energiei
rompetrol
kmg international
kazmunaygas
psd
alde