AIK Energy, companie înregistrată la Londra și condusă pe plan local de Harald Kraft, fost director general al producătorului de gaze Stratum Energy și fost președinte al Asociației Române a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA), preia Valahia Gaz, compania nou-înființată care 1 an s-a situat printre liderii importurilor de gaze din România.
Șefii celor mai mari bănci din România vor dezbate cu celebrul economist Nouriel Roubini starea reală a economiei și perspectivele izbucnirii unei noi crize. Te așteptăm la eveniment! Click pentru detalii și înregistrare
Potrivit ultimelor date ANRE, AIK Energy ocupa în luna iunie poziția a doua în topul furnizorilor de pe piața en-gros de gaze din România, cu o cotă de 22,54%, fiind devansat chiar de Valahia Gaz, care are o cotă de 22,71%. Topul nu îi cuprinde și pe cei doi mari producători autohtoni, OMV Petrom și Romgaz.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Tranzacția este în analiza Consiliului Concurenței.
AIK Energy LTD desfășoară activități precum: extracția gazelor naturale, comercializarea angro cu electricitate, comercializarea angro cu gaze naturale, vânzarea en-gros de țiței și produse petroliere. În România, activitatea AIK se desfășoară printr-un sediu secundar - AIK Energy LTD - sucursala București, care are ca obiect principal de activitate comercializarea combustibililor gazoși prin conducte.
CITEȘTE ȘI GRAFICE OMV Petrom ar putea fi principala victimă a neînceperii producției în Marea Neagră. Până în 2030, România își poate tripla cantitate de gaz rusesc importatăValahia Gaz SRL are ca principal obiect de activitate comercializarea combustibililor gazoși prin conducte.
Valahia Gaz se prezintă pe site-ul propriu ca fiind o firmă de trading transfrontalier de gaze, cu activitate complexă în România, Austria și Ungaria, fiind inclusiv membru, ca trader virtual, al hub-ului central-european de la Baumgarten, Austria, unul dintre cele mai importante din UE și ale cărui cotații medii sunt utilizate la stabilirea prețului de referință pentru calculul redevențelor datorate statului de către producătorii de gaze din România.
Valahia Gaz a fost înființată în septembrie 2017 de către un tânăr de 26 de ani din București, Constantin Muceanu, cu un capital de 200 de lei. Ulterior, ca asociat unic, acesta a majorat capitalul societății la 45.500 de lei. În decembrie 2017, în firmă a intrat, cu 1,1% din părțile sociale, cetățeanul georgian Archil Msuknishvili, în vârstă de 25 de ani, domiciliat în Tbilisi. În aceeași lună, Muceanu i-a cesionat toate părțile sociale lui Msuknishvili, care a devenit asociat unic.
CITEȘTE ȘI Surse: Maghiarii au anulat rezervări de capacități ale Valahia Gaz. ANRE a convocat importatorii de gaze autohtoni la discuțiiAnul trecut, în aprilie, după obținerea licenței de furnizare de gaze de la ANRE, Msuknishvili a majorat capitalul Valahia Gaz cu 100.000 lei, la 145.500 lei, prin conversia în părți sociale a unor împrumuturi pe care le acordase anterior societății. În octombrie 2018, în companie a intrat un alt cetățean georgian domiciliat în Tbilisi, Mikheil Kardenakhishvili (40 de ani), cu 0,3% din capital. În noiembrie, asociat al Valahia Gaz a devenit și românul Damian Spiridon (58 de ani), cu 0,69% din părțile sociale. Ulterior, tot în noiembrie 2018, Archil Msuknishvili și-a cesionat toată participația celorlalți doi asociați, iar controlul în firmă a fost preluat de către Damian Spiridon, cu 55% din capital, restul fiind în posesia lui Mikheil Kardenakhishvili. Damian Spiridon este și administrator al Valahia Gaz.
În fine, în ianuarie anul acesta, în firmă a mai intrat un asociat, tot cetățean georgian, Dimitri Msuknishvili (48 de ani), care a preluat 0,69% din părțile sociale printr-o majorare de capital de 1.000 de lei.