Cele trei monopoluri regionale de distribuție a energiei electrice controlate de grupul italian Enel în România, E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat, pregătesc investiții în modernizarea și mentenanța rețelelor de distribuție concesionate, precum și în contoare de măsurare a consumului, care ar putea depăși cumulat valoarea de 400 de milioane de lei în trei ani, potrivit documentelor licitațiilor lansate recent de cele trei companii.
Astfel, cei trei distribuitori români de energie din grupul Enel au în vedere fiecare încheierea a câte un acord-cadru pe 3 ani pentru proiectare și execuție de lucrări de modernizare și mentenanță la instalații electrice de medie și joasă tensiune, scoase de sub tensiune, pentru achiziția de servicii de reperare și întreținere a contoarelor de măsurărare a consumului de energie, precum și pentru activități de backoffice.
Acordurile-cadru urmează să fie semnate fiecare cu cel mult 3 firme contractoare, iar valoarea totală maximă a acestora este estimată la mai mult de 408 milioane lei, din care 183,2 milioane lei pentru E-Distribuție Muntenia, 111,4 milioane lei pentru E-Distribuție Dobrogea și 114,1 milioane lei pentru E-Distribuție Banat.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Lucrările și serviciile urmează să fie prestate în zonele de distribuție Giurgiu, Călugăreni, Ilfov Est, Ilfov Vest, Buftea (E-Distribuție Muntenia), Constanța, Călărași, Ialomița, Tulcea (E-Distribuție Dobrogea), Deva, Reșița, Timișoara și Arad (E-Distribuție Banat).
Ofertele la licitații trebuie depuse până la finalul lunii iunie, când acestea vor fi și deschise.
Directorul general al Asociației Companiilor de Utilități din Energie (ACUE), Silvia Vlăsceanu, a declarat recent, la Profit Energy.forum, că Asociația realizează un studiu în cooperare cu Agenția Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) privind starea tehnică a rețelelor de distribuție de energie.
CITEȘTE ȘI Capitalizarea Facebook a devenit de patru ori mai mare în cinci ani, de 420 miliarde dolari, după o listare dificilăPotrivit oficialului ACUE, scopul acestui studiu este recunoașterea costurilor cu investițiile în rețele de către ANRE în evaluarea tarifelor de distribuție. “O parte din date vor fi făcute publice și vom acționa împreună cu ANRE pentru realizarea unor investiții în infrastructura de transport de electricitate”, a arătat Vlăsceanu.
De anul acesta, ANRE nu mai permite operatorilor regionali de distribuție a energiei electrice să includă în tarifele impuse consumatorilor de electricitate costurile lucrărilor de mentenanță a rețelelor electrice de distribuție.
Potrivit noilor reglementări ale Autorității, cel puțin 90% din investițiile anuale ale distribuitorilor trebuie să aibă ca rezultat mijloace fixe aparținând rețelelor electrice de distribuție aflate în proprietatea statului român și concesionate operatorilor de distribuție. De asemenea, cel puțin 5% și maxim 10% din investițiile anuale recunoscute în tarife ale distribuitorilor trebuie să aibă ca obiect lucrări de electrificare a localităților și de întărire a rețelelor electrice de distribuție.
CITEȘTE ȘI Se schimbă regulile în comerțul alimentar. Comercianții și producătorii trebuie să doneze sau să vândă la preț infim marfa cu 3 zile înainte de expirareTot de anul acesta, operatorii de distribuție vor putea să includă anual în tarife costurile de înlocuire a maxim 7% din numărul grupurilor lor de măsurare a energiei. Pragul procentual nu se aplică pentru instalările de contoare inteligente, care sunt obligatorii, potrivit legislației în vigoare.
În plus, cel puțin 5% și maximum 10% din investițiile anuale recunoscute în tarife ale distribuitorilor trebuie să aibă ca obiect lucrări de întărire a rețelelor de distribuție pentru crearea condițiilor tehnice necesare racordării noilor utilizatori sau modificării caracteristicilor pentru utilizatorii existenți.
Programele de investiții trebuie să includă lucrări prudente, care să conducă la obținerea a cel puțin unuia din următoarele beneficii: îmbunătățirea continuității și calității tehnice a serviciului de distribuție, îmbunătățirea eficienței energetice a rețelelor de distribuție, prin reducerea pierderilor de energie, reducerea costurilor de operare și mentenanță, respectiv asigurarea capacității de racordare a tuturor utilizatorilor.
Pentru fiecare lucrare trebuie precizate ex-ante beneficiile specifice urmărite și valorile cuantificabile estimate a fi obținute, în vederea monitorizării ex-post de către ANRE a rezultatelor obținute.