Transgaz pierde la prima instanță procesul împotriva unei amenzi a Consiliului Concurenței din 2020. Compania a făcut deja recurs

Transgaz pierde la prima instanță procesul împotriva unei amenzi a Consiliului Concurenței din 2020. Compania a făcut deja recurs
scris 4 ian 2023

Operatorul național de transport Transgaz a pierdut la Curtea de Apel București un proces pe care l-a deschis împotriva unei amenzi de 34,16 milioane de lei, pe care Consiliul Concurenței a anunțat-o în decembrie 2020. Sancțiunea a fost aplicată în urma finalizării unei investigații declanșată la sesizarea DIICOT, pentru încălcarea legislației românești și europene privind concurența în cadrul mai multor licitații de atribuire a unor contracte de executare de lucrări de racorduri de gaze și modernizare de instalații organizate de Transgaz în 2009-2011.

Compania a înaintat deja recurs împotriva hotărârii Curții de Apel București din 14 decembrie 2022, potrivit datelor instanței. 

Urmărește-ne și pe Google News

Mai multe detalii despre sancțiune AICI.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Consiliul Concurenței a considerat că Transgaz ar fi încălcat “dispozițiile art. 5 alin. (1) din Legea Concurenței nr. 21/1996 și a art. 101 din TFUE în calitate de facilitator al înțelegerii și/sau unei practici concertate unice și continue de împărțire a pieței construcțiilor de conducte pentru transportul gazelor naturale și lucrărilor conexe acestora din România, prin denaturarea procesului competitiv în cadrul a 8 proceduri de achiziție publică organizate în anul 2011”.

Investigația a fost demarată inițial în 2014, la sesizarea DIICOT, și a vizat 11 proceduri de atribuire și 14 companii participante la licitații, fără a viza și operatorul de transport. Ulterior, în 2018, Consiliul Concurenței a extins investigația și asupra Transgaz.

OMV Petrom, principala victimă a contribuției de solidaritate. Cât ar trebui să achite și Romgaz. “Au avut superprofituri. Acum este rândul lor să contribuie!” CITEȘTE ȘI OMV Petrom, principala victimă a contribuției de solidaritate. Cât ar trebui să achite și Romgaz. “Au avut superprofituri. Acum este rândul lor să contribuie!”

În raportul Consiliului Concurenței privind investigația s-a propus aplicarea unei amenzi de 4% din cifra de afaceri anuală a Transgaz din anul anterior luării unei eventuale decizii finale de sancționare, se arată într-un document al companiei. Din extrapolarea celor mai recente date publice disponibile, rezultă că o astfel de amendă ar putea depăși în cuantum suma de 70 milioane lei.

În 2012, după o investigație declanșată tot la sesizarea DIICOT, Consiliul Concurenței a amendat 4 companii cu suma totală de peste 25 milioane lei, cu acuzația de participare cu oferte trucate la 2 licitații organizate de Transgaz în perioada 2009-2011, care vizau construirea de racorduri pentru alimentarea cu gaze a centralei Brazi a OMV Petrom, respectiv construirea conductei transfrontaliere Giurgiu-Ruse. Companiile amendate au fost Condmag, Inspet, Moldocor și TMUCB.

Ulterior, în 2014, a fost demarată investigația extinsă în 2018 și asupra Transgaz ca atare. Aceasta viza 11 proceduri de atribuire organizate de Transgaz în 2011 și 14 companii participante la licitații, respectiv Inspet, Condmag, TMUCB, Rominsta, Moldocor, CIS Gaz, Armax, Armax Gaz, Pegamont, Ecprod, Amarad, Posada Med, Staza Invest și Instcomp. 

DECIZIE CONFIRMARE Guvernul nu va mai prelungi perioada de aplicare a reducerii de 50 de bani la carburanți CITEȘTE ȘI DECIZIE CONFIRMARE Guvernul nu va mai prelungi perioada de aplicare a reducerii de 50 de bani la carburanți

În toamna anului 2018, Transgaz s-a angajat oficial față de Comisia Europeană să majoreze de 40 de ori capacitatea de export de gaze a României, de la sub 100 milioane metri cubi pe an la 4 miliarde de metri cubi pe an, și să nu ceară ANRE aprobarea de tarife reglementate de transport mai mari pentru exporturi decât pentru livrări interne de gaze, pentru a scăpa de 2 investigații ale Comisiei, declanșate în 2017, după inspecții efectuate în 2016, compania fiind bănuită de încălcarea normelor UE în materie de concurență prin restricționarea exporturilor de gaze naturale din România, respectiv prin folosirea în mod abuziv a poziției sale dominante pentru izolarea pieței de gaze din România și împiedicarea integrării acesteia în rețeaua europeană de gaze.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
consiliul concurentei
proces