Hidroelectrica amenință Guvernul cu judecata pentru a recupera banii promiși de Adrian Năstase către Porțile de Fier

Hidroelectrica amenință Guvernul cu judecata pentru a recupera banii promiși de Adrian Năstase către Porțile de Fier
scris 15 iun 2016

Compania de stat Hidroelectrica este dispusă să plătească avocaților până la 120.000 de euro, TVA inclusă, pentru a obliga statul român, în justiție, să-i acorde o alocare bugetară destinată reabilitării ecluzei române din cadrul sistemului hidroenergetic și de navigație Porțile de Fier I, alocare prevăzută de o hotărâre din 2004 a Guvernului Adrian Năstase, dar neachitată nici până astăzi.

Astfel, la jumătatea lunii aprilie, Adunarea Creditorilor Hidroelectrica a desemnat casa de avocatură PeliFilip în vederea reprezentării intereselor companiei în cadrul demersurilor judiciare pentru recuperarea sumei pe care statul român avea obligația să o aloce pentru finalizarea obiectivului de investiții "Lucrări de reabilitare a ecluzei române din cadrul Sistemului Hidroenergetic și de Navigație Porțile de Fier I". Onorariul de bază al avocaților este de 25.000 euro plus TVA pentru servicii juridice în prima instanță, apel și recurs, la care se va adăuga un onorariu de succes proporțional cu serviciile prestate de maxim 75.000 euro plus TVA. 

Urmărește-ne și pe Google News

"Am înaintat de curând o adresă către Guvern în care solicităm din nou să ni se acorde acești bani, prevăzuți de o hotărâre din 2004. Este vorba de circa 30 de milioane de euro, 50% din valoarea investiției. Vom aștepta să treacă 30 de zile, iar dacă nu vom primi un răspuns pozitiv, ne vom adresa justiției", a declarat, pentru Profit.ro, Remus Borza, șeful Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, companie aflată încă în insolvență. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
FOTO&VIDEO Cioloș a plecat în Canada să rezolve problema vizelor cu un premier fost boxer, antrenor de bungee-jumping și model de striptease CITEȘTE ȘI FOTO&VIDEO Cioloș a plecat în Canada să rezolve problema vizelor cu un premier fost boxer, antrenor de bungee-jumping și model de striptease

În 2004, Guvernul Adrian Năstase a adoptat HG nr. 956/2004, care prevedea că finanțarea lucrărilor de reabilitare a ecluzei române de la Porțile de Fier I se va face din surse proprii ale Hidroelectrica, credite "și, în completare, de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei și Comerțului". HG-ul mai poartă semnăturile lui Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei, Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanțelor Publice, și Ileana Tureanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Indicatorii tehnico-economici ai obiectivului de investiții erau cuprinși într-o anexă la HG, care, în buna tradiție a "transparenței" regimului Năstase, nu a fost publicată în Monitorul Oficial, ci comunicată doar Ministerului Economiei.

Însă potrivit mai multor documente ale Hidroelectrica din 2012 și 2013, subvenția bugetară prevăzută de actul normativ menționat se ridica la circa 88 milioane lei, în prețuri din 2004, reprezentând 43% din valoarea devizului general al lucrării. Lucrările au fost efectuate de compania Romenergo, printr-un contract semnat în 2006 cu Hidroelectrica, în urma unei licitații, valoarea acestuia fiind de 187,58 milioane lei.

"Având în vedere lucrările suplimentare apărute ulterior, în valoare de 26,43 milioane euro, precum și ajustările de preț în valoare de 21,57 milioane euro intervenite pe perioada de derulare a contractului, valoarea totală a lucrărilor de reabilitare și retehnologizare din cadrul proiectului Reabilitare Ecluza Română de la Porțile de Fier I este în prezent de 235,58 milioane lei", se arată în raportul din 2012 al administratorului judiciar Euro Insol privind cauzele insolvenței Hidroelectrica. În documentul citat, ca și în alte rapoarte ulterioare ale administratorului judiciar, se menționează că Hidroelectrica a solicitat Ministerului Economiei în mai multe rânduri alocarea sumelor actualizate prevăzute de HG nr. 956/2004, reprezentând contribuția asumată de Guvern la investiția Hidroelectrica de la Porțile de Fier I, însă nu a primit un răspuns favorabil din partea ministerului. 

