Fitch menține sub supraveghere negativă calificativele Rompetrol, pentru o posibilă retrogradare, avertizând asupra consecințelor anchetei DIICOT

Fitch menține sub supraveghere negativă calificativele Rompetrol, pentru o posibilă retrogradare, avertizând asupra consecințelor anchetei DIICOT
scris 18 iun 2016

Fitch Ratings menține sub supraveghere calificativul pentru împrumuturile pe termen lung atribuit grupului petrolier KMG International (fost Rompetrol), în vederea unei posibile retrogradări, și a avertizat că ancheta procurorilor DIICOT în dosarul Rompetrol 2 ar putea avea un impact negativ sever asupra finanțelor companiei controlate de kazahii de la KazMunayGas (KMG).

"Menținerea supravegherii negative urmează anunțului KMG International privind acordul încheiat de compania de stat KazMunayGas cu China Energy Company Limited (CEFC) pentru vânzarea unei participații de 51% la KMG International", potrivit unui comunicat al agenției de evaluare financiară.

Urmărește-ne și pe Google News

Ratingurile KMG International au fost puse sub supraveghere negativă în decembrie 2015.

Totodată, decizia Fitch ține cont de măsurile dispuse de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) în dosarul Rompetrol 2, se arată în document.

Fostul ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu a fost pus sub urmărire penală de DIICOT în dosarul Rompetrol 2 CITEȘTE ȘI Fostul ministru de Finanțe Mihai Tănăsescu a fost pus sub urmărire penală de DIICOT în dosarul Rompetrol 2

Potrivit agenției, ancheta DIICOT ar putea avea "grave consecințe negative financiare" pentru KMG International.

Fitch precizează că ratingul KMG International va fi scos de sub supraveghere odată ce acordul dintre KazMunayGas și CEFC va fi finalizat, iar potențialele consecințe generate de ancheta DIICOT vor fi clarificate.

KazMunayGas și CEFC au semnat în aprilie un acord pentru înființarea unei societăți mixte, compania chineză devenind acționar majoritar cu 51%. În cadrul acordului, chinezii au anunțat că vor plăti 680 milioane de dolari pentru achiziția unui pachet de 51% din acțiunile KMG International.

Câteva zile mai târziu, în data de 9 mai, procurorii DIICOT au pus sechestru asigurător pe bunuri mobile și imobile ale companiilor KMG International, Oilfield Exploration Business Solutions (fosta Rompetrol SA) și Rompetrol Rafinare, precum și pe conturi de salarii aparținând unui număr de 4 persoane fizice, într-un dosar disjuns din cel în care au fost deja condamnate mai multe persoane și în care a fost judecat și Dinu Patriciu, prejudiciul fiind estimat la peste 3 miliarde de lei.

KMG International și subsidiarele sale au contestat măsura la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ), însă instanța a respins acțiunea și a menținut sechestrul asupra activelor companiei.

"Urmare a măsurilor anunțate de DIICOT în mai, KazMunayGas și CEFC discută detaliile acordului. Dacă va fi finalizat, probabil că vom acorda un calificativ individual companiei KMG International, ceea ce va conduce la o retrogradare a ratingului actual", notează Fitch.

Rompetrol: Sechestrul DIICOT blochează producția de GPL pentru butelii de aragaz de la Petromidia CITEȘTE ȘI Rompetrol: Sechestrul DIICOT blochează producția de GPL pentru butelii de aragaz de la Petromidia

În ceea ce privește memorandumul semnat în 2013 de KMG International cu statul român în privința stingerii datoriilor istorice ale Rompetrol, Fitch nu se așteaptă ca disputa dintre KMG International și Guvern să fie soluționată în baza memorandumului.

La 15 februarie 2013, statul român, prin Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), și The Rompetrol Group NV, actualmente KMG International, au încheiat un memorandum de înțelegere care prevede că acționarul majoritar al Rompetrol, KazMunayGas, va plăti 200 de milioane de dolari din datoria istorică a Rompetrol de 688 milioane de dolari către statul român, în schimbul unei participații de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care operează rafinăria Petromidia. În prezent, KMG International controlează 48,11% din acțiunile RRC, iar statul român, prin Ministerul Energiei - 44,69%.

În iunie anul trecut, Guvernul a decis că Ministerul Energiei va vinde 26,69% din titlurile Rompetrol Rafinare, la un preț minim de 200 de milioane de dolari, acționarul majoritar al companiei, KMG International, având drept de preemțiune asupra acestei participații.

"Din cauza lipsei progreselor în implementarea memorandumului și a investigației desfășurate de DIICOT, nu ne așteptăm ca disputa dintre KMG International și Guvernul României să fie soluționată în baza memorandumului", se arată în comunicatul Fitch.

KMG International a anunțat ieri că își va continua demersurile de acționare în instanță a României la tribunalul arbitral de la Stockholm, în baza tratatului Carta Energiei, precum și la tribunalul arbitral de pe lângă Banca Mondială de la Washington, considerând că decizia ÎCCJ, de menținere a sechestrului instituit de DIICOT pe active ale companiei în dosarul Rompetrol 2, este "nedreaptă"

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
fitch
calificativ
supraveghere negativa
kmg international
diicot
ancheta