Lichidatorul judiciar al combinatului de îngrășăminte chimice Chemgas Holding Slobozia, aflat în faliment, parte a grupului Interagro controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a transmis instituțiilor abilitate ale statului, precum și sindicatului din întreprindere, o notificare privind intenția de concediere colectivă a salariaților combinatului, relevă un document al lichidatorului Expert Insolvență SPRL.
"În data de 01.10.2020, lichidatorul judiciar a trimis notificarea nr. 7.210 privind intenția de concediere colectivă către Sindicatul Amonil, AJOFM Ialomița și ITM Ialomița. În data de 05.10.2020, Sindicatul Amonil a solicitat o întâlnire, considerând că prin această decizie se creează o situație socială gravă și se impune găsirea unei soluții pentru evitarea ei. Cu ocazia acestei întâlniri s-a încheiat un proces-verbal în care au fost explicate motivele concedierii, iar sindicatul a arătat că va căuta soluții la instituțiile publice. La cererea Sindicatului, în data de 14.10.2020, Comisia de dialog social a Prefecturii Ialomița a convocat instituțiile implicate și lichidatorul judiciar la o întâlnire cu privire la această problemă", se menționează într-un raport recent al lichidatorului judiciar, fără alte detalii.
CITEȘTE ȘI Studiul EY ”Revenirea la muncă. Noile condiții”: 60% dintre angajatori consideră că afacerea lor se află într-o „mare dificultate” din cauza Covid-19Chemgas Holding are circa 600 de salariați.
Combinatul este în faliment din martie anul acesta. În plus, există atât o decizie judecătorească în primă instanță (din iunie 2020), cât și o hotărâre a adunării creditorilor (din septembrie) cu privire la necontinuarea activității de producție a îngrășămintelor chimice până la valorificarea activelor societății.
"Prin adresa nr. 10641/24.09.2020 a Biroului de Investigații Criminale (BIC) - Poliția Municipiului Slobozia, ne-a fost adusă la cunoștință existența dosarului nr. 1.290/P/2020 având ca obiect infracțiunea de distrugere din culpă și infracțiunea de punere în funcțiune a instalațiilor după ce a fost interzisă funcționarea acestora prin proces-verbal al inspectorilor ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat - n.r.). Lichidatorul judiciar a solicitat debitoarei să ne comunice procesul-verbal respectiv, constatând că, potrivit procesului-verbal de verificare tehnică, ISCIR a dispus oprirea din funcționare a unei instalații, fapt care nu a fost adus la cunoștința lichidatorului judiciar. Prin urmare, prin notificarea nr. 7109/25.09.2020 am solicitat debitorului să procedeze de îndată la oprirea instalațiilor și să întocmească de urgență documentele necesare disponibilizării salariaților, cu excepția celor care vor asigura paza și conservarea bunurilor", mai relatează lichidatorul în raport.
Mai mult, reprezentanților Chemgas Holding li s-a ridicat de către lichidator, conform sursei, dreptul de semnătură asupra contului bancar unic al companiei.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ VIDEO & FOTO Premieră istorică: Dacia a lansat oficial primul automobil electricPotrivit sursei citate, în replică, conducerea combinatului a refuzat oprirea activității motivând că este necesară o perioadă de timp în care să se prelucreze stocul de amoniac ce prezintă nu doar pericol, ci și costuri mari de depozitare, și a atras atenția că interdicția de a efectua plăți creează disfuncționalități în aplicarea programului de oprire a producției.
"În data de 02.10.2020, debitorul ne-a comunicat un program de oprire a activității, care prevede o perioadă până la 24.11.2020 în care să se desfășoare următoarele activități: derularea procedurii de concediere colectivă, prelucrarea amoniacului în îngrășăminte, pregătirea instalațiilor pentru conservare, valorificarea stocurilor de îngrășăminte, selectarea personalului necesar pentru pază și conservare, asigurarea pazei", se mai precizează în document.
Pe 15 septembrie, creditorii Chemgas au decis să aprobe de principiu încheierea unui contract de închiriere a instalațiilor de producție, contract ce va fi supus aprobării adunării creditorilor după negocierea clauzelor cu potențialul chiriaș. Pe 7 octombrie, lichidatorul judiciar a primit o ofertă de închiriere a instalațiilor, iar în prezent se poată negocieri.
CITEȘTE ȘI Concluzii după control: Abonamente de tren și metrou pentru persoane decedate sau revoluționari foști colaboratori ai SecuritățiiPotrivit Agerpres, operatorul sistemului național de transport al gazelor, Transgaz, a întrerupt alimentarea cu gaze a combinatului din Slobozia în dimineața zilei de 7 iulie 2020, după o notificare a Gazprom, din cauza faptului că nominalizările de gaze ale North Chemical Complex, care cumpără gaze pentru Chemgas, erau zero. North Chemical Complex este controlată indirect de către Petrică Buduru, care este de mai mulți ani președintele Comitetului Director al Astra Giurgiu, echipa de fotbal de Liga 1 a lui Niculae.
Omul de afaceri a susținut că totul a pornit de la o eroare a băncii prin care sunt efectuate plățile către Gazprom, din cauza căreia rușii și-au primit banii cuveniți cu întârziere, adăugând însă că, în opinia sa, clauzele din contractul cu Transgaz sunt abuzive, impunând plata tuturor tarifelor în avans și dispunând oprirea imediată a instalațiilor într-o astfel de situație, cu toate că, pentru evitarea riscurilor de accident, oprirea în siguranță a unui combinat precum Chemgas necesită multe ore.
În plus, combinatul se judecă în continuare pentru aproape 2 milioane dolari cu o persoană fizică ce ar fi facilitat în vara anului trecut încheierea de către Chemgas a unui contract de achiziție de gaze naturale rusești de la offshore-ul cipriot Imex Oil Limited, intermediar al gigantului rus de stat Gazprom, contra unui comision de puțin peste 10% din prețul de cumpărare al gazului.