Compania Națională a Uraniului a avut pierderi de 91,7 milioane lei în 2016 și estimează adâncirea lor la aproape 94 milioane lei anul acesta

Compania Națională a Uraniului a avut pierderi de 91,7 milioane lei în 2016 și estimează adâncirea lor la aproape 94 milioane lei anul acesta
scris 31 mai 2017

Compania Națională a Uraniului (CNU), controlată integral de stat, prin Ministerul Energiei, a suferit pierderi de 91,7 milioane lei anul trecut, iar proiectul de buget al companiei pe 2017 prevede adâncirea acestora la aproape 94 milioane lei, în condițiile în care se estimează că veniturile vor rămâne la un nivel similar cu cel consemnat în 2016.

"Rezultatul brut estimat pentru anul 2017 este unul negativ, respectiv o pierdere totală de 91,743 milioane lei. La finele anului 2016, CNU a înregistrat o pierdere de 93,924 milioane lei. (...) Nivelul veniturilor totale în anul 2017 sunt la nivelul preliminat al anului 2016, în conformitate cu prevederile art. 9, alin. (2) din O.G. nr. 26/2013", se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG de aprobare a bugetului CNU pe 2017, aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

Urmărește-ne și pe Google News

Actul normativ menționat prevede că "în situația în care gradul de realizare a veniturilor totale aprobate în bugetele de venituri și cheltuieli, în fiecare dintre ultimii 2 ani, a fost mai mic de 90%, fundamentarea veniturilor totale pentru anul curent este cel mult la nivelul realizărilor din anul precedent" și că "veniturile rezultate ca urmare a sumelor primite de la bugetul de stat nu se iau în calcul la determinarea gradului de realizare a veniturilor totale".

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Avocații lui Sebastian Ghiță au cerut suspendarea procesului în care este acuzat de dare de mită, până la extrădarea din Serbia, judecătorii au respins cererea CITEȘTE ȘI Avocații lui Sebastian Ghiță au cerut suspendarea procesului în care este acuzat de dare de mită, până la extrădarea din Serbia, judecătorii au respins cererea

În document se mai precizează că nivelul cheltuielilor de natură salarială estimat pentru 2017 a fost redus cu 34,77% față de nivelul aprobat în anul 2016, în condițiile scăderii numărului mediu de salariați, pentru anul 2017, de la 1.133 persoane la 774 persoane și a menținerii neschimbate a câștigului mediu brut pe salariat.

CNU a terminat primul semestru din 2016 cu o cifră de afaceri de 5,44 milioane lei, cu aproape 90% mai mică decât în perioada similară a anului precedent (50,53 milioane lei), după ce a pierdut, în decembrie 2015, contractul de furnizare de pulbere de dioxid de uraniu către Nuclearelectrica, operatorul centralei atomice de la Cernavodă, care a preferat să cumpere mai ieftin de la o companie canadiană.

CNU a fost nevoită să scumpească masiv prețul în urma unei decizii în acest sens a Curții de Conturi. Într-un control derulat în 2012, Curtea de Conturi a constatat că CNU a constituit și virat eronat la bugetul de stat obligațiile aferente contravalorii concentratelor tehnice de uraniu transmise fără plată din domeniul privat al statului în patrimoniul companiei, respectiv la un nivel inferior valorii cu care s-a făcut descărcarea din gestiune, fapt ce a condus la diminuarea veniturilor cuvenite bugetului de stat cu suma de 51,263 milioane lei.

Curtea de Conturi a dispus plata diferenței de către CNU. Compania a contestat decizia Curții în justiție. În noiembrie 2015, CNU a pierdut definitiv procesul la Înalta Curte de Casație și Justiție. Urmare a acestei decizii, CNU a fost nevoită să recalculeze prețul pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu livrate Nuclearelectrica, astfel încât acesta să acopere atât obligația bugetară, conform modului de calcul reglementat, cât și costurile de obținere a pulberii sinterizabile de dioxid de uraniu din prelucrarea concentratelor de U3O8. Potrivit Nuclearelectrica, acest lucru a însemnat o majorare cu 76% a prețului de livrare.

Stocul de birouri moderne s-a triplat în ultimii zece ani, dar Bucureștiul rămâne departe de Varșovia sau Praga CITEȘTE ȘI Stocul de birouri moderne s-a triplat în ultimii zece ani, dar Bucureștiul rămâne departe de Varșovia sau Praga

În 2015, CNU a avut pierderi de 143,4 milioane lei la o cifră de afaceri de 149,3 milioane lei.

În urma unei decizii recente a Guvernului, CNU va beneficia, cu autorizarea Comisiei Europeane, de un ajutor de stat de restructurare în valoare de 440,8 milioane de lei, dar în care intră și ajutorul de salvare, acordat deja, în sumă de 62 milioane lei. Ajutorul va fi acordat pentru implementarea unui plan de restructurare pe cinci ani. Costurile acestuia sunt estimate la aproximativ 941 de milioane de lei, din care 440,8 milioane reprezintă ajutorul de restructurare.

Instrumentele de acordare a ajutorului de stat vor fi, pe lângă ajutorul de stat de salvare acordat deja, subvenționarea costurilor de producție și a celor investiționale prevăzute de planul de restructurare, conversia în acțiuni deținute de statul român a unor creanțe bugetare și scutirea de la plata unor datorii către stat.

viewscnt
Afla mai multe despre
compania nationala a uraniului
cnu
uzina feldioara
mine uraniu
exploatari uraniu
nuclearelectrica
curtea de conturi
pulbere de uraniu