Tranzacție-surpriză: Statul vrea să preia un parc fotovoltaic de la fostul proprietar italian al Ductil Steel, partener în trecut cu "brokerul fugar" Sima

Tranzacție-surpriză: Statul vrea să preia un parc fotovoltaic de la fostul proprietar italian al Ductil Steel, partener în trecut cu "brokerul fugar" Sima
scris 8 feb 2021

Una dintre cele mai "bănoase" companii de stat, Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort și prin care statul român își gestionează participațiile la subsidiarele locale Enel, dar are în vedere și construirea unor noi centrale de producție de energie electrică și termică, intenționează să preia un parc fotovoltaic cu putere instalată de 5 MW deținut în județul Prahova de investitori italieni, relevă date analizate de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Ținta preluării, centrala solară Dârvari, amplasată în satul omonim din comuna Valea Călugărească și dată în funcțiune în 2015, este operată de către firma Foto Solar SRL. Aceasta este controlată 100% de o altă societate locală, Mag Eco Development SRL, la care asociați sunt 2 companii italienești, AG Investments SRL (99,995%) și Gemma Investments SRL (0,005%).

Urmărește-ne și pe Google News
De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Administrator al operatorului Foto Solar SRL și reprezentant al asociatului său majoritar AG Investments SRL este, potrivit termene.ro, italianul Angelo Gruttadauria, în trecut acționar majoritar și administrator al combinatului metalurgic Ductil Steel (vândut în 2007 rușilor de la Mechel) și partener de afaceri cu notoriul "broker fugar" Cristian Sima la firma de intermediere bursieră WBS.

Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, a inaugurat Enayati Medical City, investiție de 60 milioane euro CITEȘTE ȘI Wargha Enayati, fondatorul Regina Maria, a inaugurat Enayati Medical City, investiție de 60 milioane euro

Contactată de Profit.ro pentru detalii și explicații, SAPE SA nu a transmis niciun răspuns până în momentul publicării acestui articol. Reprezentanții Foto Solar SRL nu au putut fi contactați în scris in lipsa unei adrese de e-mail disponibile, iar singurul număr de telefon indicat public ca posibilitate de contact nu mai aparține firmei.

Potrivit informațiilor Profit.ro, SAPE intenționează să preia de la Foto Solar SRL nu doar parcul fotovoltaic al acesteia, ci și o suprafață de teren liber, pe care să construiască o centrală solară nouă, cu putere instalată de cel puțin 4,5 MW.

Recent, SAPE a obținut licență provizorie pentru exploatarea comercială a capacităților de producere a energiei electrice de la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), în urma unei cereri depuse în comun cu actualul deținător al parcului solar Dârvari, Foto Solar SRL, la finalul lunii ianuarie. Potrivit legislației ANRE în vigoare, în cazul transferului dreptului de proprietate sau folosință asupra capacităților energetice care sunt prevăzute în condițiile specifice asociate unei licențe, operatorul economic care preia capacitățile energetice respective poate realiza exploatarea comercială a acestora ca urmare a acordării de către ANRE a unei licențe cu caracter provizoriu, în cazul în care nu deține o licență de același tip cu titularul de la care a preluat capacitățile energetice. 

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

"Până la data la care transferul capacităților energetice devine efectiv, ANRE emite, prin decizie a președintelui ANRE, o licență provizorie persoanei care preia capacitățile energetice respective. Licența provizorie este valabilă până la data la care titularul acesteia obține licența cu caracter definitiv emisă în condițiile prezentului regulament, dar nu mai mult de 6 luni de la data emiterii acesteia", prevede Regulamentul ANRE pentru acordarea licențelor și autorizațiilor în sectorul energiei electrice.

Banca Națională a României poate împrumuta până la 4,5 miliarde euro de la Banca Centrală Europeană. BCE prelungește acordul cu BNR pentru furnizarea de lichiditate în euro până în martie 2022 CITEȘTE ȘI Banca Națională a României poate împrumuta până la 4,5 miliarde euro de la Banca Centrală Europeană. BCE prelungește acordul cu BNR pentru furnizarea de lichiditate în euro până în martie 2022

Lucrările de construcție a centralei solare Dârvari au început în 2014, cu întârziere față de momentul preconizat inițial, 2012, și au fost finalizate în 2015. Pe terenul de 12 hectare al parcului a funcționat în trecut un batal de fosfogips al fostului combinat de îngrășăminte chimice Romfosfochim, închis în 1997.

