Turbinele eoliene au asigurat 15,5% din consumul brut de energie, între 6 și 15 ianuarie

Turbinele eoliene au asigurat 15,5% din consumul brut de energie, între 6 și 15 ianuarie
scris 16 ian 2017

Asociația Română pentru Energie Eoliană (RWEA) a anunțat luni că în perioada 6-15 ianuarie, când autoritățile au emis coduri galbene și portocalii din cauza vremii rele, parcurile eoliene au acoperit 13,83% din întreaga producție de electricitate și 15,5% din consumul brut de electricitate.

În perioada respectivă s-au produs 2,15 TWh, din care 1,91 TWh a reprezentat consumul brut de electricitate, arată un comunicat al RWEA.

Urmărește-ne și pe Google News

Industria eoliană a generat 0,30 TWh între 6-15 ianuarie, potrivit RWEA.

"În acest interval industria eoliană a înregistrat variații, cu vârfuri în 6, 7 și 14 ianuarie, când peste o cincime din producția de electricitate a României a fost furnizată de această tehnologie”, scrie News.ro

În contextul ultimelor zile, când s-au înregistrat temperaturi foarte scăzute la scara întregii Românii, iar consumul de energie electrică a înregistrat sporuri considerabile, industria eoliană a demonstrat că "este un participant cheie pe piața de electricitate din România”, spun oficialii RWEA.

Aceștia spun că energia eoliană participă la reducerea semnificativă a consumului de combustibil fosil, respectiv a costurilor asociate, “oferind sistemului energetic o energie curată, fără emisii de gaze cu efect de seră”.

ANALIZĂ Iarna nu-i ca vara. Cazul energiei regenerabile, care, în nopțile fără vânt, poate acoperi doar 0,28% din consum CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Iarna nu-i ca vara. Cazul energiei regenerabile, care, în nopțile fără vânt, poate acoperi doar 0,28% din consum

“Conform datelor furnizate de platforma Electricity Map, care oferă în timp real date referitoare la mixul de producție a electricității și a emisiilor de dioxid de carbon asociate, se poate constata că România este comparabilă cu Germania, Marea Britanie și alte țări cu ambiții foarte mari în procesul de decarbonizare”, mai spun reprezentanții asociației.

Potrivit acestora, investiția în surse regenerabile de producție este una strategică pentru siguranța și buna funcționare a sistemului energetic, iar "România ar putea atinge un mix energetic mai curat și mai ieftin”.

RWEA este o asociație profesională care funcționează ca o organizație non-guvernamentală și are 53 de membri care reprezintă producatori de energie eoliană, producători de echipamente, dezvoltatori de proiecte, firme de maintenanță, case de avocatură, bănci, traderi de energie.

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, 12 ianuarie, o Hotărâre care permite monopolului de stat Transelectrica să ia mai multe măsuri extreme, precum întreruperea exporturilor de energie, în caz de situație extremă, actul normativ fiind propus de ministerele Energiei și Economiei, care au fost notificate miercuri de către Transelectrica cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea Sistemului Energetic Național.

Miercuri, 11 ianuarie, compania de stat Transelectrica a notificat oficial Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și Autoritatea Națiională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) "cu privire la iminența apariției unei situații de criză în funcționarea SEN".

viewscnt
Afla mai multe despre
turbinele eoliene