Producția internă de gaze a început să revină treptat la normal, după ce, în mai puțin de o săptămână, s-a diminuat cu o pătrime, atingând cel mai redus nivel din istorie, de 176 GWh. OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători autohtoni, a confirmat, pentru Profit.ro, că în această perioadă compania a efectuat operațiuni de mentenanță și a estimat că producția va reveni la nivelul anterior în perioada imediat următoare.
Așa cum a semnalat Profit.ro, începând cu data de 18 august producția din România a început să scadă destul de abrupt, de la 237 GWh pe 17 august la 177 GWh pe 23 august. A doua zi a coborât la 176 GWh, pentru ca, începând cu ziua de miercuri 25 august, să înceapă să crească la 216 GWh.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“În perioada menționată au fost efectuate operațiuni de mentenanță, desfășurate cu respectarea tuturor normelor de siguranță. Operațiunile au fost între timp finalizate, instalațiile se repornesc, iar procesul de producție este în curs de reluare. Estimăm revenirea producției la nivelul anterior operațiunilor de mentenanță în perioada imediat următoare”, a transmis OMV Petrom, unul dintre cei doi mari producători interni, alături de Romgaz.
Compania a răspuns astfel unor întrebări ale Profit.ro, legate de o eventuală revizie, programată sau nu, în urma căreia producția companiei s-a înjumătățit în perioada 18-24 august.
Nivelul producției de 176 GWh/zi, înregistrat luni și marți, este cel mai redus nivel al producției zilnice din istoria recentă, cel puțin din ultimii 8 ani (din ianuarie 2013, de când Transgaz prezintă date zilnice). Se situează cu aproape 20 GWh sub precedentul record negativ, de 195,5 GWh, înregistrat pe 2 iulie 2020, în plină pandemie, când celălalt mare producător autohton, Romgaz, și-a redus considerabil producția, cu aproximativ 30%.
Miercuri și-a revenit parțial nu numai producția internă, ci și ritmul de injectare a gazelor în depozite, de la un nivel minim de 121 GWh înregistrat pe 20 august ajungând la 144 GWh. Totuși, și marți și miercuri au fost efectuate operațiuni de extrage a gazelor din depozite, de câte 30 GWh/zi, pentru asigurarea presiunii optime în sistemul național, probabil.
Prețul de pe piața pentru ziua următoare (PZU), operată de Bursa Română de Mărfuri (BRM) a rămas în continuare ridicat, crescând de la 211 lei/MWh pentru gazul cu livrare pe 25 august la 217 lei/MWh pentru cel cu livrare pe 26 august, pentru a coborî la 215 lei/MWh pentru gazul cu livrare pe 27 august.
În prima jumătate a anului 2021, Romgaz a produs un volum de 16,19 milioane barili echivalent petrol (bep), cu 12,2% mai mult decât în aceeași perioadă din anul trecut.
În schimb, producția de gaze naturale a OMV Petrom din România a scăzut în primul semestru al acestui an cu 9,5%, la 12,61 milioane bep, fiind influențată “de declinul natural al principalelor zăcăminte (Totea Deep și Lebădă Est ) și al sondei 4461 Totea Sud, precum și de lucrările de mentenanță , aspecte parțial contrabalansate de contribuția mai mare a producției rezultate în urmă reparațiilor capitale la sonde, dar și din sondele noi”.