Majoritatea consumatorilor casnici care până la 1 ianuarie beneficiau de un preț reglementat, inclusiv cei care au semnat după această dată un contract concurențial, vor primi facturi cu prețul energiei consumate în ianuarie la prețul de serviciu universal, adică mai mari cu un procent cuprins între 13 și 26% decât vechiul preț reglementat pentru energia consumată în perioada 1-19 ianuarie. Pentru energia consumată în decembrie este valabil vechiul preț reglementat. Acest lucru este valabil pentru facturile emise (sau intrate în circuitul de avizare) înainte de 20 ianuarie, data intrării în vigoare a ordinului Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) care permite alocarea unei “reduceri comerciale” de către furnizori. Facturile emise după 20 ianuarie ar trebui, în mod normal, să cuprindă și această reducere.
Pentru clarificare, trebuie spus că există 4 categorii de consumatori casnici.
Prima categorie este cea a consumatorilor casnici trecuți deja de mult pe piața concurențială. Cei 3 milioane de consumatori casnici care în luna noiembrie figurau pe piața concurențială vor primi facturi la o valoare similară celei din trecut, suportând doar modificările efectuate de ANRE la tarifele și alte contribuții reglementate, modificări insignifiante.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
A doua categorie este cea a consumatorilor casnici care au semnat un contract concurențial în luna decembrie și care era deja activ la 1 ianuarie. Aceștia vor achita pentru consumul din decembrie până la data la care intră în vigoare noul contract concurențial, vechiul preț reglementat, iar după data intrării în vigoare (de la indexul trimis în momentul semnării noului contract), noul preț concurențial. Acesta, probabil, va fi mai mare decât vechiul preț reglementat, însă mai mic decât cel de serviciu universal.
A treia categorie este cea a consumatorilor casnici care au semnat un contract concurențial în luna ianuarie. Dacă respectivul contract n-a fost încă procesat și n-a intrat în vigoare vor primi o factură cu energia consumată în decembrie facturată la vechiul preț reglementat și cu cea din ianuarie la noul preț majorat, de serviciu universal. Nu trebuie însă să între în panică, luna următoare furnizorii angajându-se să le trimită o factură de regularizare, în care vor refactura energia din ianuarie la prețul din noul contract concurențial, acordându-le o reducere comercială în acest sens.
Dacă contractul a fost procesat și a intrat în vigoare cu o dată ulterioară celei de 1 ianuarie, în mod normal vor primi o factură cu preț reglementat pentru luna decembrie și cu preț concurențial pentru ianuarie. Chiar dacă apare și o perioada, 1 ianuarie-data la care a intrat în vigoare contractul concurențial, cu o cantitate de energie facturată la preț de serviciu universal, ei își vor primi banii înapoi luna viitoare la refacturare la valoarea din contractul concurențial.
CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibridNu este însă clar ce se-ntâmpla cu consumatorii casnici din această categorie care semnează un contract concurențial cu un alt furnizor, dacă ei vor beneficia sau nu de reducere comercială. Și dacă da de la cine, de la fostul furnizor (până la prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică a acestuia) sau de la viitorul furnizor (până la valoarea în noul contract concurențial)?
A patra categorie este cea a consumatorilor care n-au semnat încă niciun contract pe piața concurențială. Ei vor primi, foarte probabil, facturi cu energia din decembrie facturată la preț reglementat și cu cea din ianuarie la preț de serviciu universal, pentru ca lunile viitoare să le fie acordată de către furnizor reducerea comercială și pentru ianuarie.
CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?Unele dintre facturi, care au fost emise după 20 ianuarie, data intrării în vigoare a ordinului ANRE care “permite” acordarea unei reduceri comerciale, vor cuprinde această reducere (până la prețul din oferta concurențială cu valoarea cea mai mică a respectivului furnizor). Celelalte facturi, emise înainte de intrarea în vigoare a ordinului, nu, însă aceasta va fi acordată și pentru ianuarie în lunie următoare.
Dacă în cazul clienților Enel aceasta va fi una cuprinsă între 3 și 10%, în funcție de zona (mai mică în București-Ilfov, mai mare în Banat), în cazul Electrica și E.ON, diferența dintre prețul pentru servit universal și cea mai bună ofertă a respectivilor furnizori este una extrem de mică.