Transgaz către Guvern: Nu ne luați ca dividende rezervele de peste 1,7 miliarde lei! Vor fi afectate investițiile și băncile pot impune restricții companiei

Transgaz către Guvern: Nu ne luați ca dividende rezervele de peste 1,7 miliarde lei! Vor fi afectate investițiile și băncile pot impune restricții companiei
scris 8 iun 2017

Operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, Transgaz, controlat de statul român prin Ministerul Economiei, cu peste 58% din acțiuni, susține că pretenția acționarului majoritar ca Transgaz să distribuie sub formă de dividende și rezerve de peste 1,7 miliarde lei ținute de companie pentru finanțarea proiectelor de investiții riscă să-i afecteze operatorului capacitatea de a contracta împrumuturile necesare pentru a putea implementa aceste proiecte.

La finalul lunii trecute, Ministerul Economiei a solicitat includerea pe ordinea de zi a AGA Transgaz programată pe 19 iunie a unui punct privind "distribuirea sub formă de dividend a sumelor existente în contabilitate la alte rezerve și rezultatul reportat la data de 31.12.2016".

Urmărește-ne și pe Google News

"Soldul la 31 decembrie 2016 al rezervelor constituite ca sursă de finanțare din profit este de 1.717.077.610,37 lei. Aceste surse au fost/sunt folosite împreună cu alte surse aflate la dispoziția societății (amortizare, fonduri nerambursabile, împrumuturi) pentru acoperirea investițiilor realizate și a celor programate de societate", se arată într-o informare a Transgaz privind impactul distribuirii de dividende suplimentare asupra companiei. La acestea se adaugă rezultatul reportat, cifrat la finalul anului trecut la peste 75 milioane lei.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Guvernul a modificat recent legislația în vigoare astfel încât companiile controlate de stat să poată distribui sub formă de dividende și rezervele financiare constituite în anii anteriori din banii nerepartizați acționarilor.

Președintele patronatului ANAT îi critică pe miniștri de la Muncă și Turism, din cauza voucherelor de vacanță CITEȘTE ȘI Președintele patronatului ANAT îi critică pe miniștri de la Muncă și Turism, din cauza voucherelor de vacanță

"Necesarul de finanțare adițional celui cuprins în bugetul de venituri și cheltuieli, bazat pe investițiile strategice suplimentare, este de aproximativ 400 - 450 milioane euro. Acoperirea necesarului de finanțare a programului de investiții are impact asupra gradului de îndatorare care, în perioada 2019-2020, poate atinge niveluri ridicate (de 4-5 ori EBITDA) chiar și în condițiile nedistribuirii rezervelor sub formă de dividende. Depășirea condițiilor de îndatorare agreate cu instituțiile financiare va determina creșterea costurilor de finanțare ale societății și poate da dreptul băncilor de a impune restricții cu impact direct asupra societății și a capacității de a finanța proiectele de investiții strategice", se afirmă în documentul Transgaz.

Compania precizează că într-o AGA Transgaz de la finalul lunii aprilie a fost aprobată deja repartizarea profitului net al exercițiului financiar 2016 sub formă de dividende în cotă de 90%, cu o valoare a dividendelor cuvenite bugetului de stat de 545,482 milioane lei, cu 340,695 milioane lei (+166%) mai mare decât nivelul bugetat.

Transgaz a demarat negocieri pentru a contracta un credit în valoare de 50 milioane euro pentru finanțarea lucrărilor la prima etapă a proiectului secțiunii românești a conductei internaționale BRUA, care va interconecta sistemele de transport de gaze naturale ale României, Bulgariei, Ungariei și Austriei, proiect de importanță strategică europeană, pentru care compania va beneficia și de un grant de 179 milioane euro din partea Comisiei Europene.

De asemenea, operatorul a scos la licitație un contract pe 2 ani, estimat la peste 1,5 miliarde lei cu tot cu TVA, de executare a lucrărilor de construcție a secțiunii românești a BRUA. Investiția totală în proiect este estimată la circa 560 milioane euro.

STUDIU Angajații din mediul privat au primit salarii cu 14% mai mari în primul trimestru al anului. Și bonusurile au crescut CITEȘTE ȘI STUDIU Angajații din mediul privat au primit salarii cu 14% mai mari în primul trimestru al anului. Și bonusurile au crescut

În plus, Transgaz a depus deja dosarul pentru obținerea acordului de mediu la proiectul conductei subterane Tuzla-Podișor, care ar urma să facă legătura pe țărm dintre perimetrele offshore de gaze naturale din Marea Neagră și sistemul național de transport, investiție estimată la 278 milioane euro. Și acest proiect ar putea beneficia de finanțare europeană nerambursabilă.

Comisia Europeană a deschis recent o procedură oficială de investigare pentru a evalua dacă operatorul român al sistemului de transport de gaze naturale, Transgaz, a împiedicat exportul de gaze naturale din România către alte state membre ale UE. Comisia va investiga dacă Transgaz a abuzat de poziția sa dominantă pe piață, încălcând normele UE.

“Comisia este hotărâtă să se asigure că, în întreaga Uniune Europeană, consumatorii beneficiază de securitatea aprovizionării cu energie la prețuri accesibile. O piață unică europeană a energiei integrată și competitivă este esențială în acest sens. Prin urmare, trebuie să investigăm dacă Transgaz și-a folosit în mod abuziv poziția dominantă prin izolarea pieței de gaze din România și prin împiedicarea integrării acesteia în rețeaua europeană de gaze”, a declarat Margrethe Vestager, comisar responsabil cu politica în domeniul concurenței.

Investigația antitrust a Comisiei se va concentra asupra indiciilor potrivit cărora Transgaz a elaborat o strategie de restricționare a exporturilor de gaze naturale din România către alte state membre ale UE.

BNR: România are de înfruntat mai mult decât Brexit-ul, trebuie să facă față unui Glexit CITEȘTE ȘI BNR: România are de înfruntat mai mult decât Brexit-ul, trebuie să facă față unui Glexit

Potrivit Comisiei, Transgaz ar fi putut să restricționeze exporturile de gaze în mai multe moduri, inclusiv prin intermediul taxelor pe care le percepe pentru utilizarea sistemelor de transport legate de interconectare, prin investiții insuficiente, sau întârzieri în construirea infrastructurii corespunzătoare, precum și prin invocarea unor argumente tehnice nefondate ca pretext pentru a împiedica sau justifica întârzierile în ceea ce privește exporturile.

“Comportamentul Transgaz, dacă este confirmat, poate reprezenta o încălcare a normelor antitrust ale UE (articolul 102 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene), constituind o restrângere a concurenței și conducând la limitarea alegerii rutei de aprovizionare. Acest lucru ar putea conduce la prețuri mai ridicate și la reducerea securității aprovizionării cu gaze naturale prin scăderea lichidității pe piețele angro de gaz din România. În ultimă instanță, acest comportament ar putea dăuna consumatorilor din UE și ar fi în contradicție cu obiectivele uniunii energetice care vizează o integrare mai profundă și o mai mare securitate a aprovizionării pe piețele energetice europene”, este opinia Comisiei.

Deschiderea procedurii oficiale de investigare are loc în urma controalelor efectuate de CE în iunie 2016 în România.

viewscnt
Afla mai multe despre
transga
brua
dividende
rezerve
comisia europeana
export gaze naturale
gaze naturale marea neagra