EXCLUSIV Soarta firmei care asigură militarii români se decide peste două zile. Salvarea poate veni în ultima clipă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Soarta firmei care asigură militarii români se decide peste două zile. Salvarea poate veni în ultima clipă

În octombrie 2012, ecluza a fost repusă în funcțiune în cadrul unei ceremonii oficiale, la care Remus Borza a declarat că valoarea investiției a fost de 63 milioane euro. "Cu regret și amărăciune, trebuie să vă informez că, la această dată, toată această investiție a fost suportată integral și exclusiv doar din surse proprii, doar din bugetul Hidroelectricii. Așteptăm în continuare banii de la statul român, pentru că statul în ultimii 10 ani de zile a înțeles doar să ne ceară să-i finanțăm tot felul de proiecte, tot felul de titluri de investiții la care componenta energetică lipsea cu desăvârșire, cum este și cazul ecluzei de la Porțile de Fier I. Pentru Hidroelectrica este o investiție care nu aduce niciun leu, pe care nu o să o recupereze nici într-o mie ani lumină, pentru că de această investiție profită alte instituții, cum ar fi Ministerul Transporturilor, Apele Române“, spunea Borza, în octombrie 2012.

Hidroelectrica este controlată de stat prin Ministerul Energiei, cu 80,05% din capital, celălalt acționar fiind Fondul Proprietatea, care deține 19,95% din acțiuni.

Ecluza română de la Porțile de Fier I se află în proprietatea statului român și a fost dată în concesiune Hidroelectrica în 2004 tocmai în scopul reabilitării ei. Uzura instalațiilor și echipamentelor afecta capacitatea funcțională a ecluzei din punct de vedere al transportului naval și nu al rolului energetic al complexului Porțile de Fier I.

"Cu ocazia ultimei imobilizări în reparație capitală a ecluzei românești din cadrul CHE Porțile de Fier I din perioada anilor 1999-2000, au fost constatate o serie de aspecte care au impus reabilitarea tuturor echipamentelor și instalațiilor ecluzei, aspecte care în principal se refereau la caracteristicile funcționale ale ecluzei, care au fost serios afectate datorită uzurii fizice și morale a echipamentelor, cu consecințe directe în: reducerea capacității de trafic de la 30-35 milioane tone pe an la 12,8 milioane tone pe an, reducerea disponibilității pentru navigație de la 320 zile pe an la 232 zile pe an, creșterea duratei medii de ecluzare de la 75 la 145 minute și apariția repetată a fisurilor în construcțiile metalice ale ecluzei (poarta plană cap intermediar, poarta plană serviciu cap amonte), cu posibile urmări de o gravitate maximă și consecințe greu de evaluat", se menționează în raportul din 2012 al Euro Insol privind cauzele insolvenței Hidroelectrica.

Alexander Adamescu este liber. Un tribunal din Londra a respins arestarea CITEȘTE ȘI Alexander Adamescu este liber. Un tribunal din Londra a respins arestarea

Hidroelectrica, producător de energie hidro controlat de statul român și aflat încă în insolvență, a înregistrat în primul trimestru un profit brut de circa 345 milioane lei, cu peste 14% (57 milioane lei) mai redus decât în perioada similară a anului trecut, în principal din cauza scăderii prețurilor pe piața de energie, dar și a reducerii producției, potrivit ultimului raport lunar al administratorului judiciar Euro Insol.

Veniturile Hidroelectrica au scăzut cu 20,5% (197,46 milioane lei) în intervalul respectiv, la 765,06 milioane lei, iar cheltuielile au coborât cu mai mult de 25% (140,61 milioane lei), la 419,8 milioane lei.

Jumătate din reducerea de cheltuieli a provenit din scăderea cu aproape 30% (70,2 milioane lei) comparativ cu primele trei luni din 2015 a cheltuielilor cu amortizarea imobilizărilor, la 168,25 milioane lei. În schimb, cheltuielile cu personalul au avansat cu 7% (4,74 milioane lei), la 73,17 milioane lei.

Judecătorii Tribunalului București ar putea decide astăzi ieșirea din insolvență a Hidroelectrica. Potrivit unor declarații anterioare ale lui Remus Borza, Hidroelectrica ar putea fi listată la bursă în noiembrie, dacă va ieși din insolvență în iunie, sau intrarea sa pe piața de capital se va amâna pentru februarie 2017, în condițiile în care insolvența va continua până în toamnă.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
remus borza
euro insol
portile de fier i
ecluza portile de fier i
insolventa hidroelectrica