Gigantul petrolier american ExxonMobil, până în vară concesionar și operator al celui mare mare perimetru offshore de gaze naturale din Marea Neagră românească, calitate pe care a transferat-o în august companiei de stat Romgaz contra a peste 1 miliard de dolari, a dat în judecată Consiliul Uniunii Europene la Curtea Generală a UE din Luxemburg contestând adoptarea de către acesta, în octombrie, a Regulamentului european ce obligă statelor membre să le impună producătorilor de țiței, gaze și cărbune, precum și rafinăriilor de petrol și cocs, plata unei contribuții de solidaritate de minimum 33% pe profiturile impozabile care depășesc cu mai mult de 20% media celor înregistrate în perioada 2018-2021, supraimpozitare proaspăt adoptată și de România, printr-o ordonanță de urgență aprobată chiar miercuri.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Procesul a fost intentat de către subsidiarele din Germania și Olanda ale ExxonMobil.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Acestea au contestat autoritatea juridică a Consiliului Uniunii Europene de a impune respectiva suprataxare, precum și faptul că instituția s-a folosit de puteri speciale de urgență prevăzute de Tratatul de funcționare al UE pentru a obține mai ușor acordul statelor membre asupra măsurii, propusă inițial de Comisia Europeană, ocolind astfel Parlamentul European.
″Fără a aduce atingere celorlalte proceduri prevăzute în tratate, Consiliul, la propunerea Comisiei, poate decide, în spiritul solidarității dintre statele membre, să adopte măsuri corespunzătoare situației economice, în special în cazul în care apar dificultăți grave în aprovizionarea cu anumite produse, în special în domeniul energiei″, prevede articolul 122 al Tratatului.
Subsidiarele ExxonMobil susțin, în documentele depuse la instanța europeană, că supraimpozitarea industriei de petrol, gaze, rafinare și cărbune nu va avea ca efect înlăturarea actualei penurii de energie de pe continent, astfel că invocarea de către Executivul de la Bruxelles și de către Consiliul UE a articolului 122, pentru a forța un vot majoritar și nu unul unanim asupra măsurii în rândul statelor membre, a fost lipsită de temei.
″ExxonMobil recunoaște că prețurile mari la energie apăsă greu asupra familiilor și firmelor, însă supraimpozitarea este contraproductivă și va submina încrederea investitorilor, va descuraja investițiile și va majora dependența de importuri. ExxonMobil a investit 3 miliarde de dolari în proiecte de rafinare europene în ultimii 10 ani, majorând producția într-un moment în care Europa se străduiește să își reducă importurile energetice din Rusia. Analizăm acum viitorul unor investiții de multe miliarde de euro pe continent. Decizia depinde în primul rând de atractivitatea și competitivitatea globală a Europei″, a declarat Casey Norton, un purtător de cuvânt al ExxonMobil, pentru Financial Times.