Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică a invitat oficial România să devină membru cu drepturi depline al Agenției pentru Energie Nucleară (NEA), din cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), precum și al băncii de date a agenției, au anunțat vineri Guvernul și Ministerul Energiei.
România și-a depus oficial candidatura pentru a dobândi statutul de membru al NEA în octombrie 2016, scrie News.ro.
”Aderarea României la NEA se va finaliza printr-un schimb de scrisori, care se va efectua în prezența secretarului general al OCDE, Angel Gurria, în luna iunie 2017”, se arată într-un comunicat al Executivului.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Aderarea României la această agenție din cadrul OCDE este rezultatul mai multor ani de cooperare, prin participarea experților români la schimbul de expertiză și bune practici din cadrul comitetelor NEA, pe tema utilizării sustenabile și responsabile a energiei nucleare.
”Salut decizia OCDE de a invita România să devină membru cu drepturi depline la Agenția pentru Energie Nucleară, fapt ce va aduce beneficii pentru ambele părți. Acest lucru confirmă progresele constante făcute de țara noastră pentru a asimila instrumentele OCDE. Vom face tot ce depinde de noi pentru ca România să înceapă cât mai curând posibil negocierile de aderare la clubul mondial al celor mai bune practici de dezvoltare economică”, a declarat premierul Sorin Grindeanu, în comunicat.
Programul nuclear al României a fost supus unui proces de evaluare de către secretariatul NEA.
”Ne bucurăm că un efort demarat de Ministerul Energiei în urmă cu doi ani s-a concretizat acum prin acceptarea aderării țării noastre la NEA. De asemenea, este o recunoaștere a performanței industriei nucleare din România, o industrie vitală pentru securitatea energetică a României”, a declarat, la rândul său, ministrul Energiei, Toma Petcu.
Din dialogul dintre părți a rezultat că România îndeplinește standardele statelor cu programe nucleare avansate, membre ale NEA. Odată cu finalizarea procesului de aderare, România și Argentina se vor alătura celor 31 state membre ale Agenției, care lucrează împreună pentru dezvoltarea celor mai bune practici și politici în domeniul nuclear.
”Suntem foarte bucuroși că România și Argentina aderă la Agenția pentru Energie Nucleară, pas care confirmă întărirea parteneriatului dintre OCDE și ambele țări și demonstrează încă o dată angajamentul acestora față de cele mai bune practici în domeniul energiei nucleare”, a declarat Angel Gurría, secretarul general al OCDE.
Prin decizia anunțată de OCDE, România reconfirmă angajamentul său de lungă durată pentru dezvoltarea energiei nucleare și pentru cooperarea internațională. România dispune de infrastructură și o industrie națională dezvoltată în domeniul energiei nucleare și utilizează o tehnologie nucleară sigură (CANDU-6).
Directorul general al Nuclearelectrica (SNN), Daniela Lulache, a afirmat joi că industria nucleară are standarde foarte stricte, care nu permit derapaje, iar acestea sunt susținute de introducerea standardelor de guvernanță corporativă.
”Conceptul ”safety never sleeps” (siguranța nu doarme niciodată – n.r.) se transpune și în atitudine, în cultura organizațională, în ideea de a face performanță și de a nu te complace. România, datorită industriei nucleare, are șansa de a face încă un pas către valorile OCDE”, a declarat Lulache, în cadrul conferinței Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), organizată de ELEC România și Finmedia, cu sprijinul Guvernului României și a Băncii Naționale a României (BNR).
Nuclearelectrica administrează centrala nucleară din Cernavodă, cu două reactoare având fiecare o putere instalată de circa 720 MW. Autoritățile au în plan construcția altor două reactoare nucleare cu aceeași putere instalată, și tot cu tehnologie CANDU. Cele două unități de la Cernavodă asigură aproape 20% din producția totală de electricitate a țării.