Tribunalul București a decis marți că producătorul de energie Hidroelectrica, una din cele mai profitabile companii de stat, a ieșit din insolvență, procedură de reorganizare judiciară în care s-a aflat, pentru a doua oară, în ultimii doi ani.
Decizia a fost amânată de două ori până acum de către judecătorii de la Tribunalul București, în 6 și 15 iunie.
Hidroelectrica se află în insolvență din iunie 2012, însă în două faze, pentru că în perioada iunie 2013 - februarie 2014 a ieșit din procedura judiciară.
CITEȘTE ȘI Ambasadorii celor 28 de state membre UE au prelungit cu șase luni sancțiunile impuse RusieiPe perioada insolvenței, compania a fost administrată de administratorul judiciar Remus Borza, care a eliminat contractele păguboase cu "băieții deștepti" din energie și a redus personalul companiei, scrie News.ro. Acesta a declarat, pentru Agerpres, că decizia Tribunalului de ieșire din insolvență a companiei "nu este definitivă, dar este executorie".
În urma măsurilor de redresare, Hidroelectrica a redus datoriile și a devenit una dintre cele mai profitabile companii de stat.
În ultimul bilanț la conducerea companiei, Remus Borza a anunțat că Hidroelectrica a înregistrat în primele cinci luni ale acestui an o cifră de afaceri de 1,29 miliarde lei, în scădere cu 18% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce profitul brut a scăzut cu 12%, la 560 milioane lei, ca urmare a reducerii producției și a prețurilor mici din piață.
Totuși, Borza estimează că Hidroelectrica va înregistra în 2016 un profit record de 1,3 miliarde de lei, față de 899,4 milioane lei în 2015. În plus, Hidroelectrica avea la 31 mai lichidități de 1,6 miliarde lei (circa 350 milioane euro cash).
CITEȘTE ȘI Tot mai mulți români se tratează în străinătate: Spitalul austriac Wiener Privatklinik a tratat cu 40% mai mulți pacienți din România de la începutul anuluiÎn mai, Borza declara că Hidroelectrica ar putea fi listată la Bursă în noiembrie, dacă va ieși din insolvență în iunie.
Potrivit acestuia, Hidroelectrica valorează între 5 și 7,5 miliarde euro, sumă rezultată prin multiplicarea de 10-15 ori a profitului EBITDA (rezultatul înainte de dobânzi, impozite, depreciere și amortizare), care s-a ridicat la 500 milioane euro în ultimii doi ani și urmează să fie atins și în 2016. În urma listării companiei, statul ar putea încasa pentru pachetul de 15% din acțiuni pe care îl deține între 750 milioane de euro și 1 miliard de euro, afirma reprezentantul administratorului judiciar.
Ministerul Energiei deține 80,06% din acțiunile Hidroelectrica, în timp ce Fondul Proprietatea are o participație de 19,94%.