Consorțiul format din Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia) a depus cea mai bună ofertă din "finala" pentru cumpărarea operatorului elen de transport al gazelor DESFA, iar statul grec cere acum doar acestuia să avanseze o ofertă chiar mai bună. Este decizia din această seară a Autorității de Privatizare din Grecia, care nu explică în mod clar ce se întâmplă în acest caz cu consorțiul din care face parte compania românească, dar care poate indica faptul că Transgaz a ieșit din cursă. În prima rundă a "finalei", conform presei elene, consorțiul incluzând Transgaz și în care intrase și BERD depusese oferta mai bună.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider
În prima rundă, statul grec a cerut oferte îmbunătățite din partea celor două asocieri.
"Astăzi au fost deschise ofertele financiare îmbunătățite. Conform termenilor licitației, a fost solicitat de la consorțiul Snam S.p.A., Enagás Internacional S.L.U. și Fluxys S.A., care au prezentat oferta îmbunătățită mai mare, să prezinte o ofertă îmbunătățită în continuare, care va fi evaluată la o reuniune ulterioară", este anunțul din această seară al statului grec.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Conform informațiilor din consorțiu, citate de presa elenă, în a doua rundă, Snam-Enagas-Fluxys a oferit 535 milioane euro, în timp ce Transgaz, Noroeste (Spania) și BERD au oferit doar 457 milioane euro.
"Așteptăm în următoarele ore oferta finală și încheierea cu succes a licitației", a declarat ministrul grec al Energiei, George Stathakis, referindu-se la oferta din partea consorțiului Snam-Enagas-Fluxys.
De ce este important: DESFA asigură transportul spre Grecia al gazelor din Bulgaria și Turcia. Achiziția ar fi permis Transgaz și României să-și sporească și consolideze rolul în dezvoltarea coridorului vertical integrat nord-sud de transport al gazelor naturale, care pleacă de la bogatele zăcăminte din regiunea Mării Caspice și ajunge până în Europa Centrală, dar și în diversificarea surselor de import de gaze în Europa.
Mai este interesant: Transgaz a câștigat recent licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz, operatorul moldovean al gazoductului Iași-Ungheni.
La prima rundă de licitație, de la finalul lunii martie, Transgaz, Noroeste-Reganosa și BERD au avut cea mai bună ofertă, de până în 450 milioane euro. Suma oferită de consorțiul advers, format din Snam (Italia), Enagas Internacional (Spania) și Fluxys (Belgia), a fost mai mică, însă s-a cifrat totuși la peste 400 milioane euro.
CITEȘTE ȘI Berlinul acuză Moscova că se află în spatele atacului cibernetic care a vizat Ministerul german de ExterneAutoritățile de la Atena și-au permis să negocieze dur, cu toate că privatizarea DESFA constituie un angajament asumat în contul bailout-ului suveran asigurat de FMI, Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană. Unul dintre motive este evoluția foarte bună a DESFA de anul trecut, când profitul companiei aproape s-a triplat, la 85,6 milioane euro, iar veniturile au crescut cu peste 54%, la 241,8 milioane euro, pe fondul majorării cantităților de gaze transportate cu 21%, ca urmare a avansului cererii.
CITEȘTE ȘI Impozitarea profiturilor: Forurile europene grăbesc aplicarea unor reguli comune care aduc schimbări majore pentru statele membreÎn plus, presa elenă a speculat că Uniunea Europeană și Statele Unite sprijină din rațiuni geopolitice oferta consorțiului Transgaz - Reganosa - BERD, motivul fiind că o eventuală victorie a acestuia ar crește șansele de reducere a dependenței Europei de importurile de gaze de la gigantul rus de stat Gazprom.
Transgaz s-a înscris inițial în cursa pentru achiziția DESFA împreună cu firma franceză GRTGaz, însă asocierea a fost descalificată pe motiv că cele două companii nu îndeplineau o serie de cerințe legale.
Transgaz și-a planificat investiții de 6,1 miliarde lei în perioada 2018-2020, atât în dezvoltarea sistemului național de transport, cât și în achiziția de acțiuni la alți operatori de profil din Europa. Compania a câștigat recent licitația pentru privatizarea Vestmoldtransgaz, operatorul moldovean al gazoductului Iași-Ungheni.