TABEL Explozia prețului gazelor afectează nu numai companiile și consumatorii casnici, ci și instituțiile publice. Contracte noi semnate la valori dublate

TABEL Explozia prețului gazelor afectează nu numai companiile și consumatorii casnici, ci și instituțiile publice. Contracte noi semnate la valori dublate
scris 30 aug 2021

Costurile cu utilitățile ale instituțiilor publice se vor majora considerabil, cel puțin în acest an și în prima jumătate a anului viitor, noile contracte de furnizare de energie, dar mai ales de gaze, fiind semnate la prețuri mult superioare celor din vechile contracte. În cazul gazului, noile prețuri sunt duble față de cele achitate în prima parte a acestui an, așa cum anticipa Profit.ro.

De ce este important: Recent, ministrul Energiei, Virgil Popescu, arăta că creșterea cotațiilor pentru energie electrică sau gaz natural pe bursele internaționale va afecta consumatorul casnic sau non-casnic din România, însă doar parțial: “va fi o reflectare în prețul final către consumatorul casnic sau non-casnic, dar nu vorbim de creșteri de preț de sută la sută”.

Urmărește-ne și pe Google News

La ce prețuri au semnat contracte în această vară instituțiile (consumatori non-casnici) 

Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov CITEȘTE ȘI Transilvania Residence: un proiect imobiliar exclusivist în Brașov

Ministerul Administrației și Internelor (MAI), de exemplu, a semnat un contract-cadru pentru furnizarea de gaze cu Premier Energy Trading pentru perioada 1 august 2021 - 1 august 2022, în valoare de peste 60 de milioane de lei, sumă cu 96,5% peste cea din contractul precedent parafat în vara anului trecut.

Ca și precedentul contract, și contactul semnat în urma licitației desfășurate în luna iulie pe Bursa Română de Mărfuri (BRM) pentru 303 GWh este unul de furnizare de gaze atât pentru aparatul central, cât și pentru Inspectoratul General al Poliției Române, Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație al MAI și Inspectoratul General pentru Imigrări și pentru subunitățile din subordine ale tuturor acestor unități.

eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace CITEȘTE ȘI eMAG Seller Credit – finanțare cu dobândă zero pentru cei care vând prin eMAG Marketplace

Potrivit MAI, noul contract este semnat la un preț de 198,70 lei/MWh, la care se adaugă acciza și TVA.

Într-un răspuns adresat Profit.ro, ministerul a precizat că achiziția de gaze naturale de anul trecut a fost realizată tot de la Premier Energy Trading, pentru două loturi, lotul 1 categoria de consum B (locuri de consum racordate la Sistemul Național de Transport - SNT), pentru care a fost obținut prețul unitar cu servicii incluse de 90 lei/MWh, fără acciză și TVA, și lotul 2 categoria de consum C (locuri de consum racordate la rețea de distribuție), pentru care a fost obținut prețul unitar cu servicii incluse de 100,93 lei/MWh, fără acciză și TVA. Pentru locurile de consum racordate la SNT nu se aplică tarife de distribuție, de unde diferența de preț dintre cele două tipuri de locuri de consum. Cu alte cuvinte, în următorul an, MAI va achita către Premier Energy Trading un preț dublu pe MWh față de cel plătit în perioada 1 august 2020-1 august 2021.

Similar, pe 18 august, Ministerul Apărării - U.M. 02000 a anunțat semnarea unui nou contract de furnizare gaze cu E.ON Energie România pentru un an, în valoare de 2,11 milioane de lei, cu 103,3% peste cea a vechiului contract, semnat în vara anului trecut cu Premier Energy Trading.

Nici Societatea Română de Televiziune nu a avut un succes mai mare, deși, la rândul său și-a schimbat furnizorul. Astfel, potrivit noului contract semnat cu Enel Energie Muntenia SA, va deconta o sumă totală de 1,75 milioane lei, cu 103,5% peste cea de 860.000 lei plătită către fostul furnizor, Electric & Gas Power Trade SRL, potrivit contractul care a expirat în această vară.

Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial CITEȘTE ȘI Transformarea digitală, răspunsul industriei asigurărilor la provocările pandemiei. Emiterea și plata online a polițelor au crescut exponențial

O soartă mai bună a avut Asocierea formată din Serviciul de Telecomunicații Speciale - Direcția Achiziții Publice (lider de asociere), Serviciul de Informații Externe (SIE), Serviciul de Protecție si Pază (SPP) și Curtea de Conturi a României, probabil pentru că licitația a fost organizată în luna mai, când prețurile pe piețele internaționale, dar și pe cea internă, nu crescuseră atât de mult.

Dacă potrivit fostului contract, instituțiile amintite, plus Serviciul Român de Informații (SRI), achitau către Premier Energy Trading un preț de 103,82 lei/MWh, fără TVA și acciză, în urma licitației din luna mai de pe BRM, asociația, din care s-a retras principalul consumator (SRI), a obținut un preț de 132,46 lei/MWh, fără tarif de distribuție însă. Cum valoarea acestuia este de aproximativ 30-33 lei/MWh, rezultă că prețul final, fără TVA și acciză este unul de aproximativ 165 lei/MWh, cu circa 60% peste cel vechi.

RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe CITEȘTE ȘI RDF Arad a realizat investiții de 5.7 milioane euro în soluții de depozitare, tehnologie și utilaje și vizează să achiziționeze companii cu domenii de activitate conexe

Astfel, Guvernul va trebui să ia în calcul, la rectificările bugetare viitoare, nu numai impactul legislației protejării consumatorului vulnerabil, dacă va fi adoptată, ci și pe cel al majorării facturilor de utilități ale instituțiilor publice. Și asta fără a lua în calcul majorarea considerabilă a costurilor cu achiziția de gaz a sistemelor de încălzire centralizată, majoritatea subvenționate și aflate pe butuci și la vechile prețuri ale gazului (pe care, în mare parte, nu-l plăteau)! Sau poate că le va transmite acestora același mesaj pe care secretarul de stat al Ministerului Energiei, George Niculescu, l-a transmis consumatorilor casnici: "Cel mai ieftin megawatt este cel pe care nu-l consumăm”.

viewscnt
Afla mai multe despre
preț
gaze
consumatori
casnici
non-casnici
instituții publice
mai
sri
sie
spp
televiziune