SUA ar putea oferi asistență României la reglementarea operațiunilor petroliere offshore din Marea Neagră, unde cei mai importanți jucători sunt cei americani

SUA ar putea oferi asistență României la reglementarea operațiunilor petroliere offshore din Marea Neagră, unde cei mai importanți jucători sunt cei americani

Harta concesiunilor petroliere din Marea Neagră. Sursa: Asociația Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră

scris 19 apr 2018

Statele Unite ar putea oferi asistență statului român în ceea ce privește reglementarea operațiunilor petroliere offshore din Marea Neagră, printr-un program internațional al Biroului pentru Resurse de Energie al Departamentului de Stat de la Washington care furnizează asistență similară unor țări precum Ucraina, Guyana, Uganda sau Papua Noua Guinee.

Programul se numește Energy Governance and Capacity Initiative (EGCI) și a fost inițiat în 2009, în mandatul secretarului de stat american Hillary Clinton.

Urmărește-ne și pe Google News

Astfel, americanii au în vedere oferirea de sprijin și expertiză la dezvoltarea capacității instituționale, de reglementare și supraveghere, a uneia dintre cele mai noi instituții din România, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor Petroliere Offshore la Marea Neagră (ACROPO), înființată în 2016 și care a devenit operațională în ultima parte a anului trecut.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
Estimările FMI privind creșterea economiei românești în 2018, revizuite în urcare la 5,1%; în 2019 avansul încetinește la 3,5% CITEȘTE ȘI Estimările FMI privind creșterea economiei românești în 2018, revizuite în urcare la 5,1%; în 2019 avansul încetinește la 3,5%

În acest scop, în urmă cu circa o săptămână, a avut loc la sediul din București al ACROPO o întâlnire între reprezentanții instituției și cei ai ambasadei SUA la București, la care s-au discutat modalitățile în care ACROPO ar putea beneficia de programul american Energy Governance and Capacity Initiative.

La întâlnire au participat vicepreședinții ACROPO Iulian Cliseru și Vasile Gușatu, iar din partea ambasadei americane – adjunctul pe probleme economice al misiunii diplomatice, Shelley Saxen, și expertul în economie Dana Stănescu.

Scopul declarat al programului EGCI al Departamentului de Stat al SUA este oferirea de asistență țărilor care au descoperit recent resurse energetice importante, pentru dezvoltarea capacității lor instituționale de a administra aceste resurse, inclusiv în ceea ce privește elaborarea și implementarea reglementărilor specifice acestui sector, atât tehnice, cât și fiscal-financiare. Principalul contractor privat al autorităților de la Washington pentru acest program este gigantul în consultanță și audit Deloitte.

Francezii de la Sanofi, în negocieri exclusive cu fondul american Advent International pentru vânzarea Zentiva, producătorul Algocalmin CITEȘTE ȘI Francezii de la Sanofi, în negocieri exclusive cu fondul american Advent International pentru vânzarea Zentiva, producătorul Algocalmin

În prezent, SUA furnizează astfel de asistență unor țări precum Ucraina sau Guyana, iar în trecut, printre beneficiare s-au numărat Ghana, Uganda, Papua Noua Guinee, Liberia, Sierra Leone, Somalia, Tanzania sau Seychelles.

"EGCI este primul demers al Guvernului SUA de promovare a unei abordări integrate în ceea ce privește buna guvernanță și transparența sectorului energetic în țările bogate în resurse. Beneficiile unui program integrat sunt cu atât mai mari atunci când luăm în considerare întregul spectru de interese politice și economice americane afectate de sectorul energetic. Pentru țări precum Ghana, Uganda sau Papua Noua Guinee, care vor beneficia fiecare de venituri de zeci de miliarde de dolari din exporturi de țiței și gaze în următorii 10 ani, nevoia de întărire a capacității instituționale este critică pentru garantarea stabilității lor economice și politice pe termen lung", se arată într-un document al Departamentului de Stat din 2010.

Printre cei mai importanți deținători de concesiuni offshore de hidrocarburi în Marea Neagră se numără companiile americane ExxonMobil și Carlyle Group, cea din urmă prin subsidiara locală Black Sea Oil & Gas. 

SUA ar putea oferi asistență României la reglementarea operațiunilor petroliere offshore din Marea Neagră, unde cei mai importanți jucători sunt cei americani
Sursa: Departamentul de Stat al SUA

Sursa: Departamentul de Stat al SUA

viewscnt
Afla mai multe despre
titei si gaze
petrol si gaze
gaze naturale marea neagra
operatiuni petroliere offshore
exxonmobil
sua
departamentul de stat
carlyle group
acropo