SURPRIZĂ Electrica SA va prelua în februarie toți consumatorii rămași fără furnizor de… gaze

SURPRIZĂ Electrica SA va prelua în februarie toți consumatorii rămași fără furnizor de… gaze
scris 5 feb 2021

Consumatorii casnici și non-casnici rămași fără furnizor de gaze în luna februarie vor fi preluați, în calitate de Furnizor de Ultimă Instanță (FUI), de Electrica SA, care a oferit o componentă de preț de 108,52 lei, cu peste 2 lei sub cea a furnizorului de ultimă instanță pentru luna ianuarie, Premier Energy.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online
Urmărește-ne și pe Google News

Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a decis anul trecut ca alocarea consumatorilor rămași fără furnizor de gaze să fie făcută pe baza celui mai mic preț. ANRE a desemnat 6 FUI, în fiecare lună, toți clienții, din toată țara, rămași fără furnizor, fiind alocați FUI-ului cu cea mai mică ofertă de preț.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat? CITEȘTE ȘI Lumea clocotește. Ce șanse are programul noului Guvern să fie respectat?

Pentru luna februarie, surprinzător, cea mai mică ofertă a fost făcută nu de Premier Energy, FUI-ul desemnat pentru lunile noiembrie 2020 și ianuarie 2021, sau Tinmar, FUI-ul desemnat pentru luna decembrie 2021, ci de Electrica SA.

Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid CITEȘTE ȘI Soluțiile inteligente de video colaborare: o nouă dimensiune pentru creșterea productivității în mediul de lucru hibrid

Diferența dintre Electrica SA și Premier Energy a fost făcută de componenta de transport a gazelor naturale, unde Premier Energy a avansat o valoare de 9,13 lei/MWh, iar Electrica una de 6,8 lei/MWh.

Celelalte companii au oferit valori mai mici ale acestei componente, însă au avut o componentă de furnizare gaze în regim de ultimă instanță de cel puțin 3 ori mai ridicată. Engie, de exemplu, a optat pentru o valoare de 30 lei/MWh, de peste 5 ori mai mare decât cea avansată de Electrica SA (care a propus 6,06 lei/MWh).

Potrivit legislației secundare adoptate de ANRE, inițial, clientul al cărui furnizor nu mai poate asigura furnizarea gazelor naturale este “preluat automat de către un FUI stabilit de către ANRE dintre furnizorii desemnați, pe baza criteriului «costul cel mai mic»”. Cu alte cuvinte, deși a nominalizat 6 FUI, ANRE nu lasă în primă instanță consumatorului opțiunea de a-și alege FUI-ul, ci acesta este alocat FUI-ului cu cel mai mic cost de către instituție.

De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online CITEȘTE ȘI De la afaceri de 50.000 la 4 milioane de euro, prin vânzarea online

Dacă, din varii motive, clientul nu agreează FUI-ul desemnat, acesta are “posibilitatea de a-și exprima dezacordul privind preluarea de către FUI, în termen de 7 zile de la data informării de preluare transmise de către FUI, urmată de întreruperea alimentării locului de consum în cazul în care nu se încheie un contract aferent furnizării gazelor naturale în regim concurențial cu un furnizor concurențial”.

Numai “în situația în care, după încetarea contractului de furnizare, clientul final nu își găsește la un moment dat un furnizor pe piață, acesta are dreptul să solicite oricărui FUI dintre cei desemnați de ANRE să îi asigure furnizarea gazelor naturale în regim de ultimă instanță”, precizează ANRE.

Concluzia ar fi că, dacă la finalul celor 3 luni, consumatorul nu își găsește un nou furnizor, poate opta pentru oricare dintre cei 5 FUI desemnați, nu îi mai impune obligatoriu ANRE “FUI-ul cu costul cel mai mic”.

viewscnt
Afla mai multe despre
electrica sa
fui
gaze
februarie