Președintele rus Vladimir Putin se gândește să vândă o participație de 19,5% la grupul Rosneft, Chinei și Indiei, în condițiile în care are dificultăți să își respecte angajamentele de cheltuieli înainte de posibila sa realegere, peste mai puțin de doi ani, potrivit unor surse citate de Bloomberg.
Pentru privatizarea producătorului de petrol Rosneft, Moscova ar prefera un acord comun cu China și India, două state care generează creșterea cererii de energie la nivel mondial, au spus sursele, scrie News.ro.
Autoritățile ruse anticipează că pentru participația de 19,5% vor obține cel puțin 700 de miliarde de ruble (11 miliarde dolari), sumă care ar stabili un record pentru o privatizare din Rusia.
Aducerea a două dintre cele trei mari economii ale Asiei ca acționare la Rosneft, care extrage mai mult țiței decât Exxon Mobil, l-ar ajuta pe Putin să acopere lipsa de fonduri la buget și să își consolideze în același timp poziția geopolitică, într-o perioadă în care conflictele din Ucraina și Siria au tensionat relațiile cu SUA și Europa cel mai mult după Războiul Rece.
Totodată, vânzarea ar contrabalansa participația de aproape 20% deținută la Rosneft de grupul britanic BP din 2013.
China și India și-au exprimat public interesul pentru acțiunile Rosneft, dar niciuna dintre părți nu a precizat dacă este interesată de un acord comun.
Ministrul indian al Petrolului, Dharmendra Pradhan, a spus însă vineri că nu poate fi exclus un astfel de acord.
Acțiunile Rosneft au crescut vineri cu 5,3%, conferind grupului o capitalizare de 52,8 miliarde de dolari. Acțiunile Rosneft au urcat în acest an cu 43%.