De la înființare și până în 2018 inclusiv, firma Foto Solar SRL, operatorul parcului solar Dârvari, a cumulat pierderi totale de circa 3,9 milioane lei. Singurul an cu profit, potrivit datelor disponibile la acest moment, a fost 2019, când rezultatul pozitiv a fost de circa 474.000 lei, la venituri totale de 4,18 milioane lei. Din acestea, vânzările de energie au reprezentat circa 1,24 milioane lei, iar încasările din tranzacții cu certificate verzi primite ca subvenții prin lege și suportate pe facturi de consumatori – aproape 3 milioane lei.

Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

După cum a anunțat Profit.ro, către finalul anului trecut, un număr de 44 de investitori străini în proiecte locale de producție de energie fotovoltaică, persoane fizice și juridice, majoritatea din Italia (printre care NU se numără și cei ai parcului solar vizat de SAPEau reclamat statul român la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington pentru mai multe modificări legislative care au avut ca rezultat reducerea subvențiilor acordate energiei regenerabile. Este al treilea litigiu de acest tip aflat pe rol la ICSID în care România are calitatea de pârât, pe lângă cele prezentate deja de Profit.ro aici și aici.

ULTIMA ORĂ Ministerul Sănătății anunță prima reacție severă după vaccin: O reacție adversă rară - paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer. Pacienta se află într-o stare de sănătate bună CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Ministerul Sănătății anunță prima reacție severă după vaccin: O reacție adversă rară - paralizie temporară facială, după administrarea celei de a doua doze de vaccin BioNTech Pfizer. Pacienta se află într-o stare de sănătate bună

Foarte recent, o altă companie de stat, Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, a anunțat aprobarea de către acționari a tranzacției prin care va prelua firmele care dețin și operează parcul eolian Crucea Nord din Dobrogea, controlate de mai multe municipalități din Germania. Anterior, Electrica SA, unde statul este cel mai mare acționar, cu circa 48% din capital, a anunțat preluarea unui parc solar din Giurgiu de la un grup de investitori israelieni.

SAPE este una dintre companiile de stat cu cel mai mult numerar în conturi, provenit în principal din dividende și alte plăți de la subsidiarele Enel din România, dar are și printre cele mai ambițioase planuri de investiții. Printre acestea se numără construirea unei noi centrale de producție de energie termică în București, a unei centrale electrice la Fântânele și a unor rezervoare de țiței și produse petroliere la Constanța, în parteneriat cu Oil Terminal.

La un moment dat, se avea în vedere și participarea SAPE, alături de Romgaz, la preluarea activelor producătorului de energie termică insolvent ELCEN, însă ideea pare a fi pierdut teren, mai ales după ce Primăria Capitalei și-a anunțat oficial interesul pentru termocentralele ELCEN. De asemenea, SAPE a participat și la tentativa nereușită de preluare a activelor românești scoase la vânzare de grupul ceh de energie și utilități CEZ.

În plus, compania condusă de fostul administrator special al Oltchim și actual președinte CA al operatorului de înmagazinare gaze Depogaz, Bogdan Stănescu, a devenit jucător pe piața echipamentelor medicale de protecție anti-coronavirus, dar și pe cea bursieră, cumpărând anul trecut acțiuni la companii energetice listate la BVB de aproape 15 milioane lei, respectiv de circa 6,9 milioane lei la Romgaz, de 4,98 milioane lei la OMV Petrom și de 3,07 milioane lei la Nuclearelectrica, potrivit raportului de guvernare al fostului Executiv PNL condus de Ludovic Orban.

viewscnt
Afla mai multe despre
societatea de administrare a participatiilor in energie sape
sape investitii productie energie
sape dividende enel
sape arbitraj enel
parc fotovoltaic investitori italieni
energie regenerabila
certificate verzi
tranzactie energie regenerabila